Verbruggen kondigt stappen aan tegen de UCI

AP
Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft de Internationale Wielerunie ingelicht dat hij waarschijnlijk juridische stappen zal ondernemen naar aanleiding van het CIRC-rapport over het dopingverleden in het wielrennen. Volgens de Nederlander is het rapport "schandalig vooringenomen, misleidend en herhaaldelijk fout".

Huidig UCI-voorzitter Brian Cookson creëerde in januari 2014 de onafhankelijke hervormingscommissie CIRC (Cycling Independent Reform Commission) om te onderzoeken hoe doping zo wijdverspreid raakte in het wielrennen in de jaren '90 en in het begin van de 21e eeuw. In maart van dit jaar oordeelde de CIRC dat de UCI zich niet schuldig heeft gemaakt aan corruptie in die periode, maar dat oud-bestuursleden wel de wil en de daadkracht ontbeerden om doping te bestrijden en een voorkeursbehandeling hebben gegeven aan de Amerikaan Lance Armstrong. Verbruggen, van 1991 tot 2005 voorzitter van de UCI, verklaarde in een statement dat hij helemaal niet akkoord gaat met het merendeel van de conclusies van het CIRC-rapport. Hij lanceerde de website www.verbruggen.ch, waar hij kritiek op het CIRC-rapport levert.

AFP

"Flagrante weglatingen"
"Het recent gepubliceerde CIRC-rapport was een kans om eindelijk de discussie te beëindigen", zo staat op de website te lezen. "Deze kans werd echter treurig genoeg niet gegrepen. Eens het rapport afgerond was, bleek het nog maar eens een politiek manoeuvre, in plaats van een oefening in het verzamelen van feiten en het zoeken naar de waarheid. Daarom heb ik beslist deze website te maken. Hier publiceer ik alle documenten, brieven en rapporten die niet werden opgenomen of bewust werden genegeerd door de CIRC. Het is niet duidelijk waarom de CIRC overging tot deze flagrante weglatingen, maar dat gebeurde zeker niet op zoek naar objectiviteit en correcte analyse."

EPA

"Belasterd"
Volgens Verbruggen heeft de CIRC de rol van het Wereldantidopingagentschap (WADA) niet onderzocht. "WADA en zijn voormalige voorzitter Dick Pound worden duidelijk beschermd door de CIRC. Het CIRC-rapport is niet alleen bedoeld om mijn reputatie kapot te maken, wat natuurlijk de bedoeling was van Brian Cookson en het WADA. Ook werd 15 jaar hard werk van mensen die zich hebben ingezet voor het wielrennen en tegen doping belasterd."

AP