Wout van Aert is er nu écht klaar voor: veldrijder krijgt groen licht na laatste dokterscontrole

BELGA
Wout van Aert (25) is er nu helemaal klaar voor. Daarnet kreeg hij na een laatste dokterscontrole groen licht om vrijdag te starten in de veldrit in Loenhout. 

De Azencross wordt zijn eerste wedstrijd sinds zijn val in de Tour, op 19 juli. Van Aert bleef toen haperen aan een dranghek tijdens de tijdrit en daarbij werd de hoofdspier in zijn bovenbeen afgescheurd. Nu mag hij dus weer koersen. “Voorlopig zonder veel ambities”, zegt hij. “Mijn crossen staan in het teken van het voorjaar, maar ik sta wel verder dan ik zelf gehoopt had. Ik ga het beste van mezelf geven.”

De keuze om net in de Azencross zijn wederoptreden te vieren, was er eentje van het hart. “Loenhout is gewoon een van de leukste wedstrijden om te hervatten”, stak de 25-jarige Kempenaar van wal. “Lekker dicht bij huis. Van kinds af kom ik al hier naar de cross kijken, de sfeer tijdens de eindejaarsperiode is hier altijd goed.” 

“Bovendien kon ik hier als prof al twee keer winnen. Loenhout is verder ook een keuze van het hoofd. Na de stage met de wegploeg van Team Jumbo-Visma kwamen de wedstrijden in het weekend nog te vroeg. Daarnaast wilde ik geen te lastige cross kiezen. Dan vallen wedstrijden zoals Heusden-Zolder (donderdag) en Baal (volgende week woensdag) sowieso al af. Starten in die wedstrijden, daar zag ik de meerwaarde niet van in.”

Van Aert is klaar om vrijdag te crossen in Loenhout.
Jumbo-Visma Van Aert is klaar om vrijdag te crossen in Loenhout.

Van Aert: “Ik verwacht er niet te veel van”

De voorbije vijf jaar stond Van Aert iedere keer op het podium in Loenhout. Aan die reeks zal er vrijdag allicht een einde komen. “Het is niet de bedoeling om voor een uitslag te gaan”, was Van Aert duidelijk. “Ik verwacht er zelf ook niet veel van. Specifieke crosstrainingen staan er deze winter niet op het programma. In november heb ik nog een paar toertochten gereden en de week voor Loenhout staan er twee trainingen in het bos geprogrammeerd. That’s it.”

Van Aert wil deze winter bewust niet te veel focus op het veld leggen. “Veldrijden is nog steeds het leukste wat er is, maar ik wil me deze winter gewoon amuseren. Ik wil de cross gebruiken om beter te worden. Qua resultaten zal het allicht een verloren jaar worden.”

Dat zijn collega’s in het veld wel al snel iets verwachten van Van Aert streelt het ego van de Kempenaar wel. “Het is mooi om te zien dat ze me niet vergeten zijn, maar ik zal toch een stevige achterstand hebben. Op stage kon ik conditioneel goed mee met de ploeg, maar in deze periode van het jaar wordt daar de basis gelegd voor het wegseizoen. Dat zijn niet de meest intensieve trainingen. Met het oog op een cross zegt dat gevoel helemaal niets. Als ik vrijdag een uur alles kan geven, dan zal ik een tevreden renner zijn. Het gewring in het veld schrikt me zeker niet af, al is het niet de bedoeling om het mezelf extra moeilijk te maken.”

Photo News
Wout van Aert op de ploegvoorstelling van Jumbo-Visma naast Laurens De Plus.
Photo News Wout van Aert op de ploegvoorstelling van Jumbo-Visma naast Laurens De Plus.
BELGA37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Vandeweyer

  suc6 Wout voor mij een HELD int VELD en op de baan

 • Roger Deprez

  Flor Peeters stopt met misplaatste opmerkingen en toont respect voor één van onze kampioenen want we hebben er al zo weinig en de hekken stonden wel niet juist in de ronde. IK begrijp niet dat er Vlamingen zijn die altijd moeten afgeven op sport mensen die iets bereid hebben, terwijl in andere landen een renner als Wout op handen zou gedragen worden. Misschien bent wel gefrustreerd.

 • herman de genst

  Dat men toch maar rekening houd met Van Aert , onvoorbereid zal hij zeker niet aan de start komen , en aangezien het B K nog een maand van kant is is hij met zijn klasse nog steeds een zware klant voor winst .

 • Jan Van Rompaey

  Veel geluk Wout !!

 • eric reynebeau

  @ Flor Peeters. Een "gazettencourour" wat is dat? En er zijn weinig gazettencoureurs die 3 x WK cyclocross,BK tijdrijden en rit in de TDF op hun palmares hebben. En de valpartij was inderdaad zijn eigen schuld maar door het feit dat het dranghekken verkeerd geplaatst stond kon die pin zich in Wouts heup boren en werd het een horrorcrash met maanden revalidatie mede door een medische fout in een Frans ziekenhuis.