Probleem bij fietswissel kan Van der Poel niet afstoppen, hij wint in Nommay en steekt de Wereldbeker op zak

BELGA
Negentien jaar na vader Adrie Van der Poel heeft zoonlief Mathieu Van der Poel ook kunnen winnen in het Franse Nommay. De Nederlander was zelfs zo gefocust in de voorlaatste manche van de wereldbeker dat hij bij een fietswissel zijn eigen mecaniciens voorbij reed. Na een inhaalrace reed hij dan toch naar zijn zesde zege in de Wereldbeker, de eindzege is nu ook een feit. Grootvader en opvallende aanwezige Raymond Poulidor zag dat het goed was.

Vreemde eend in de bijt in de kop van de koers in de eerste ronde. Tim Merlier wilde wel wat bewijzen om een gooi te doen naar een latere WK-selectie en voerde het pak aan. Met in zijn zog Wout van Aert, Toon Aerts en natuurlijk Mathieu Van der Poel. De Nederlander besloot net als enkele andere renners meteen te wisselen, maar reed daarbij pardoes zijn eigen mecaniciens voorbij. Even rechtsomkeer om dan toch die nieuwe fiets op te halen. Van Aert wachtte uiteraard niet en voerde zelf de forcing.

Van der Poel kon aan de achtervolging beginnen en slaagde daar ook in. Na een knieval van wereldkampioen Van Aert haakte hij zijn wagonnetje al aan. Niet veel later reed de Nederlander zelfs weg van Van Aert. Daar waar de renner van Crelan-Charles op een helling voet aan grond moest zetten, reed Van der Poel gezwind naar boven. Het gat was een feit.

Mathieu Van der Poel zocht aan de finish zijn grootvader Raymond Poulidor op.
BELGA Mathieu Van der Poel zocht aan de finish zijn grootvader Raymond Poulidor op.

Lijden voor Mourey voor eigen publiek

Ondertussen was thuisrijder Francis Mourey wel in een felle strijd verwikkeld. De voet van de Fransman bleef na een valpartij met Lars Van der Haar tussen zijn spaken steken. Mourey kermde het uit van de pijn en verloor minuten, maar uiteindelijk werd hij dan toch uit zijn lijden verlost. Zoals het een moedige veldrijder betaamt, zette Mourey zijn weg dan toch nog verder.

En Van der Poel? Hij ploeterde met succes verder in de Franse modder. Richting een nieuwe zege dit seizoen. Hoe vaak Van Aert zich ook plat legde op zijn stuur, hij kwam geen seconde dichter. De wereldkampioen werd opnieuw tweede, voor Toon Aerts. Aan de streep kon er bij Van der Poel nog een innige omhelzing met grootvader Poulidor vanaf. Tim Merlier bolde dan weer als knappe vierde met gebalde vuist over de streep. Dat WK-ticket dan toch op zak? Antwoord maandagmiddag. 

TDW

"Toen ik de materiaalpost inreed, zag ik mijn mannen niet staan"

"Het eindklassement van de Wereldbeker had ik nog nooit gewonnen. Dat is nu ook aangevinkt. Dit is toch wel het meest prestigieuze en meest internationae klassement van alle regelmatigheidscriteriums. Dan is het tof dat je dit op je naam weet te schrijven", stelde Van der Poel na afloop.

Er rest de Nederlander nu nog enkel het wereldkampioenschap naar zijn hand te zetten. "Iedereen noemt dat dé belangrijkste cross van het jaar. En het is zeker een wedstrijd waar ik naar uitkijk, temeer omdat die titelstrijd in eigen land, in Valkenburg, wordt afgewerkt."

