Van Aert neemt in Pontchâteau revanche na verloren BK en is nieuwe leider in Wereldbeker

Photo News
Wout van Aert heeft in het Franse Pontchâteau de voorlaatste manche van de Wereldbeker gewonnen. De wereldkampioen nam in de sprint de maat van Toon Aerts en is meteen ook de nieuwe leider in de Wereldbeker.

Mathieu van der Poel ontbrak in Pontchâteau. De Nederlander had geen klassement in de Wereldbeker te verdedigen en zocht met het oog op het WK in Bogense nog wat Spaanse zon op. Zo waren er vooraf twee topfavorieten voor de zege: Wout van Aert en Toon Aerts. Die laatste werd tevens in 2016 Europees kampioen in... Pontchâteau.

De omloop in de Franse Wereldbekermanche lag er vandaag razendsnel bij. ’t Leek wel een criterium. Pas na ruim twintig minuten koers konden vier renners zich afscheiden van de grote meute: Jens Adams, Wout Van Aert, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts.

Het viertal reed een mooie bonus bij elkaar, maar dankzij een tactisch steekspel wisten Lars van der Haar en Laurens Sweeck alsnog vooraan aan te sluiten. Met z’n zessen doken ze de finale in. En wat voor een finale. Een bijzonder spannende bedoening.

Een sprint besliste om de zege. En daarin toonde Van Aert zich sneller dan Aerts. Vanthourenhout finishte als derde, Van der Haar en Adams maakten de top vijf compleet. Van Aert is na deze triomf meteen ook de nieuwe nummer één in de Wereldbeker.

Photo News

Van Aert: “Eindelijk”

Van Aert heeft zijn eerste zege in een klassementscross beet. De wereldkampioen won al in Ardooie, Bredene en het Franse La Mézière, en mocht nu ook juichen in de Wereldbeker in Ponchâteau. “Eindelijk pak ik een zege op het hoogste niveau”, sprak hij na afloop, “daar ben ik enorm blij mee, want ik heb er lang op moeten wachten.”

“Het was een super mooie cross”, aldus Van Aert in het flashinterview. “Het parcours leende zich ook tot een spannende situatie. Ik had het nadeel dat ik op alles moest reageren omdat ik de leiding wilde pakken in de Wereldbeker. Alleen winst was voldoende om de trui over te nemen van Toon. Dat maakte het moeilijk in de koers, maar ik kon voor de finale gelukkig nog iets overhouden en ik weet ook dat ik kan rekenen op een goede sprint. Dat bleek en deze zege stemt me heel blij.”

Drie punten voorsprong telt Van Aert nu op Toon Aerts. Met nog één manche te gaan, en 80 punten voor de winnaar, 70 voor de tweede en 65 voor de derde in de daguitslag, moet Van Aert opnieuw eindigen voor Toon Aerts in Hoogerheide. “Het is een mooie situatie om volgende week aan te vatten”, eindigde hij, “het zal spannend zijn, maar laat me nu eerst van deze overwinning genieten.”

Wint Van Aert het eindklassement, dan mag België slechts zeven renners afvaardigen voor het WK, omdat de renner uit Lille ook wereldkampioen is. Gaat de zege naar Toon Aerts, dan mag België acht landgenoten afvaardigen. 

Photo News
Photo News
BELGA25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  en dan liggen de VA supporters al een heel sezioen te melken dat de parcours cross onwaardig zijn en nu hij wint word er met geen woord meer gerept over dat formule 1 circuit van gisteren

 • Jozef Van den Donder

  Nolske, gij kunt het weten he' want gij hing ook in zijn wiel . Proficiat Wout !!

 • Bente De Graaf

  Knap wout , Toon heeft zo lang mogelijk proberen achter u in het wiel te hangen en zo krachten sparen tot voorlaatste ronden . Maar Wout was en blijft de sterkste van ons Belgisch team .

 • willy van dijck

  Cross? Ik dacht dat het een weg criterium was.

 • Frans Peeters

  Een mooie koers net als vroeger met verschillende kanshebbers, binnenkort hebben we het weeral te doen met een Armstrong effect?