Hélemaal leeg: onderkoelde Iserbyt geeft op en wordt weggedragen, eindzege in Wereldbeker plots ver weg

Eli Iserbyt
Play Sports Eli Iserbyt
Het loodzware parcours op de Citadel van Namen én de zware weersomstandigheden eisen hun tol. Iets voorbij halfkoers moest Eli Iserbyt (22), die als leider in het Wereldbekerklassement van start ging, noodgedwongen opgeven. “Dit was de enige juiste keuze.”

Iserbyt was onderkoeld/ Tijdens de koers was de renner van Pauwels Sauzen - Bingoal nog een extra hesje gaan aantrekken in de materiaalpost, maar dat hielp niet. Helemaal leeg gestreden gaf hij ontredderd op. Zijn verzorgers moesten hem ondersteunen en op een bepaald moment zelfs dragen richting de tent aan de finishlijn. Door zijn opgave moet hij de leiding afstaan aan Toon Aerts. 

 “Ik werd als eerste opgeroepen aan de start”, deed hij na afloop zijn verhaal via persverantwoordelijke Simon Lamon. “Ik wist dat ik lang zou moeten wachten en het koud zijn zijn, dus ik had me goed ingeduffeld. Ik heb geprobeerd om aan de start zo lang mogelijk warm te blijven, maar meteen na de start voelde ik al snel dat het niet goed zat. Mijn benen blokkeerden al snel van de koude, ik kreeg mijn hartslag ook niet boven mijn omslagpunt. Ik hoopte dat het nog zou verbeteren tijdens de wedstrijd, maar dat gebeurde niet.”

Eli Iserbyt
Photo News Eli Iserbyt

“In de tweede ronde werd ik helemaal slecht en toen ben ik even gestopt om een thermovest aan te trekken. Dat hielp een beetje, maar daarna kreeg ik het weer koud en kon ik gewoon niet meer verder. Ik ben gestopt, en dat was de juiste keuze, want op het eind reed ik helemaal niet meer alert rond. Ik besefte niet wat ik aan het doen doen was en ik mag blij zijn dat ik in die vele afdalingen niet gevallen ben.”

“Natuurlijk is het jammer dat ik mijn leidersplaats kwijt ben in het klassement”, vervolgde hij. “Zeker op zo’n manier, maar goed: het had erger kunnen zijn. Ik had kunnen vallen met deze kouden”, herhaalde hij nog eens. “Kijk, ik moet deze ervaring meenemen naar de toekomst, en daar lessen uit trekken. Het is niet de eerste keer dat me dit overkomt. Ook op het WK in Bieles had ik er last van. Ik vraag me af wat de oorzaak is, ik zat gewoon nooit echt in de wedstrijd. Ik wil dit niet nog een keer voor hebben. Ik ben blijkbaar gevoelig voor de koude. En het is jammer dat me dit overkomt in deze cross, want ik voelde me de voorbije week echt heel goed, klaar om te crossen.”

Opgave Iserbyt.
Play Sports Opgave Iserbyt.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Piet Vanzonhoven

  Toen Iserbyt op het einde van een cross deed of hij nog een rondje erbij moest doen was het duidelijk voor mij wat voor en windbuil hij is. Aerts en de anderen wat kleineren en doen alsof hij nog gemakkelijk een rondje erbij kon doen. Achter de de eindstreep stond een horde fotografen en verzorgers te wachten , doe dan niet onnozel manneke.

 • Freddy van Puymbrouck

  In het begin van het seizoen dacht Iserbyt dat hij zelfs Mathieu zou aankunnen.Eli is zonder twijfel een zeer goede veldrijder maar meer ook niet, vdPoel is wereldtop in het veld,op de weg en op de MTB.Hij steekt Iserbyt gewoon in zijn binnenzak, dat is de realiteit!

 • Flor Peeters

  Iserbyt liep al enkele weken naast zijn schoentjes en dacht dat de wereldbeker binnen was. De renners zouden beter meerdere lagen kleding aandoen met een plastiek jasje.

 • dirk claeys

  Opgejaagd door organisatoren en oprichters! Enkel centen primeren!

 • monique bolen

  Als je ter plaatse was weetje wel hoe het er aan toe ging niet iedereen kan tegen deze omstandigheden of hebben hun dagje niet.