Ook Citadel van Namen is Van der Poels speeltuin: koning van het veld kiest voor nieuwe solo, Van Aert wordt na slechte start fraai tweede

Photo News
Ook het lastige WB-parcours op en rond de Citadel van Namen was een kolfje naar de hand van Mathieu van der Poel (23). De Nederlander van Corendon-Circus voelde de benen al na anderhalve ronde jeuken. Wout van Aert werd na een slechte start maar knap inhaalmanoeuvre tweede, leider in het klassement Toon Aerts vervolledigde het podium. 

“Een solo? Dit is niet het parcours waar ik één uur alleen wil rijden”, vertelde Mathieu van der Poel voor de start. Eén uur niet, maar 47 minuten? Daar zag de Nederlander klaarblijkelijk dan weer geen problemen in. Halverwege de tweede ronde koos hij met één heerlijke technische versnelling langs beneden op de schuine kant  voorbij Toon Aerts het ruime sop. Wout van Aert fietste na een slechte start - hij schoof meteen uit het klikpedaal - maar knappe inhaalbeweging op dat moment op een zesde stek rond.

Sterke Van Aert

Van der Poel was op het glibberige parcours op geen foutje te betrappen, en ook Van Aert leek de beste benen van z’n gloriedagen te hebben teruggevonden. De wereldkampioen peuzelde immers Aerts en Vanthourenhout op en zette zich comfortabel op positie twee. De officiële voorstelling bij Team Jumbo-Visma leek Van Aert te hebben bevrijd. Enig probleem: ondanks zijn stevig weerwerk kwam hij geen centimeter korter bij de man van Corendon-Circus. Integendeel. 20 seconden werden er 27 en werden er 38. Alweer een demonstratie van de koning van het veld. 

Photo News

Van der Poel dus op één dus, Van Aert op twee. Door het verschroeiende tempo die de Nederlander ronde na ronde aanhield en een lekke band van onze landgenoot werd de kloof bij de finish zelfs één minuut. Redenen genoeg om aan de streep een ‘wheelie’ tevoorschijn te toveren. 

Rest de vraag: wie mocht zich op de laatste podiumplek hijsen? Dat werd een duel tussen Aerts, Vanthourenhout en ... Nieuwenhuis. De leider in het Wereldbekerklassement had een vette kluif aan de verrassende Nederlander, maar sleepte de derde stek toch in de wacht. Nieuwenhuis nestelde zich op positie vier. Vanthourenhout werd vijfde. 

Photo News

Aerts blijft leider

Voor Van der Poel is het na Bern, Tabor en Koksijde zijn vierde opeenvolgende wereldbekerzege, Toon Aerts won eerder de manches in de VS (Waterloo en Iowa City). In de stand blijft Aerts aan de leiding, maar hij ziet Van Aert en Van der Poel wel naderen. De volgende WB-cross wordt komende woensdag in Heusden-Zolder gereden.

Photo News
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  johan Maddens , ik zie hier nergens dat VA een eendagsvlieg is , integendeel bent u lid van het clubje dat MVDP altijd maar verwijten naar zijn hoofd slingerd. VA is een fantastisch goede renner maar moet de laatste 2 jaar het onderspit delven voor MVDP in het veldrijden . Als u dit niet kan verkroppen is het best dat u voor een andere sport kiest want het brengt schade aan je gezondheid , prettige feesten nog !!!

 • johan Maddens

  Bram Collins , Wat zeg je dat Van Aert een eendagsvlieg is . Het wordt dan tijd eens zijn palmares op te zoeken .

 • herman de genst

  Zij die steeds maar kritiek hebben op VDP zijn simpelweg onsportief en zitten boordevol frustratie omdat niet de renner wint die zij op het hoogste podium zouden willen zien . Het is voor hen dan ook extra triest dat het Mathieu zijn koude kleren niet raakt , hij staat toch telkens weer waar hij verdient te staan, op nummer 1 .

 • Bram Collins

  Johan Maddens, je hebt bedenkingen bij van der Poel!!! Dat hij na 17 gewonnen ritten nog niet gecontroleerd is door de UCI!! Misschien bestaat de top van de UCI wel allemaal uit Ollanders!! Hou toch op slechte verliezer, met je verdachtmakingen. De mensen zeggen toch ook niet, toen van Aert zo'n beetje alles verloren had van Van der Poel, ineens wereldkampioen werd, dat van Aert op die dag ook doping gebruikt had!!

 • Peter Nols

  Van der Poel was elke ronde de snelste en heeft bovendien half de koers op ralentie gereden. Volgens Adri was hij slecht zaterdag en zondag iets beter, dus hij was nog niet goed, dat belooft.