Vijf Belgische teams aan de start in Vierdaagse van Duinkerke

afp
Van dinsdag 9 tot en met zondag 14 mei wordt de 63e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) verreden. Er komen met Lotto-Soudal, Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert, WB Veranclassic en Veranda's Willems-Crelan vijf Belgische ploegen aan de start van deze Franse rittenkoers.

Voor het eerst in zijn bestaan doet de Vierdaagse van Duinkerke nu ook de regio van de l'Oise en Picardië aan. Het vertrek is morgen traditioneel in Duinkerke. In de openingsetappe naar Iwuy zijn enkele kasseizones opgenomen, waaronder die van Mons-en-Pévèle, vaak de scherprechter in Parijs-Roubaix. In Iwuy werken de renners nog één plaatselijke ronde van 17,9 kilometer af.

Daags nadien liggen de start- en aankomstplaats in Saint-Quentin, waar Kenny Dehaes in 2008 nog zegevierde. Vanuit Beauvais trekt de karavaan op donderdag naar Amiens. Vrijdag is er de zogenaamde kustetappe met start in Marck en Calaisis en aankomst in Le Portel. De 'koninginnenrit' blijft op zaterdag, met start in Boeschepe en finish in Cassel. In deze etappe zijn maar liefst 21 beklimmingen van de Mont Cassel opgenomen. De Vierdaagse van Duinkerke wordt afgesloten in Duinkerke met het traditionele criterium op en rond de Boulevard Saint-Barbe. Startplaats van de laatste etappe is Coudekerque.

Vorig jaar ging de eindzege er naar de Fransman Bryan Coquard. De laatste Belgische eindzege dateert al van 1997 toen Johan Museeuw er de beste was en huiswaarts mocht met de roze leiderstrui.

Rittenschema:
Dinsdag 9 mei: Duinkerke/Iwuy (192,5 km)
Woensdag 10 mei: Saint-Quentin/Saint-Quentin (169,6 km)
Donderdag 11 mei: Beauvais/Amiens (152,9 km)
Vrijdag 12 mei: Marck en Calaisis/Le Portel (162,8 km)
Zaterdag 13 mei: Boeschepe/Cassel (188,4 km)
Zondag 14 mei: Coudekerque-Branche/Duinkerke (160,9 km)