Wout van Aert klieft als beste door blubber in Lebbeke

BELGA
Na zijn overwinning in Eeklo van vorige week zondag heeft Wout van Aert ook in de Kleicross in Lebbeke vandaag nog eens een sterk staaltje van zijn onmiskenbaar talent laten zien. Het 20-jarige speerpunt van Vastgoedservice-Golden Palace maakte grote sier in de modder en pakte zo al zijn 18de roos van het seizoen. De topbeloften Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck mochten mee het podium op. In Lebbeke ontbraken de internationale toppers en Belgische kleppers als Sven Nys, Kevin Pauwels en Rob Peeters.

Het vijftal Laurens Sweeck, Toon Aerts, Wout Van Aert, Michael Vanthourenhout en Belgisch kampioen Klaas Vantornout liet vanaf de eerste ronde de rest in de steek. In de derde ronde kreeg belofte Sweeck het even lastig en moest hij zijn metgezellen laten rijden. De youngster van Corendon-Kwadro vocht evenwel terug, zodat we in de vierde ronde opnieuw vijf mannen aan het front kregen. Daarachter volgden Gianni Vermeersch en Jens Vandekinderen. Zij zouden echter nooit aansluiting vinden met de vluchters.

Van Aert te sterk
De snelheid voorin werd verder opgevoerd. Aerts kon het hoge tempo niet meer volgen en diende te lossen. Op anderhalve ronde van het einde trok Van Aert fors door. Vanthourenhout kon nog even standhouden, maar moest er uiteindelijk ook onherroepelijk af. Van Aert bouwde zijn voorsprong uit en haalde het dan ook afgescheiden voor Vanthourenhout, die op zijn beurt Sweeck had afgeschud. Vantornout werd vierde en Aerts eigende zich de vijfde plaats toe. Sven Nys zegde in laatste instantie af voor de Kleicross.

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Reactie Wout van Aert:

"Het was een zeer pittige cross", stelde vicewereldkampioen Van Aert. "Eén dag regen en het parcours was meteen zeer zwaar. Daar maalde ik evenwel niet om. Zo heb ik het graag. Maar ik ontken niet dat ik blij zal zijn als het morgen gedaan is in Oostmalle. Ik voel de vermoeidheid in mijn benen."

"Vandaag moest ik tot in de finale wachten om mijn demarrage in te zetten. Zo'n twee tot drie ronden een hoog tempo rijden lukt me nog wel, maar een hele cross is niet meer mogelijk. Dat is logisch, want het seizoen zit er bijna op. Dat gevoel heeft iedereen wel."

"Toen het tempo bij onze kopgroep de hoogte inging, wist ik dat mijn moment gekomen was om zelf eens te versnellen. Met het ingaan van de voorlaatste ronde heb ik mij op kop van onze groep gezet. Michael Vanthourenhout kon nog wel even volgen, maar na verloop van tijd moest ook hij eraf. Dan wist ik dat de klus geklaard was. Ik ben dan ook heel blij met deze zege."

Reacties Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck

"Ik kreeg deze week wat af te rekenen met een verkoudheid en voelde me dus niet honderd procent", verduidelijkte Michael Vanthourenhout. "Ik stond dan ook met een groot vraagteken aan de start. Gaandeweg voelde ik me in de cross beter worden en toen Wout Van Aert versnelde, kon ik als enige nog even zijn wiel volgen. Hij trok daarna opnieuw door en dan moest ik toch lossen. Ik deed er alles aan om die tweede plaats veilig te stellen."

"Snakken naar einde"
"Na Oostmalle is het eindelijk gedaan", aldus Vanthourenhout. "Het is een lang en zwaar seizoen geweest. Iedereen snakt naar het einde. Ikzelf mag zeer tevreden zijn over mijn seizoen, dat meermaals bekroond werd met mooie zaken zoals de regenboogtrui bij de beloften. Ik mag zeker niet klagen en kan met een gerust gemoed de zomer ingaan. Mijn vriendin koerst ook. Vanaf volgende week sta ik dus ten dienste van haar."

"Verkleumd aan start"
Laurens Sweeck werd vandaag derde. "Tijdens de opwarming net voor de start kregen we nog een fikse regenbui over ons heen", stelde hij. "Ik stond dan ook verkleumd aan de start en dat is toch niet echt bevorderlijk voor de prestaties. Mijn handen en voeten kreeg ik vanaf de eerste ronde niet meer warm. Ik hing veel aan de rekker en het kost natuurlijk krachten om dan telkens weer aansluiting te vinden en eventueel wat op te schuiven."

(28 deelnemers):

1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) in 1u06:44

2. Michael Vanthourenhout op 0:42

3. Laurens Sweeck 1:02

4. Klaas Vantornout 1:19; 5. Toon Aerts 2:11; 6. Bart Wellens 2:43; 7. Gianni Vermeersch 3:04; 8. Sven Vanthourenhout 3:12; 9. Tim Merlier 3:31; 10. Jens Vandekinderen 3:42; 11. Kenneth Van Compernolle 4:09; 12. Kobe Goossens 5:15; 13. Berne Vankeirsbilck 5:35; 14. Bart Aernouts 5:46; 15. Patrick Gaudy 6:34; 16. Thijs Aerts 8:55; 17. Niels Koyen 9:34; 18. Bart Hofman op 1 ronde; 19. Tom Van Den Bosch; 20. Quincy Vens; 21. Hendrik Sweeck op 2 ronden; 22. Stef Claeys