Wout van Aert en Sanne Cant staan te trappelen voor cross in eigen Lille: "Het wordt één groot feest!"

Photo News
Hun eerste cross na het WK gisteren in Maldegem werd geen eclatant succes, maar zaterdag willen Wout van Aert en Sanne Cant wel stevig uitpakken in Lille. In eigen dorp betwisten de Belgische wereldkampioenen veldrijden de Krawatencross en daar kijken ze nu al reikhalzend naar uit. "Het wordt een overrompeling en één groot feest!"

Twee kampioenen in één dorp van amper 16.000 inwoners, van een unieke prestatie gesproken. Wout Van Aert en Sanne Cant werden afgelopen maandag al in de bloemetjes gezet door hun dorpsgenoten. Na de Belgische titels van begin januari was het al de tweede viering in minder dan een maand tijd. Aanstaande zaterdag krijgt dat feest ongetwijfeld een prachtig vervolg op het domein van de Lilse Bergen, het decor voor de slotmanche van de DVV Verzekeringen Trofee 2016-2017.

Veel vrienden en familie
"Het wordt een overrompeling", voorspelt Wout van Aert, die bij de beloften al eens de regenboogtrui mocht showen voor eigen volk. "Dat was een hele speciale dag. De oma van mijn vriendin was die week overleden en dat gaf me extra motivatie om die wedstrijd te winnen. Het werd één van de mooiste dagen uit mijn carrière, maar ik verwacht dat de editie van dit jaar dat nog zal overtreffen. Er zullen heel veel vrienden en familie langs de kant staan." 

Grote feesttent
"Het wordt één groot feest", verwacht dorpsgenote Sanne Cant. "Ik verwacht heel veel volk. Op het Belgisch kampioenschap vorig jaar was het al over de koppen lopen, maar met twee wereldkampioenen uit de eigen gemeente zal het nog straffer worden. Bovendien zal IJsboerke, de sponsor van de Ladies Trophy, in Lille een grote feesttent zetten."

Photo News

Weinig nachtrust
En de sportieve ambities voor zaterdag? Van Aert en Cant blijven voorzichtig. "Uiteraard wil ik heel graag winnen", is Van Aert duidelijk. "Maar Mathieu Van der Poel is heel goed. Zonder pech zou het zondag sowieso heel spannend geweest zijn. In Lille zal de vorm van de dag heel belangrijk zijn, daarom neem ik voor de wedstrijd wat extra rust. Ik heb deze week nog maar één keer een normale nachtrust gehad. Zondag was het al bijna ochtend toen ik in bed lag, na de huldiging op maandag was het al voorbij 1 uur en woensdag reed ik in Maldegem. Na een wedstrijd is het altijd lastiger om de slaap te vinden."  

Vooral genieten
Ook Sanne Cant beseft dat de bijkomende verplichtingen van de wereldkampioene een rol kunnen spelen. "Ik wil mijn regenboogtrui de komende weken zoveel mogelijk laten zien. Als ik één wedstrijd nog graag wil winnen, dan is het Lille natuurlijk. Het wordt afwachten hoe fris ik aan de start zal staan. Traditiegetrouw is dit een erg drukke week voor de wereldkampioen en ik ben benieuwd hoe ik dat verteer. Ik wil zaterdag in de eerste plaats genieten. De voorbije jaren was Lille voor mij een revanchewedstrijd, maar dat gevoel is nu wel even anders."

Eindstand DVV-Trofee
Zonder pech mogen Wout van Aert Sanne en Cant aanstaande zaterdag ook de eindwinst in de DVV Verzekeringen Trofee op hun naam schrijven. Van Aert heeft een voorsprong van meer dan drie minuten op Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. Bij de dames staat Thalita De Jong aan de leiding, maar omdat de Nederlandse door een spierscheur niet van start gaat in Lille komt Cant virtueel aan de leiding. Ellen Van Loy, haar eerste achtervolgster, staat al op meer dan vier minuten.

Photo News
Photo News
Photo News