Voor Roland Liboton is Mathieu van der Poel nu al beste veldrijder aller tijden: “Wat hij doet, is buitenaards”

photo_news
Wie is de beste crosser aller tijden? Een discussie die zes jaar terug serieus oplaaide, maar Roland Liboton neemt nu bij Wielerflits alle twijfels weg. “Zet Mathieu van der Poel maar op één. Hij is buitenaards.”

Toen Sven Nys in 2013 voor de tweede keer wereldkampioen werd, noemde Michel Wuyts hem de “grootste veldrijder aller tijden”. En dat schoot bij Roger De Vlaeminck en Roland Liboton in het verkeerde keelgat. Erik De Vlaeminck was volgens het duo met zijn zeven wereldtitels de onbetwiste nummer één in het veldrijden. “Nys is niet eens de beste van zijn generatie”, klonk het bij Roger.

Zes jaar later is die discussie achterhaald. Althans, dat vertelt Liboton aan Wielerflits. “Ik wil Nys, De Vlaeminck of mezelf geen onrecht aandoen. Wij waren ook steengoede crossers. Maar wat Mathieu doet, is buitenaards.”

“Ja, Erik sprong ook over balkjes. Maar dat was in de beginperiode. Die dingen waren toen 18 centimeter hoog. Mathieu springt over balken van 40 centimeter”, vervolgde Liboton. “Nee, wat mij betreft mag je hem nu al de beste veldrijder aller tijden noemen.”

Van der Poel veroverde dit jaar zijn tweede wereldtitel, dat zijn er wel nog steeds vijf minder dan Erik De Vlaeminck. “In absolute cijfers staat Van der Poel natuurlijk nog niet op één”, aldus Liboton. “Dat kan ook niet, want hij is vorige maand nog maar net 24 geworden. Maar zoals Mathieu nu domineert...”

Poll

Wie is volgens u de beste veldrijder aller tijden?

 • Mathieu van der Poel 61%
 • Sven Nys 26%
 • Erik De Vlaeminck 6%
 • Roland Liboton 4%
 • Iemand anders 3%
Photo News
Photo News32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter De Ruyter

  Hij is beter dan Nys,want die zag Boom en Stybar naar de weg gaan en Albert was verplicht te stoppen.

 • Gino Denil

  Wel in een sport die zich afspeelt op 50.000 km².

 • eric maier

  Hij stelt gewoon dat hij de beste ooit kan worden, omdat zijn huidig palmares als veldrijder zeer indrukwekkend is. Ook iets dat De Vlaeminck naar voor schoof toen men vroeg wie het record van zijn broer broer Eric kan verbeteren op het aantal WK zeges en andere zaken. Qua inhoud ja, maar er zijn nog vele jaren te gaan en als hij de weg kiest als hoofddoel zal hij niet de beste veldrijder aller tijden worden.

 • robert dumortier

  Je kan en mag geen generatie verschil vergelijken met elkaar op een bepaald moment hadden we wiel tien renners die konden wereldkampioen zijn van de buitenlanders was er dan geen sprake. leef in de tijd dat we zijn, wand alles is anders het materiaal de voorbereidingen je kunt het niet meer aan elkaar vergelijken maar nu heeft vanderpoel geen enkele tegenkanting het is nu bijna vanaf de vierde plaats dat er verschil begint te komer.

 • Moreno Tecchio

  De beste word niet bepaald door welke generatie maar hoe uw palmares eruitziet en dat is nog altijd nys hij heeft de meeste overwegingen ooit !