Wordt parcours bepalende factor in wereldbekercross in Italië? "Je kan nergens voorbijsteken"

Ze trokken een bedenkelijk gezicht, de Belgische crossers die deze middag het parcours in Fiuggi gingen verkennen. Een omloop als deze hadden ze nog niet gezien. Glad, steil, voortdurend draaien en keren, maar vooral: erg smal. "Het lijkt wel mountainbike."

De wereldbekercross in Fiuggi is onthoofd. Door het afzeggen van Mathieu van der Poel is ook de spanning weg. Want wie gaat Wout van Aert nu bedreigen? Het parcours zou het antwoord kunnen zijn. Akkoord, het is een beetje mager als je de peper en het zout voor een koers bij het rondje moet gaan zoeken en niet bij de renners zelf, en ja, voorspellingen over het parcours blijken achteraf vaak van weinig waarde, maar toch. Deze keer zou de omloop echt een cruciale factor kunnen zijn.

Wereldbekercrossen zijn vaak kopieën van mekaar: dat is koersen op brede rijstroken in een glooiend landschap. Autostrades door veld en bos, zeg maar. De parkcross in Fiuggi, een uurtje ten zuidoosten van Rome, heeft een ander karakter. Het eerste wat opvalt, zijn de smalle weggetjes. Ofwel gelden in Italië andere wetten, ofwel hebben de controleurs van de UCI hun meetlat vergeten, maar de passages door het bos zijn geen drie meter breed. "En de stukken die dat wel zijn, zijn dat in de praktijk toch weer niet", zegt Tom Meeusen. "Op de meeste plekken is er maar één spoor berijdbaar."

Dat geldt zeker voor de vele schuine kanten, maar ook voor de opeenvolgende korte beklimmingen en de eindeloze reeks bochten: alles zal op één lijn te doen zijn. "Je kan nergens voorbijsteken", zegt Rob Peeters. "Ik heb het geprobeerd, maar het is onmogelijk. De start wordt nog belangrijker dan anders: wie in de eerste vijf begint, eindigt ook in de eerste vijf." Dat is wellicht een beetje overdreven - Peeters staat bekend om zijn ongenuanceerd taalgebruik - maar de renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice werd alvast niet tegengesproken door zijn ploegmaat Jens Adams. "Wie hier op rij twee of drie moet starten, is gezien..."

Het weer belooft ook een belangrijke rol te gaan spelen. De Belgen die deze middag de omloop verkenden, zien twee mogelijke scenario's. Vannacht gaat het sowieso lichtjes vriezen in Lazio (tot -3°) en het is afwachten hoe diep de ondergrond bevriest. Als de zon morgen sterk genoeg is om het ijs te ontdooien, krijgen we een blubberige omloop, een beetje zoals vandaag tijdens de verkenning, maar dan erger. Toon Aerts wijst naar de dikke kwakken slijk in zijn derailleur: het materiaal gaat afzien, waarschuwt hij. Collega Peeters denkt dat dat scenario in het voordeel van Van Aert is: "Als er nog meer modder komt, gaan we veel moeten lopen. En te voet kan niemand hem volgen."

Spekgladde omloop?

Het tweede scenario is er een waarbij de zon de bevroren bovenlaag niet ontdooid krijgt. Morgen stijgt het kwik niet boven drie graden (ter vergelijking: vanmiddag was het zeven graden), dus het zou wel eens kunnen dat dat niet volstaat om de nachtvorst te doen vergeten. Dan krijgen we een spekgladde omloop. "Dat we een opvallend groot stuk over een soort natuursteentegels moeten rijden, maakt het extra moeilijk", zegt Meeusen. "Als die bevroren liggen, zijn die nog veel gladder dan gras of modder."

Scenario B lijkt, gezien de weersvoorspellingen, net iets waarschijnlijker en is voor de tv-kijker wellicht ook iets aantrekkelijker. Een cross waarin gegleden en geschoven wordt, is sportief niet altijd even eerlijk, maar wel spectaculair. Bovendien biedt het kansen voor specialisten, en wie weet zit er dan een stunt in. Zijn de meeste Belgen een beetje geschrokken van het parcours, dan zorgt de verkenning bij Meeusen voor een glimlach. "Ik ga hier niet over klagen", zegt de renner van Telenet Fidea Lions. "Dit kan een héél technische cross worden. Of het een verrassend resultaat kan opleveren? Dat weet ik niet, maar als het glad ligt, is Van Aert wel een deel van zijn voordeel kwijt. Dit parcours heeft veel weg van een mountainbike-omloop, maar al dat draaien en keren bevalt me wel."

Tom Meeusen vorige week op het BK in Oostende: "Als het glad ligt, is Van Aert wel een deel van zijn voordeel kwijt"
BELGA Tom Meeusen vorige week op het BK in Oostende: "Als het glad ligt, is Van Aert wel een deel van zijn voordeel kwijt"