Even was er opschudding toen Mathieu van der Poel in de materiaalpost voorbij zijn mecaniciens reed. "Een dom misverstand", vervolgde de Europees kampioen. "In een Wereldbekercross mag je niet zomaar je plaats kiezen. Aangezien ik leider ben in het klassement mocht ik mijn voorkeur wel geven. Ik stelde voor om achteraan plaats te nemen, maar toen ik de materiaalpost inreed zag ik mijn mannen daar niet staan. Tot ik achter mij hoorde roepen. Ik keerde dan maar terug en verloor zo wat tijd. Geen erg, ik zette de situatie vlug recht. Deze zege is geen mentale tik voor Van Aert. Ik was gewoon net iets beter vandaag en het is niet zeker dat ik nu ook op het WK zal domineren. Die wedstrijd moet nog gereden worden, maar ik trek daar wel naartoe met een gerust gemoed. Zeker zoals het nu loopt." 

TDW

Van Aert: "Zou Merlier graag mee hebben naar Valkenburg"

"Het was weer afzien", opende Van Aert. "Toen Mathieu versnelde kon ik nog even stand houden, maar dat duurde toch maar één ronde. Daarna moest ik hem onherroepelijk laten wegrijden. Een tweede plaats was dan ook het hoogst haalbare. Het parcours lag me bijzonder goed en ik kwam even alleen op kop te liggen. Maar in de eerste ronde win je geen wedstrijd, dat is pas aan de eindmeet."

Twee weken voor het WK blijft Mathieu van der Poel ongemeen sterk rijden. "Dat is eigenlijk al een heel seizoen zo en dat zal wel nog blijven duren tot na de titelstrijd in Valkenburg", vervolgde Wout Van Aert. "Het wereldkampioenschap is een dagwedstrijd en daarin is alles mogelijk. Iedereen kan een slecht moment kennen. Ook Mathieu. Ik hoop dat Tim Merlier mee mag naar dat wereldkampioenschap. Daar ga ik toch van uit. Zeker als je ziet hoe hij hier weer rond reed. Ik zou mijn ploegmakker maar al te graag mee hebben naar Valkenburg."

BELGA

Toon Aerts moest genoegen nemen met de laatste podiumplaats maar maalde daar zeker niet om. "Als je derde wordt achter kleppers als Mathieu en Wout is dat zeker niet slecht", lachte Aerts. "Het werd uiteindelijk een uitputtingsslag. Toen Mathieu en Wout versnelden moest ik vlug passen. Ik zou mezelf anders opgeblazen hebben. Die derde plaats is super en bovendien werd mijn broer, Thijs, winnaar bij de beloften. De Aertsen kunnen dus opnieuw heel tevreden zijn."
31 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ronaldo vatrijp

  Franky , ik zou de reglementen maar eens opnieuw lezen, dan wordt je een stuk wijzer.

 • Gino Denil

  VDP moet zich nieuwe doelen stellen. Zoals alle deelnemers eens dubbelen. Anders gaat hij het zelf saai beginnen vinden.

 • Fiebe De Grave

  @ Franky van durme informeer u eerst eens heel goed wat de regels zijn. Zolang je niet voorbij de materiaalpost bent gereden mag je terugkeren en Vdp was nog niet eens halfweg laat staan dat hij er voorbij was gereden!! Waarschijnlijk een Nijs en Wout suporterke zeker?? Als je iets zegt moet je maken dat je de regels kent en zeker van je stuk zijn, ipv tv kijken ga eens zelf een cross zien. Verdiep u maar eens in t reglement je hebt blijkbaar nog veel te leren.

 • Freddy van Puymbrouck

  Zij die verdachtmakingen uiten moeten eens wat moeite doen en de loopbaan van Mathieu googelen.Dan zullen ze zien dat vdP altijd al een veelwinnaar is geweest,hij won eens 29 crossen bij de nieuwelingen in 1 seizoen!!.Ook op de weg is vdP niet te onderschatten,hij was al eens wereldkampioen daar.Het is heel gemakkelijk om iemand te beschuldigen, maar het is wel iemand met een zeer geloofwaardige loopbaan die men verdenkt.

 • Pieter geens

  Je bent te plat van Aert ! Komop Mathieu nu de rechtte lijn nog !