Verbrugghe betreurt einde IAM: "Zeventig mensen op zoek naar nieuw werk"

Rik Verbrugghe en zijn vrouw Claudia Van Avermaet, zus van.
Photo News Rik Verbrugghe en zijn vrouw Claudia Van Avermaet, zus van.
Rik Verbrugghe had gehoopt om zijn renners vandaag op de rustdag in de Giro goed nieuws te kunnen brengen, maar het draaide anders uit. Oprichter Michel Thétaz maakte bekend dat IAM Cycling er eind dit jaar mee ophoudt omdat geen cosponsor werd gevonden. "Ook ik hoorde het nieuws pas vanochtend", zegt de sportief manager van het Zwitserse team "en ook voor mij kwam het als een verrassing. Het is een spijtige zaak. Zeventig mensen moeten nu op zoek naar nieuw werk."

"We wisten dat een beslissing er aan zat te komen", reageerde Verbrugghe. "Thétaz gaf zichzelf tot half mei de kans om een nieuwe sponsor te vinden. Dat is niet gelukt. Uiteraard zijn we ontgoocheld. Ik schatte de kans op voortbestaan op vijftig procent en je hoopt natuurlijk op een goede afloop, maar het is niet gelukt. Ik begrijp het aan de ene kant, het is een enorme investering voor de sponsor, maar aan de andere kant: de moeilijkste jaren, de beginfase van zo'n vier jaar lag achter ons. We zijn WorldTour geworden intussen, we konden nog verder groeien als ploeg."

Tinkoff
Thétaz ging de voorbije maanden op zoek naar een cosponsor. Die werd niet gevonden stelde hij in een persbericht van het team. "Het is blijkbaar nog steeds moeilijk om sponsors te vinden in het wielrennen. Als je ziet dat ook Tinkoff stopt eind dit jaar en nu wij. Dat zijn twee WorldTour-ploegen minder. Dat is jammer natuurlijk."

12 miljoen euro per jaar
Thétaz heeft een eigen visie - in het peloton ging rond dat hij niet de gemakkelijkste man was om mee samen te werken. "Het is normaal dat een businessman een eigen mening heeft en dat hij ook mee wil beslissen wie nog op het truitje staat, wie mee zal investeren", aldus Verbrugghe. "Het is hem niet gelukt om een cosponsor te vinden, maar we moeten hem wel dankbaar zijn voor de jaren die hij ons heeft gegeven. Als hij verder zou doen en vooruit wilde, dan wist hij ook dat er nog drie keer een jaarlijks budget van zo'n 12 miljoen euro tegenover stond. En dan ben je nog niet eens een topploeg, daarvoor heb je toch nog zo'n 5 miljoen meer nodig per jaar. Dat is veel geld en dan is het normaal dat je als eigenaar een balans opmaakt. Hij heeft beslist om er mee op te houden en dat is zijn recht. Het is jammer. Ik ben hier in Italië, het personeel, de ploeg, iedereen voelt zich 'down'. Alles samen gaat het toch om zo'n 70 mensen die hun voltijdse job verliezen."

Eigen ploeg?
Iedereen moet nu op zoek naar nieuw werk, ook Verbrugghe. "Alle renners hadden een jaarcontract. Elke renner, elk personeelslid moet nu op zoek naar iets nieuws. We gaan er de rest van het seizoen nog het beste van proberen te maken en zien hoe alles loopt, maar ideaal is het natuurlijk niet. Ook ik moet op zoek naar een nieuwe baan. Je weet in het wielrennen dat niets voor altijd is, dat hoort ook bij het leven. We zijn nu eind mei, er is nog voldoende tijd en ik hoop dat er nog iets moois uit de bus valt. Zelf een eigen ploeg starten? Wie weet, ik heb mijn contacten, ik was de voorbije maanden ook wel wat bezig met die sponsorzoektocht, maar het is natuurlijk anders als je een cosponsor moet zoeken voor IAM Cycling of nu voor een nieuw project. Maar dat is nog toekomstmuziek. Eerst moeten we even de tijd nemen om dit te laten bezinken en dan zien we wel wat op ons pad komt. Ik heb de voorbije jaren alleszins veel geleerd en dat zal me zeker van pas komen."

Onder meer deze Mathias Frank...
Photo News Onder meer deze Mathias Frank...
...en deze Matthias Brändle moeten op zoek naar een nieuwe werkgever
Photo News ...en deze Matthias Brändle moeten op zoek naar een nieuwe werkgever