Seizoenszege nummer 10 is een feit: oppermachtige Van der Poel wint Wereldbekercross in Tabor

BELGA
Mathieu Van der Poel heeft de Wereldbekercross in Tabor gewonnen. De Europese kampioen pakte andermaal uit met een straffe solo. Michael Vanthourenhout werd tweede, Lars Van der Haar derde. Voor Van der Poel was het zijn tiende zege van het seizoen.

Na drie Wereldbekermanches, twee in Amerika en één in het Zwitserse Bern, koersten de veldrijders vandaag in Tabor. De omloop in Tsjechië was spek voor de bek van Mathieu van der Poel. De Nederlander werd er wereldkampioen (in 2015) én Europees kampioen (in 2017). De tegenstand mocht zich weer aan iets verwachten.

De Nederlander pakte alvast uit met een kanonstart. Nadien even kalmte voor de storm, waarna Van der Poel in ronde twee de tegenstand ter plekke liet. Weg was hij. Michael Vanthourenhout probeerde nog wat weerwerk te bieden, maar de renner van Marlux-Bingoal zag hoe de Europese kampioen almaar verder wegreed.

’t Werd opnieuw een solotocht voor Van der Poel. Wederom een klasse te sterk voor de tegenstand. Seizoenszege nummer tien was zo een feit. Wout van Aert beleefde dan weer een minder aangename wedstrijd. De wereldkampioen kampte met een leegloper en moest zo de achtervolgers laten rijden. Weg podium. Van Aert finishte uiteindelijk pas als zevende. Vanthourenhout en Lars van der Haar werden respectievelijk tweede en derde. Toon Aerts kwam als vierde over de streep en blijft leider in de Wereldbeker.

Van der Poel verloor nog nooit in Tabor: “Kom hier supergraag”

Opvallende vaststelling na de Wereldbekermanche in het Tsjechische Tabor: Van der Poel blijft ongeslagen in het stadje in Zuid-Bohemen. Dat haalde hij ook zelf aan in het flashinterview. In 2011 en 2012 bij de juniores, een jaar later bij de beloften, en nadien bij de elite het WK 2015, het EK 2017 en nu een Wereldbekermanche: bij zes deelnames boekte Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) evenveel zeges in Tabor.

Hoe dat komt? Niet alleen door de suprematie van Van der Poel de laatste jaren, ook door zijn voorliefde voor het golvende parcours in Tabor. “Dit is een rondje dat me heel goed ligt. Van bij de junioren heb ik hier nooit verloren. Daar ben ik heel trots op. Ik kom hier ook supergraag. Ik ben hier voor de eerste keer wereldkampioen bij de elite geworden: dat is altijd speciaal”, zei hij er zelf over.

BELGA

Net als de voorbije weken reed Van der Poel het gros van de wedstrijd alleen aan de leiding. “Na anderhalve ronde dacht ik dat het echt wringen zou zijn, omdat we met een hele grote groep samen waren. Eigenlijk had ik niet echt de indruk om er ‘gelijk’ van weg te rijden. Ik denk dat niemand dat had. Maar op een technisch stuk waar ze het misschien niet echt verwachtten, kreeg ik een kloofje.”

“Ik had daarna direct het goeie gevoel te pakken en kon mijn ding doen. Mijn eigen tempo rijden. Dat is vaak het makkelijkste: je eigen lijnen kiezen en je eigen tempo kunnen doen. Ik ben blij dat ik niet gevallen ben op de balkjes. Ik ben er gisteren gevallen, en vandaag in de opwarming ook. Ik ben blij dat ik daarvan gespaard ben gebleven in de wedstrijd.”

BELGA

Vanthourenhout: “Snel beslist om eigen tempo te rijden”

Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) was achter een opnieuw ongenaakbare Mathieu van der Poel ‘best of the rest’ in de wereldbekermanche veldrijden in Tabor. “Ik voelde snel dat Mathieu te snel reed.”

Vanthourenhout was de enige die in de achtervolging durfde te gaan na de versnelling van Van der Poel in de tweede ronde. “Ik denk dat Toon (Aerts, red.) een foutje maakte, daardoor was Mathieu direct weg. Ik heb nog geprobeerd om dichterbij te komen, maar voelde snel ook dat hij iets te snel reed”, klonk het na afloop.

“Dan heb ik snel beslist om mijn eigen tempo te zoeken, want anders blaas je jezelf op en kom je misschien in een groepje in verloren positie terecht. Ik denk dat dat de goeie beslissing was. Ik reed mijn eigen tempo en de achtervolgers kwamen niet echt dichterbij. Dan heb ik één ronde echt alles op alles gezet. Het gaatje was zo iets groter geworden en enkel Lars heeft nog de oversteek kunnen maken.”

In de strijd voor plek twee trok Vanthourenhout aan het langste eind. “Het was wel nog spannend. Maar met die balken kon ik de tweede plaats vasthouden. Dit is een parcours dat ik heel graag doe: veel hoogtemeters en toch ook wat techniek. En waar ik wereldkampioen ben geworden (bij de beloften, red.) en vorig jaar maar nipt de derde plaats op het EK verloor.”

BELGA70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Pieters

  Er is/was er maar één die Mathieu van der Poel kan volgen, en dat is Wout Van Aert. Als die dan niet present tekent, dan zijn we weg voor een nieuwe one man show, maar dat is heus niet de schuld van VDP. Wie dat in het verleden kon, wachtte ook niet.

 • serge vansteenkiste

  Proficiat aan Mathieu, spijtig dat de satelietkijkers niet kunnen kijken.

 • Jan Van den Bergh

  Jawel¨Pedro , toen was dat ook een probleem . Ten tijde van de gebroeders De Vlaeminck en Liboton stond er bijna geen volk langs het parcours . Ook waren er geen tv-uitzendingen , kortom , er was weinig tot geen interesse voor deze sport . Deze sport is populair geworden toen de BRT op zondagnamiddag zijn tweede zender moest gaan vullen in de winter . Sponsors zijn daar toen dankbaar bovenop gesprongen en de renners hebben daar mooi van geprofiteerd .

 • Pedro Gonzalez

  Waarom een probleem maken van het feit dat Mathieu Van der Poel bijna alles wint. Zo zijn er nog geweest de De Vlamincks. Liboton en Nijs. Om het alleen nog bij de Vlamingen te houden. Was dat dan geen probleem?

 • gilbert desmet

  Oppassen dat VDP de cyclocross niet kapot maakt want de meeste kijkers die naar de tv kijken kijken niet meer naar de cyclocross waaronder mijzelf ,jammer voor de cyclocross