VIDEO. Geen breuken voor Tom Dumoulin: “Ik slaap er een nachtje over en beslis morgen of ik doorga”

AFP
Tom Dumoulin (28) weet nog niet of hij de Ronde van Italië verderzet. De Nederlander vertelde dat na de vierde rit. De tweede van vorig jaar bezeerde zich op weg naar Frascati aan zijn knie na een massale val. Team Sunweb liet weten dat er na een eerste onderzoek geen breuken aan het licht kwamen.

De vierde rit van Orbetello naar Frascati heeft voor averij gezorgd in de Ronde van Italië. Op een zes kilometer van de aankomst werd het grootste deel van het peloton opgehouden door een massale valpartij. Het onheil begon bij Salvatore Puccio, die vooraan in het peloton flink wat andere renners in zijn val meesleurde. Leider Primoz Roglic ontsnapte, terwijl een rist andere favorieten werden opgehouden. Voor de meesten viel de schade meer, behalve voor Tom Dumoulin. 

De Nederlandse Giro-winnaar van 2017 bezeerde bij de val zijn linkerknie. Zijn lichaamstaal verraadde nog tijdens de rit veel pijn. Bloedend aan de knie zou hij uiteindelijk zijn weg verderzetten. Aan de streep zou de kopman van Team Sunweb meer dan vier minuten verliezen. Zijn klassement in de Giro lag toen al in duigen, al viel ook een opgave niet uit te sluiten. 

Dumoulin stapte na zijn finish hinkend de teambus in, waar zijn ploegleider Marc Reef nog niet dacht aan een opgave. “Tom is nu heel teleurgesteld. Dat is logisch. Hij heeft pijn. Op dit moment wil ik nog niet denken aan het einde van de Giro voor Tom. We moeten eerst even zien wat de situatie is en daarna kijken we verder”, aldus Reef in een eerste reactie. 

Intussen is het verdict na een medische controle gunstig uitgevallen. “Dumoulin heeft een radiologisch onderzoek ondergaan en daarbij zijn geen breuken aan het licht gekomen. Meer updates volgen nog”, klinkt het in de korte mededeling van Team Sunweb. Bij de Nederlandse collega’s van AD liet Dumoulin wel weten pas morgen te beslissen of hij doorgaat. “Het klassement in deze ronde is voorbij”, zei hij. “Ik slaap er een nachtje over, en dan beslis ik of ik verder doorga. Er zit een flink ei op de knie. Dat zal er niet kleiner op worden.”

“Puccio van Ineos crashte. Ik denk dat hij een wiel voor zich raakte. Hij nam mij en Izagirre mee in zijn val. Ik zat vooraan in het peloton en kon hem niet meer ontwijken. Er is niets gebroken, dat is goed nieuws, maar mijn knie is enorm gezwollen. Ik kon geen kracht zetten in de laatste kilometer. Ik weet dus niet hoe ik er morgen aan toe zal zijn. Het klassement is sowieso voorbij”, aldus Dumoulin.

Herbekijk hieronder nog eens  de laatste kilometer van de wedstrijd

AFP
AFP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Lanclus

  er zijn nog veel ritten, ik denk als hij lichamelijk in orde is , nog veel mogelijk is.

 • Guy Bevers

  Spijtig dat Sam Oomen ook bij zijn kopman bleef.

 • patrick isenborghs

  wat een pech voor tom

 • Timmy Simons

  Zo'n kluns van een Puccio zou toch uit koers genomen moeten worden. Hij verpest door zijn gevaarlijke en idiote rijgedrag zo even de aspiraties van een vijftal klassementsrenners. Véél erger dan wat Viviani gisteren deed.

 • Filip Desmedt

  Tom , spaar jezelf en je knie , en ga voor de eindzege in de Tour de France !!!