VIDEO. Succes voor IKO-Beobank: Aaron Dockx is eerste Belgische kampioen bij eerstejaars nieuwelingen, Cortjens domineert bij junioren

BELGA
Succes bij de junioren voor IKO-Beobank. Ryan Cortjens - de man die vooral in de kerstperiode domineerde en al 9 zeges pakte dit seizoen - won in Kruibeke voor Witse Meeussen en Thibau Nys. Voor Cortjens is het de tweede Belgische titel nadat hij eerder al Belgische kampioen werd bij de tweedejaars nieuwelingen in Oostende. 

De aanvangsfase van de wedstrijd werd bij de junioren gedomineerd door een trio en daarbij niet van de minsten. Cortjens kreeg in zijn raid naar de tricolore gezelschap van Witse Meeussen en Thibau Nys. De zoon van Sven startte sterk en haalde in de modder van Kruibeke even zijn techniek boven om naar de kop van de wedstrijd te flitsen. Dat lukte, maar op een schuin kantje ging Nys zelf de fout in. De renner van Telenet-Fidea kwam in het decor terecht en moest daardoor Meeussen en Cortjens laten rijden. Die laatste zei bij het ingaan van de tweede ronde ook ‘adieu’ aan Meeussen. Cortjens bleef op de macht doorgeven en was in Kruibeke vooral fysiek de beste. Nys verzeilde in de achtergrond door foutjes steeds meer in de problemen. Daardoor werd snel duidelijk dat de tweede plaats naar Meeussen zou gaan. Nys bolde uiteindelijk als derde over de streep.

Ryan Cortjens: “Hoop op het WK ook een superdag te hebben”

Ryan Cortjens reed weg bij ingaan tweede ronde. “Ik wist niet dat ik weg was, plots zag ik Witse weer naast me rijden”, doet hij zijn verhaal. “Ik ben er meteen weer over gegaan. Toen heb ik direct de aanval ingezet en was ik weg. Lang moest ik niet wachten om weg te rijden. Ik heb gisteren heel goed geslapen. Ik wist dat ik zonder pech kampioen ging worden, dus het vertrouwen was er wel. Het WK? Dat is weer iets anders. Ik hoop dat er weer modder ligt en dat ik een superdag heb. Dan denk ik niet dat er mij iemand gaat tegenhouden.”

BELGA

Witse Meeussen: “Wrang gevoel”

Een ontgoochelde Witse Meeussen net na de wedstrijd. “Ik had mezelf voorgenomen om niet te ontgoocheld op het podium te staan. Maar hier in de tent kreeg ik het toch even moeilijk. Ik was naar hier gekomen om te winnen. Vandaag werd ik weer tweede, ook op het EK was ik al tweede. Het is al veel net niet geweest. Het is een beetje bitter en wrang, maar ik wil de knop omdraaien naar de volgende wedstrijden. Die zijn belangrijk en binnen drie weken is er het WK. Dat is het volgende doel.”

Het podium bij de junioren.
DMM Het podium bij de junioren.

Thibau Nys: “Ik ben op mijn plek gevallen vandaag”

“Ik ben tevreden, ik denk dat ik vandaag op mijn plek ben gevallen. Als ik op dit parcours tegen tweedejaars derde kan worden, dan zit de vorm wel goed. Dat ik derde word, ligt aan de aard van het parcours. Mijn schuiver in het begin? Ik deed eigenlijk alles perfect, maar dan kwam er een klein foutje met grote gevolgen. Ik verloor meteen voeling met de top twee en dan was het rijden voor plaats drie. Meer zat er in principe niet in. Ik wil nu graag nog mijn seizoen goed afsluiten en nog één WB-cross winnen.”

Thibau Nys na de wedstrijd in Kruibeke.
DMM Thibau Nys na de wedstrijd in Kruibeke.
BELGA

Aaron Dockx is eerste kampioen bij de eerstejaars nieuwelingen

De eerste Belgische kampioen in Kruibeke is gekend. Bij de eerstejaars nieuwelingen haalde Aaron Dockx (IKO-Beobank) het in de strijd om de driekleur voor een zestigtal andere leeftijdsgenoten. Een omvangrijk peloton dus. Dockx won voor Niels Ceulemans (Callant-Doltcini) en Kinay De Moyer (Acrog-Pauwels Sauzen). 

Met Dockx maakte de torenhoge favoriet het meteen waar. In de eerste van drie af te leggen ronden zorgde de jongeman uit Rijkevorsel voor duidelijke afscheiding. Enkel Kinay De Moyer kon in de buurt van de topfavoriet blijven. Een duel leek in de maak, onder meer door het zware parcours. Op een glibberige passage verloor de koploper wat tijd en daardoor bleef er de druk op de ketel zitten. Toen De Moyer zich na de tweede ronde toch gewonnen moest geven, kwam een sterke Niels Ceulemans opzetten vanuit de achtergrond. Dockx weerstond en bleef de hele wedstrijd aan de leiding rijden. Het neefje van voormalig Lotto-renner Gert Dockx hield aan de meet een dertiental seconden voorsprong op Ceulemans.

Tegelijk reden ook de meisjes nieuwelingen hun wedstrijd. Van de 17 deelnemers was Sterre Vervloet (Vondelmolen Cycling Team) de beste. Zij reed net als Dockx de hele wedstrijd solo aan de leiding. Kiona Dhondt en Chloë Van den Eede vervolledigden het podium. 

Aaron Dockx:  “Ik ben superblij,  dit is mijn 21ste zege op 22 wedstrijden”

Aaron Dockx was de verwachte winnaar bij de nieuwelingen. “Het is mijn 21ste zege op 22 wedstrijden, dus ik had wel gehoopt om hier vandaag te winnen. Toch verloor ik net vorige week een eerste keer en daardoor was ik een klein beetje onzeker. Ik ben super blij met deze titel. Het bleef lang spannend omdat Kinay goed druk bleef zetten. Ik denk dat hij zonder zijn mechanische pech misschien wel terugkomt. Het parcours was ook enorm glibbering. Er was één schuine kant waarop ik in twee van mijn drie passages ten val kwam. Gelukkig had de rest het daar ook  niet makkelijk.”

De medailles.
RV De medailles.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cor vermonden

  Dikke proficiat aan de jongeman Aaron uit Veussel, nu volhouden,conditie groeien en dat tikkeltje geluk en een goede gezondheid, succes.

 • patrick isenborghs

  Alle winnaars vandaag zijn diegene die ook dit sezioen de meeste crossen gewonnen hebben in de zo gezegde wegritten in het veld . Dus aan het parcour zal het niet liggen

 • eric maier

  Sterk gereden op een zware omloop. Naast zijn talent heeft de fysieke voorsprong die hij heeft, ervoor gezorgd dat er geen houden aan was. Naar mijn inzien ook wat tactisch gekoerst. Nys viel al snel door te driest in dat schuine stuk te vliegen, maar denk dat hij ook net iets te min was om vandaag te winnen, en dan bedoel ik dus de fysieke kloof met de winnaar.

 • alfons Detemmerman

  Eindelijk nog eens een cyclocross parcours .... Gedaan met die wegritten in het veld

 • Ronny Cuypers

  Proficiat aan beide winnaars. Toch weer jammer dat er nauwelijks aandacht gaat naar de meisjes. Zo komt het nooit goed beste redactie.