Zwaar aangeslagen Albert bevestigt einde carrière

Een fel geëmotioneerde Niels Albert (28) heeft op een persconferentie in Leuven het einde van zijn carrière bevestigd. De tweevoudige wereldkampioen veldrijden kampt met een hartkwaal, zoals Het Laatste Nieuws vandaag al schreef. "Ik word, veel eerder dan gewenst en gehoopt, verplicht om afscheid te nemen. Ik heb hartritmestoornissen die een fatale hartaanval kunnen veroorzaken."

Bij een routinecontrole kwamen de stoornissen aan het licht. "Volgens het medisch team van het Universitair Ziekenhuis in Leuven is afscheid nemen van het veldrijden de enige optie, aangezien er geen medische oplossingen voorhanden zijn voor mijn specifieke problemen", aldus de veldrijder van BKCP-Powerplus. "Uit verder onderzoek is gebleken dat die afwijking bij extreme inspanningen fataal kan zijn, met een hartstilstand tot gevolg. Ik word gedwongen om mijn loopbaan onmiddellijk te beëindigen", vervolgde de veldrijder van BKCP-Powerplus.

"Dit plotse afscheid van het veldrijden is voor mezelf en mijn directe omgeving een zeer zware mokerslag. Vorig seizoen was er één met veel ups en downs. Mijn entourage en ikzelf waren er heel hard op gebrand om van volgend seizoen een topjaar te maken met een herboren Niels Albert. Dat aan mijn loopbaan nu zo abrupt een einde moet komen, doet mij enorm veel pijn omdat ik geen enkele kans in de toekomst meer krijg om mij sportief te verdedigen."

"Mijn fiets is steeds de grootste passie van mijn leven geweest. Mijn liefde voor het veldrijden die me vandaag ontnomen wordt, maakt alles bijzonder moeilijk en bitter. Al na zes profjaren moet ik mijn fiets opbergen. Ik hoef niemand te zeggen dat dit veel te snel is."

"In mijn korte carrière heb ik veel hoogtepunten mogen beleven, waaronder tweemaal wereldkampioen worden. Ik ging ervan uit dat er na het WK van Koksijde nog veel hoogtepunten zouden volgen. Tijdens mijn loopbaan waren er ook tegenslagen die ertoe geleid hebben dat ik slechts één seizoen blessurevrij heb kunnen beëindigen."

BELGA

Niels Albert is een hartpatiënt.

Guy De Schutter, teamarts BKCP-Powerplus

"Enkele weken geleden, op mijn 28e verjaardag, was ik er dan ook rotsvast van overtuigd dat mijn sterkste jaren en grootste hoogtepunten nog zouden volgen. Vandaag moet ik mezelf proberen op te trekken aan het feit dat ik vele mooie momenten heb beleefd en vele mensen rondom mij blij heb gemaakt. Ik heb mezelf als renner steeds voor honderd procent gegeven. De vele keren dat ik in de laatste bocht van een wedstrijd helemaal alleen door een enthousiaste massa naar de eindmeet mocht rijden, zullen steeds in mijn geheugen gegrift staan."

"In deze zware omstandigheden wil ik iedereen bedanken die aan mijn zijde staat, mijn vrouw Chantal, het team, de ploegleiding, mijn teamgenoten alsook het complete medische team van het UZ Antwerpen en Leuven. Hoezeer ik die laatsten vervloekt heb omdat ze dit medische probleem naar voor hebben gebracht, zozeer besef ik vandaag ook dat het waarschijnlijk door jullie is dat ik nog een mooi en lang leven voor de boeg heb."

"Wat de toekomst brengt, is vandaag nog onduidelijk. Mijn hele leven stond in het teken van mijn ene passie, fietsen. Dat ik de komende weken door een diep dal zal gaan, is vanzelfsprekend. Toch heb ik vandaag beslist dat ik het tweede deel van mijn leven wil aanpakken met dezelfde winnaarsmentaliteit waarvoor ik als renner gekend stond. Alle opties zijn voor mij nu open", besloot Albert.

Albert veroverde in zijn carrière in het veldrijden twee wereldtitels (2009 en 2012). Daarnaast kroonde hij zich in 2011 tot Belgisch kampioen. In totaal won hij 11 Wereldbekermanches. In 2011 en 2013 was hij WB-eindwinnaar. Verder schreef hij 14 veldritten van de Superprestige op zijn naam. Daarnaast mocht hij in 16 crossen van de Gazet van Antwerpen/Bpost Bank-Trofee het zegegebaar maken. In 2013 won hij de BB-Trofee.

BELGA
BELGA