Gerben Kuypers eerste Belg bij junioren: "Achtste plek is niet slecht"

Photo News

Een medaille in elke categorie, zei bondscoach Sven Vanthourenhout. Dat is alvast slecht begonnen. Gerben Kuypers werd achtste en beste Belg bij het WK voor de juniores. Kuypers had in de eerste wedstrijdhelft nog wel uitzicht op een medaille, maar die bleef uiteindelijk ver weg. De Belg finishte op 55 seconden van de nieuwe Britse wereldkampioen Ben Tulett. Hij bleef ook 25 seconden achter op Ryan Kamp, die voor Nederland het brons pakte.

"De laatste ronde was er echt teveel aan", zei Kuypers. Hij zakte nog van plaats zes naar plaats acht. "Ik ben vorige week wat ziek geweest en misschien betaal ik daar nu de prijs voor. Maar goed, achtste op een WK worden is ook niet slecht."

In de eerste wedstrijdhelft zag Kuypers de leiders voor zich rijden. "De kloof was niet groter dan vijftig meter. Ik dacht, ik rijd dat wel dicht, maar dat ging echt niet zomaar. Dat eerste deel van het parcours is misschien nog wel technisch, maar het tweede deel is lood- en loodzwaar." 

Ben Tulett: "Pidcock is mijn grote voorbeeld"

De Britse eerstejaarsjunior Ben Tulett nam in Valkenburg de slotronde de maat van de Tsjech Tomas Kopecky, die af te rekenen had met materiaalpech. Beide renners hebben een Belgische link. Kopecky rijdt nu al bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice, Tulett vanaf september bij Iko-Beobank.

"Ik kan het nog steeds niet geloven", glunderde Tulett meer dan een half uur nadat hij zijn regenboogtrui overhandigd kreeg. "De mooiste beloning voor een veldrijder en dit in een loodzware cross. De zwaarste die ik ooit reed."

Tulett nam iets voor half koers de plaats in van topfavoriet Loris Rouiller. De Zwitser kende zijn dag niet. Tulett, die vorig jaar in Bieles zijn broer Daniel tweede zag worden, ging het duel aan met wereldbekerwinnaar Tomas Kopecky. "Ik dacht dat ik het zou halen", zuchtte de jonge Tsjech. "In de slotronde wilde ik van Ben wegrijden, want ik ben geen sprinter. Dus zette ik de aanval in. Maar dan gebeurde het. Mijn ketting brak en ik verloor kostbare tijd. Een kloof die ik in de slotfase helaas niet meer kon dichten. Natuurlijk ben ik ontgoocheld, want de wereldtitel zat er echt in."

Tulett vertelde vooraf weinig verwachtingen te hebben. "Gewoon zo hard mogelijk fietsen. Ik had wel vertrouwen opgedaan op het EK in Tabor in november, waar ik al brons pakte. Voorts heb ik me hier toch laten inspireren door Tom Pidcock, mijn landgenoot en grote voorbeeld. Ik heb goed geluisterd naar zijn tips, nadat we deze week samen optrokken."

Tulett is pas eerstejaars. Concreet betekent dit dat we volgend jaar de regenboogtrui in de juniorenwedstrijden zullen zien opduiken. De Brit zal dan uitkomen voor het Belgische Iko-Beobankteam, de opleidingsploeg van het Corendon-Circus van Mathieu van der Poel. "België is het crossland bij uitstek. Als je het wil maken, moet je naar hier komen", weet hij. Tulett wil ook wat carrièreplanning betreft, Tom Pidcock achterna. "Dat betekent dat ik het veldrijden zo lang mogelijk wil combineren met de weg. Maar uiteindelijk zie ik me ook wel in die laatste discipline belanden."

Ook Kopecky heeft trouwens een Belgische link. De Tsjech -met Nederlandse moeder- rijdt voor Pauwels Sauzen-Vastgoedservice, het team dat volgend jaar met Laurens Sweeck als kopman uitpakt. 

Photo News1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pedro Gonzalez

    Hoezo achtste? Dan verberg je je toch in plaats van interviews te geven op de VRT.