Aerts zet de toon in Wereldbekercross Waterloo, Van Aert moet vrede nemen met tweede plek

BELGA
Toon Aerts heeft de eerste Wereldbekercross van het seizoen naar zijn hand gezet. De Antwerpenaar soleerde naar de zege in het Amerikaanse Waterloo. Wout van Aert strandde op de tweede plek. Laurens Sweeck maakte de top drie compleet.

“Het was een hectische week met veel stress en veel twijfels voor mij. Duizend berichten en telefoontjes later ben ik klaar voor de wedstrijd”, klonk het vooraf bij Wout van Aert, die bij afwezigheid van Mathieu van der Poel de grote topfavoriet was. En de wereldkampioen veldrijden schoot meteen het snelst uit de startblokken.

BELGA

Daarnaast had Lars van der Haar zijn start compleet gemist. De Nederlander, die vorige week de veldrit in Geraardsbergen won, volgde na één ronde reeds op een halve minuut. Weg mogelijke zege. Van der Haar zou uiteindelijk nooit een rol van betekenis spelen.

Aerts sterker dan Van Aert

Halverwege hadden we vier koplopers: Van Aert, Toon Aerts, Daan Soete en Quinten Hermans. Tot die laatste twee tegen de grond smakten. ’t Werd zo een duel tussen Van Aert en Aerts. En de wereldkampioen moest ietwat verrassend zijn meerdere erkennen in de renner van Telenet Fidea Lions.

De zege was dus een prooi voor een indrukwekkende Aerts. Van Aert moest net zoals vorige week vrede nemen met de tweede plek, Laurens Sweeck vervolledigde het podium.

BELGA

Van Aert: "Aerts was vandaag de beste"

“Ik ben op mijn waarde geklopt. Aerts was gewoon sterker”, aldus een eerlijke Van Aert na afloop. “Ik voelde al vanaf het begin dat het moeilijk zou worden. En toen ik met Aerts voorop reed, moest ik gewoon mijn meerdere erkennen. Hij was vandaag de beste. Ik miste dan weer wat explosiviteit op dit parcours, al heb ik wel de koers gereden die ik wilde. Met een tweede plek sta ik toch goed in het klassement van de Wereldbeker.

BELGA

Aerts: "Voor mij een serieuze verrassing"

“Dit is 'amazing’, zoals ze dat hier zeggen”, glunderde Aerts na zijn zege. “Ik voelde vorige week in Geraardsbergen dat ik de goede benen te pakken heb. Maar dat ik hier de Wereldbekercross in Waterloo win, is voor mij toch een serieuze verrassing. Eerst weigerde ik over te nemen van Van Aert, omdat hij normaal de betere is. Maar toen ik dat toch deed, had ik plots een bres geslagen. En dan was het gewoonweg afzien tot de finish.”

BELGA

Uitslag (48 deelnemers):

1. Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) in 1u02:49

2. Wout van Aert op 0:34

3. Laurens Sweeck 0:51

4. Quinten Hermans 0:54; 5. Daan Soete 0:55; 6. Corné van Kessel (Ned) 1:08; 7. Eli Iserbyt 1:14; 8. Jim Aernouts 1:27; 9. Tim Merlier 1:36; 10. Michael Boros (Tsj) 1:44; 11. Steve Chainel (Fra) 1:54; 12. Kevin Pauwels 2:04; 13. Diether Sweeck 2:24; 14. Matthieu Boulo (Fra) 2:30; 15. Tom Meeusen 2:35; 16. Thijs Aerts 2:42; 17. Jens Adams 2:47; 18. Lars Van der Haar (Ned) 3:07; 19. Fabien Canal (Fra) 3:12; 20. Nicolas Cleppe 3:16; 21. Stan Godrie (Ned) 3:24; 22. Kerry Werner (VSt) 3:29; 23. Curtis White (VSt) 3:31; 24. Sieben Wouters (Ned) 3:32; 25. Cody Kaiser (VSt) 3:55; 26. James Driscoll (VSt) 4:03; 27. Ian Field (GBr) 4:13; 28. Anthony Clark (VSt) 4:18; 29. Michael Van Den Ham (Can) 4:52; 30. Tobin Ortenblad (VSt) 4:53

Klassement na 1 manche:

1. Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) 80 punten

2. Wout Van Aert 70

3. Laurens Sweeck 65

4. Quinten Hermans 60; 5. Daan Soete 55; 6. Corné van Kessel (Ned) 50; 7. Eli Iserbyt 48; 8. Jim Aernouts 46; 9. Tim Merlier 44; 10. Michael Boros (Tsj) 42 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Nys

  Rik Capelle, je moet procontinentale licht hebben en daarvoor heb je 18 profs nodig

 • Jan Timmermans

  Het is niet de eerste keer dit jaar dat de UCI reglementen niet voor iedereen gelijk gehanteerd worden Lodewijk Verborgt.

 • Jan Van Rompaey

  Beste mensen, het is toch zo gemakkelijk andere mensen af te breken. waarom doen jullie dat eigenlijk? Uit leedvermaak. De beste heef gewonnen, Van Aert kwam inderdaad tekort, en niemand schreef een woord over Sweeck. Leverde die geen mooie prestatie misschien? En vergeet niet; op het podium stonden alleen echte Belgen. Niet zoals in de Belgische voetbal.

 • Henkie Janssen

  Gaat goed twee wedstrijden gereden zonder Mathieu en van Aert heeft er al nul gewonnen!

 • rik cappelle

  Eigenlijk is de vaststelling van Lodewijk de enige juiste. Daarom ook dat Corendon in sneltempo renners aan het aanwerven is omdat Van der poel "startrecht" zou hebben in de voorjaarsklassiekers want met minder dan 9 profs kom je aan dat recht niet.