Victor Campenaerts vloert Valverde en Contador in tijdrit Ruta del Sol

kos
Victor Campenaerts heeft nog eens stevig in de verf gezet dat hij over een stel uitstekende tijdrijdersbenen beschikt. De 25-jarige sneltrein van LottoNL-Jumbo won vandaag in Lucena de tijdrit in de Ruta del Sol, voor de Spaanse legendes Alejandro Valverde en Alberto Contador. Met Tim Wellens, op twintig seconden zevende, eindigde er nog een tweede Belg in de top tien. Valverde is de nieuwe leider.

Alle klassementsmannen beten zich de tanden stuk op de de knaltijd - 14 minuten en 55 seconden over 11,9 kilometer - van Campenaerts. Alejandro Valverde kwam nog het dichtst in de buurt van de Belgische kampioen. De Spanjaard van Movistar gaf één seconde toe en neemt daardoor de leiderstrui over van Alberto Contador, die zeven tellen langzamer was dan onze landgenoot. Valverde heeft in het klassement nu één seconde voorsprong op Contador. Met nog twee sprintetappes voor de boeg is de kans groot dat titelverdediger Valverde zondag zijn vijfde eindzege in zes jaar tijd mag vieren.

Voor Campenaerts is het de derde profzege. Ook de vorige twee behaalde hij in het tijdrijden. In 2015 won hij samen met Jelle Wallays de Duo Normand en vorig jaar werd hij Belgisch kampioen. Hij zorgt meteen ook voor de vijfde Belgische winst van 2017. Tom Boonen (rit Ronde van San Juan), Tim Wellens (twee zeges Challenge Mallorca) en Ben Hermans (rit Ronde van Oman) namen de eerste vier voor hun rekening.

Campenaerts was zichtbaar tevreden met de derde zege uit zijn carrière.
kos Campenaerts was zichtbaar tevreden met de derde zege uit zijn carrière.

Campenaerts: "We hebben hier als ploeg hard voor gewerkt"

Voor Campenaerts was het de eerste tijdrit van zijn seizoen. En die sloot hij dus af met succes. "Alles klopte vandaag: de voorbereiding was goed, de race verliep perfect. We hebben hier als ploeg hard voor gewerkt. We zijn naar de windtunnel geweest en hebben mijn materiaal zo goed mogelijk aangepast. Het is mooi dat dit zich nu vertaalt in een overwinning", zegt hij op de website van zijn team, LottoNL-Jumbo.

"Sinds een aantal weken voel ik dat ik goed in vorm begin te komen. Het parcours was niet in mijn voordeel, net iets te veel klimmen, maar ik kon mijn vermogen goed kwijt. Ik bleef een hoog tempo houden en ook de bochten kwam ik perfect door. Ploegleider Grischa Niermann coachte mij voor het eerst en dat is mij goed bevallen. Ondanks het feit dat ik het hier alleen doe, voelt dit als een overwinning van de ploeg. Ik mocht mij de afgelopen dagen sparen en dat zorgde ervoor dat ik relatief fris aan de start verscheen", aldus de Belgische kampioen tijdrijden.

Campenaerts dankt zijn overwinning aan een sterke tweede wedstrijdhelft, want halverwege klokte Alejandro Valverde nog een snellere tussentijd dan de Belg. "We hadden het parcours 's ochtends een aantal keer verkend. Dat wierp zijn vruchten af tijdens de race. In de afdaling haalde Victor snelheden van tegen de tachtig kilometer per uur", zag Niermann vanuit zijn volgwagen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels