Vervaeke (Lotto-Soudal) en Vanbilsen (Cofidis) geven op in Ruta del Sol

PHOTO_NEWS
Bij Lotto-Soudal zat men met een dubbel gevoel na de openingsetappe in de Ruta del Sol. Pim Ligthart pakte weliswaar zijn tweede seizoenszege, maar zes renners kwamen ook ten val en Louis Vervaeke moest noodgedwongen opgeven.

Twee massale valpartijen in de laatste tien kilometer zorgden voor breuken in het peloton. Zes renners van Lotto Soudal waren er bij betrokken. Alleen Pim Ligthart kon ontsnappen. "Natuurlijk ben ik blij. Het seizoen kan niet beter beginnen", reageerde de Nederlander "Na de GP La Marseillaise boek ik hier mijn tweede zege. Met de massale valpartij op vier kilometer van het einde bleef er voorin nog een groep van slechts twintig renners over. Ik keek rond en zag dat de sprinters geïsoleerd zaten. Ik ging op het perfecte moment, nam twintig meter voorsprong en keek niet meer om tot de streep. Het slechte nieuws is dat ik als enige van mijn team aan de massale val ben ontsnapt."

Zo verloren zowel Jurgen Van den Broeck (4:48), als Tim Wellens (6:26) kostbare tijd en moeten ze hun klassementsambities opbergen. Beide liepen gelukkig enkel schaafwonden en kneuzingen op, net zoals Maxime Monfort. Louis Vervaeke startte niet meer in de tijdrit. "Louis liep door de val waarschijnlijk een hersenschudding op", verduidelijkte ploegdokter Servaas Bingé. "Voor hem was het niet mogelijk om nog van start te gaan. Bij de andere renners bleef het beperkt tot schaafwonden en kneuzingen. Wellens, Van den Broeck en Monfort zijn er het beste uitgekomen. Met Jelle Vanendert en Bart De Clercq moeten we nog voorzichtig zijn. Vooral Bart heeft nog last van zijn knie en elleboog. Waarschijnlijk volgt er woensdagavond nog nader onderzoek om mogelijke breuken uit te sluiten."

Kenneth Vanbilsen breekt pols
Kenneth Vanbilsen (Cofidis) moet een kruis maken over de voorjaarsklassiekers. Hij hield woensdag een polsbreuk over aan de massale valpartij in de Ruta del Sol. Bovendien wordt ook voor een voetbreuk gevreesd. "Geen voorjaar voor mij", twitterde de 25-jarige Vanbilsen die de Ronde van Vlaanderen bij de beloften won in 2012 en als één van de grote talenten voor de Vlaamse klassiekers wordt beschouwd. "Ik heb mijn pols gebroken. Nog een paar dagen wachten voor uitslag van de voet."