Vicewereldkampioen woedend na nieuwe val door uitstaande pootjes: “Die hekken moeten verboden worden!”

Hodeg kwam ten val in de Tour de l’Eurométropole, die gewonnen werd door Piet Allegaert.
Photo News Hodeg kwam ten val in de Tour de l’Eurométropole, die gewonnen werd door Piet Allegaert.
Dranghekken met uitstaande pootjes. Levensgevaarlijk. Alvaro Hodeg kwam zo zaterdag zwaar ten val in de Tour de l’Eurométropole. Voor vicewereldkampioen Matteo Trentin is de maat vol.

Hodeg liep bij z’n valpartij breuken op aan de linkervoorarm, de rechterschouder en twee ribben. Andermaal waren hekken met uitstaande pootjes de boosdoener. Het deed de discussie over die (ouderwetse) dranghekken weer serieus oplaaien. Trentin leidde de protesten.

“Zulke dranghekken zouden overal verboden moeten worden. Kijk maar hoe gevaarlijk ze waren op het WK of in de tijdritten in grote ronden (een verwijzing naar de tuimelperte van Wout van Aert, red.). Hekken zonder uitstekende pootjes zijn nochtans overal beschikbaar!”, tweette de 30-jarige Italiaan.

“Blijkbaar zijn de volgende zaken belangrijker: de lengte van de sokken, diskwalificatie voor dingen die altijd gebeuren, bevoorrading verbieden in de laatste 30 of 20 kilometer (van de auto) van een race, geen oortjes op het WK, verbod om je rugnummer van 45 bij 45 cm bij te snijden, verplicht worden om op tijd te komen op de persconferenties, die toch altijd te laat beginnen.”

Eerder was er onder meer in de BinckBank Tour kritiek op de organisatie, omdat er dranghekken met pootjes werden gebruikt. Organisator Rob Discart trok er z’n lessen uit. “We gaan het aantal schuine hekken bij een aankomst vergroten. Helaas zijn we vaak ook afhankelijk van de hekken die de lokale organisaties ons ter beschikking stellen”, aldus Discart.

Uitstaande pootjes in BinckBank Tour:
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Kan eenvoudig opgelost worden. Dranghekkens die je kan dichtklappen zoals een tuinstoel. Waarbij de bovenkant gelijk komt met de voorkant van de onderzijde. Het houdt de renners weg van de pootjes en verhindert dat de toeschouwers er over hangen en de renners ten val brengen. Bovendien zijn ze gemakkelijker op te bergen en te vervoeren.

 • Paul Van Oosterwijck

  Er wordt de laatste jaren ook gespurt op leven en dood. Bekijk eens spurts van 20, 30 jaar geleden. Renners bleven op hun fiets zitten, geen gedrang tegen de koord, niemand die plots zijn benen stil houdt midden in de groep, weinig of geen afwijken van de rechte lijn, zelden ellebogenwerk, zelden een valpartij

 • gerard wauters

  De kenners zijn weer wakker. Nooit een sprint gereden maar zeggen dat de renners voorzichtiger moeten zijn, en dooddoener van de week... de weg is toch breed genoeg. Ja dan heb je er kaas van gegeten. Maar de gele trui gaat naar het koersen op een afgesloten circuit. Niets dan voordelen? We gaan eens 100 hectaren bos en weiland omvormen tot een koers circuit, met bergen, kinderkoppen, korte hellingen... Topidee (not)

 • marcel steenssens

  De afsluitingen zonder pootjes zijn onderaan ook schuin ,en wel om niet te kunnen omvallen naar de renners toe door het gewicht van toeschouwers die er overhangen om een goed gezichtsveld te hebben .In Koolskamp heb ik zo Groenewegen zien vallen in een spurt tegen De Busschere . Groenewegen wilde daar in een onmogelijk gaatje passeren dat misschien mogelijk was op schouderhoogte maar is toen zwaar gevallen met ernstige kwetsuren !

 • guy roelandt

  Waarom zo dicht bij die pootjes gaan rijden... Is de straat niet breed genoeg???