Viviani haalt vernieuwde Driedaagse binnen na uitgedunde sprint in De Panne, neoprof Philipsen derde

Elia Viviani heeft de Vlaamse Wielerweek met een overwinning in de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne afgetrapt. De Italiaan van Quick.Step was in de spurt van een fel uitgedunde groep de snelste voor Pascal Ackermann. Jasper Philipsen was de eerste Belg op de derde plaats.

Een driedaagse, maar eigenlijk een eendaagse. Dat was de eerste editie van de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne. In tegenstelling tot vroegere jaren kwam de West-Vlaamse wedstrijd nu als eerste aan de beurt in de Vlaamse Wielerweek en wel met een nieuwe parcours. De kersverse eendagswedstrijd trok vanuit Brugge naar het West-Vlaamse Heuvelland om dan met een plaatselijke lus te eindigen in De Panne.

Onderweg weinig averij en zo dienden zich in de absolute finale nog zes ontsnapte vogels aan. David Boucher, Ylber Sefa, Brian van Goethem, Connor Dunne, Sean Bennett en Tanner Putt sneden als eersten de plaatselijke ronden aan. Daarbij drie tricky passages door De Moeren. Het peloton ging er telkens op een lint, maar echt kraken deed het in eerste instantie niet. Hoezeer Wout van Aert ook probeerde, de wereldkampioen veldrijden kon voor geen definitieve afscheiding zorgen. 

Bij de tweede doorkomst 'Bachten de Kupe' hetzelfde verhaal. Quick.Step en Lotto draaiden de gashendel open. Hier en daar scheurde het al wat meer, maar breken... Neen, dat niet. Ondertussen bleven de zes vooraan nog even voor het peloton rondrijden. Ze zouden pas na de laatste Moeren-passage worden gevat. 

Daarin kon een elitegroepje zich wel afscheiden. Viviani, Debusschere en BORA-Hansgrohe lieten zich niet verrassen, al kwam in de straten van De Panne wel nog een kladje renners terug. In de beruchte haakse bocht net voor de aankomst - te herkennen uit de derde rit van de vroegere Driedaagse - stond een nieuwe sprint helemaal in de steigers. 

Quick.Step speelde het spel uitstekend voor Viviani. De Italiaan verschool zich lang achter de halen van Pascal Ackermann om er vervolgens op de meet uit te komen. De 20-jarige Jasper Philipsen reed op meerdere lengten naar een knappe derde plaats. 

Viviani: "Eerste zege in Europa dit jaar, leuk om het in België te doen"

Zege nummer zes voor Elia Viviani, al was het voor de spurter van Quick.Step wel de eerste op Europese bodem. "Ik ben blij dat het uitgerekend in België is. Dat is leuk voor het team en de sponsors. Ik won al overal, maar nog niet in Europa. De conditie is goed en ik kijk er naar uit om het eerste deel van mijn seizoen hier in stijl af te sluiten. Na de Vlaamse koersen richt ik mij vol op de Giro." 

"De Moeren? We wisten dat het een sleutelpassage zou worden, maar het team heeft uitstekend werk geleverd. Vooral Rémi (Cavagna) was ijzersterk. Dit is een goede generale repetitie geweest voor Gent-Wevelgem. Het was mijn bedoeling om de ploegmaats iets terug te geven. Tijdens Milaan-Sanremo werkten ze zich ook al de naad uit de broek voor mij, maar toen kwam het eindschot er niet uit. Nu wel en dat doet me veel plezier."

Photo News

Jasper Philipsen (3de): "Als neoprof moet je je kans durven gaan"

Een podiumplek als neoprof, het is er weinigen gegeven. Toch slaagde Jasper Philipsen in zijn opzet. "Ik had hier vooraf voor willen tekenen. Het zag er nochtans even niet goed uit. Ik liet mezelf verrassen tijdens de laatste passage door De Moeren. Ik zat echt te vloeken, want ik dacht dat mijn kansen weg waren. Enkele ploegmaats zijn toen hard beginnen rijden om me terug te brengen. Dat is gelukt en toen wist ik dat er weer iets in zat."

Philipsen kon zich plaatsen in een hectische sprint, geen sinecure. "Inderdaad, als neoprof wil je niemand hinderen in die laatste haakse bocht. Toch mag je niet té veel nadenken en moet je ook je eigen kans durven gaan. Ik kon mezelf goed positioneren op het einde en dat heeft deze mooie derde plaats opgeleverd. Of ik me op het sprinten zal richten? Dat weet ik nog niet goed. Ik ben mezelf volop aan het ontdekken, ik hou wel van het Vlaamse werk. We zullen zien hoe ik verder evolueer."

Photo News
Photo News9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het is een baanwielrenner die ook wat op de weg rijdt, zoals Sercu destijds. Met zes gouden plakken in EK's bij bij de profs op de baan, 2 zilveren en een bronzen op WK en een Olympische titel in het omnium waar hij Cavendisch klopte. En vorig jaar toch ook goed voor een tiental zeges op de weg, dit jaar al voor 5. Daar zouden veel Belgische renners voor tekenen.

 • rik cappelle

  Pas Quello ge zijt hier wel bezig over een Olympisch Kampioen hé kameraad. Een beetje respect mag wel zeker ? En nog een vraagske, waarom zou SKY hem een contract aangeboden hebben ? Toch niet omdat het volgens uw grote wijsheid een tweederangsrenner is....of toch misschien ?

 • Glenn Wouters

  Dus een koers die voor de eerste keer gereden wordt is "saai zoals gewoonlijk". Dat moet je me eens even uitleggen. Of is het omdat een QS renner gewonnen heeft? Als hij dan een tweederangs renner is, wat zijn dan die atleten die na hem kwamen? Hier lees he soms nogal iets van de "kenners".

 • Werner Gielis

  Pas Quello Sky legt zich alleen toe op de rondes met de nodige preparaten en kunnen met een sprinter niks doen, dus hem een tweederangs noemen is wel kort door de bocht,

 • Dany Herman

  Het koers gebeuren gaat hier bergaf en dit door de ingrepen van geldwolven