Zelfs botsing deert hem niet: Van der Poel wint ook in Diegem en boekt 20ste zege van seizoen: “Ik voelde mijn nek kraken”

Belga en Play Sports
Zelfs een botsing met een steward deert hem niet. Mathieu van der Poel heeft in de avondcross van Diegem zijn twintigste zege van het seizoen geboekt. In de zesde manche van de Superprestige bleef de Nederlander Michael Vanthourenhout voor. Hij versterkt ook zijn leiderspositie in het klassement.

Mathieu van der Poel startte slecht, Wout van Aert nóg slechter. Beide heren mochten dus aan een inhaalrace beginnen. Eén slaagde daarin, de andere niet: aan het einde van ronde twee dook de Europese kampioen immers op aan de kop van de koers, terwijl Van Aert daar nooit zou geraken. “Mijn doel is om Van der Poel zo lang mogelijk te volgen”, stelde de wereldkampioen nochtans vooraf. Missie mislukt. 

Toen Van der Poel zich vooraan aanbood, leek Michael Vanthourenhout van het andere gezelschap over de beste benen te beschikken. Beiden gingen dan ook op avontuur, al bleven ze niet lang samen. De eerste twee demarrages kon de renner van Marlux-Bingoal nog counteren, maar na een derde versnelling door de zandstrook was de vogel gaan vliegen. 

Wout van Aert.
Photo News Wout van Aert.

Botsing

Althans, zo leek het. Want plots lag Van der Poel tegen de grond: hij botste pal op een steward die zich op het parcours bevond om een bril op te rapen. Vanthourenhout reed naar de kop, maar kon niet lang van die vrijgeleide genieten. De zoon van Adrie krabbelde immers snel weer recht en reed in één ruk opnieuw naar Vanthourenhout. Nadien kregen we een herhaling van enkele ronden daarvoor. Eén versnelling, twee versnellingen, maar na een derde nam Van der Poel opnieuw afscheid. 

Zege nummer 20 was zo een feit. Vanthourenhout werd knap tweede, Toon Aerts ging met de derde plek aan de haal. Wout van Aert moest zich tevreden stellen met een vijfde stek, na Lars van der Haar. Van der Poel verstevigt ook zijn leiding in het Superprestige-klassement, hij won alles.

BELGA

Van der Poel: “Ik voelde mijn nek kraken”

Mathieu van der Poel blijft ongeslagen in Diegem. Hij knalde tegen een steward, maar vierde toch na afloop de zege. “Ik neem die man niets kwalijk”, zei hij. “Het is jammer dat het gebeurt, maar gelukkig kon ik verder fietsen.”

Van der Poel was bij de start niet echt bij de pinken en verzeilde in 15de positie. “Het lag er iets ‘gladder’ bij dan ik dacht en ik maakte een kleine schuiver. Eerst zat ik nog vast in het gedrum, maar daarna kon ik gelukkig snel opschuiven. Ik voelde me goed vandaag, versnelde in die zandbak in de derde ronde en was weg.”

Tot hij opeens tegen een steward knalde die op het parcours stond. “Ik zag hem staan, hij stond rechts, maar twijfelde precies wat en ging naar links, en opeens knalde ik er op”, zei Van der Poel. “Ik voelde mijn nek kraken en was toch even geschrokken. Dat zal morgen wel stijf zijn. Nu goed, ik neem die man niets kwalijk. Hij deed het zeker niet met opzet. Het is wel jammer dat het gebeurt, want ik had daarna wat moeite om weer het ritme te vinden.”

Tijdens de uitzending vertelde de steward zijn verhaal. “Ik wou een bril terugnemen die toeschouwers hadden opgeraapt en ik verloor de wedstrijd even uit het oog.” Gelukkig bleek het incident zonder erg en stormde Van der Poel dus naar zijn 20ste zege, al scheurde hij wel nog zijn broek. “Dat kan gebeuren, ik koers op de limiet en neem de bochten met risico, dan blijf je soms eens hangen. Een schrammetje, meer houd ik er niet aan over. Ik ben wel blij om hier opnieuw te winnen, want ik koers hier ontzettend graag. Ik blijf hier ongeslagen en kan gelukkig het nieuwe jaar in.” 

BELGA
BELGA
Play Sports
Play Sports

Vanthourenhout en Aerts zijn blij met ereplaatsen

Michael Vanthourenhout finishte op een tweede plaats in Diegem. Hoewel hij even op kop reed, ging de overwinning niet echt door zijn hoofd. “Tegen Mathieu was ik niet opgewassen”, klonk het bij de Marlux-Bingoal renner.

Na de val van Mathieu van der Poel snelde Vanthourenhout hem voorbij. “Maar Mathieu pikte al snel weer aan en trok dan stevig door”, zei de West-Vlaming. “Ik moest hem laten gaan, maar ik reed een tempo waarvan ik wist dat ik het wel kon houden en ik hoopte zo die tweede plek vast te houden.”

De achtervolgers kwamen niet terug en dus werd het een tweede plek. “Daar ben ik blij mee. Het draait goed, maar ik durf geen uitspraken doen over het BK. Deze conditie moet ik wel kunnen vasthouden en dan zien we wel op het BK. Het podium is daar de ambitie, dat moet ik durven zeggen.”

Toon Aerts was blij dat hij nog een snelle laatste ronde in de benen had. “Op het eind kon ik het verschil nog maken met Lars en Wout en grijp ik die derde plaats. Dat geeft me wel vertrouwen voor wat nog komt. Eerst Baal (waar hij won in 2017) en dan het BK.” 

Vanthourenhout, Van der Poel en Aerts.
Photo News Vanthourenhout, Van der Poel en Aerts.36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Urkens

  Het probleem van het veldrijden is niet Van Der Poel maar wel Wout Van Aert. Blaast alle bruggen op met zijn ploeg, verzeilt in een probleemsituatie en is nog een schim van zichzelf. Ondertussen crost hij amper wegens ambities op de weg. En wanneer Van Der Poel dan al eens pech heeft dan durft de rest amper rijden, bezig als ze zijn met de 2de plaats.

 • patrick isenborghs

  nooit gezien !! ik volg al 45 jaar de cross en niemand kan of kon tippen aan de klasse die MVDP uitstraalt zowel op het veld als er buiten . Aan alle die negatieve commentaar hebben op zijn prestaties kunnen beter voor een andere sport kiezen .Hopelijk kan die jongen het ook waar maken op de weg want dan gaan we er nog veel plezier aan beleven

 • Peter Nols

  Groots in zijn prestaties, groot in zijn gedrag en verdraagzaamheid. Zelfs al hij enige deelnemer was dan zou er nog veel volk op afkomen.

 • Jan Van Rompaey

  Mathieu: een heer in het verkeer. Dat siert hem helemaal. En sommige dommeriken hoorde ik aan de aankomst AHOE roepen. Die zullen waarschijnlijk zat geweest zijn. Alleen pech of ziekte zullen hem van een zege houden. Helemaal geen gebluf; hij blijft met zijn twee voeten op de grond.

 • johan Maddens

  Van Aert piekt naar de voorjaars klassiekers , is al een paar maal gaan oefenen met de ploeg op de weg . Stybar en Boom zijn ook door meer te verdienen overgestapt naar de weg , Jammer . Wout zal op de weg meer wedstrijden winnen dan Stybar en Boom , omdat hij sneller is in het spurten en kan ook een stukje tijdrijden . Misschien een goede keuze . Maar ik schrijf Wout zeker niet af voor de kampioenschappen . Gisteren nam hij een snipperdag !