Veldrijder Vincent Baestaens maanden out na val in Ronde van België

PHOTO_NEWS
Vincent Baestaens (BKCP-Powerplus), die gisteren ten val kwam tijdens de slotrit van de Baloise Belgium Tour en daar breuken aan zijn ruggenwervels aan overhield, zal maanden out zijn. Dat bleek vandaag na bijkomend onderzoek in het ziekenhuis van Herentals.

Baestaens liep breuken op aan ruggenwervel twee en aan de wervels vijf en zes zijn de uitstulpingen afgebroken. Ook de linkerrib net onder zijn sleutelbeen is gebroken. "De neurochirurg maakt zich vooral zorgen over de breuk van wervel C2, dicht bij mijn nek", zegt hij in een persbericht van de ploeg. "Dat is een erg zeldzame breuk in het gewricht waarmee een mens zijn hoofd naar links en rechts en van boven naar onder beweegt. Bewegingsmogelijkheden waar zeker een veldrijder moet kunnen over beschikken."

Die breuk moet nu voor een lange tijd gestabiliseerd worden. Maandag nog ondergaat hij een MRI-scan om uit te maken tot hoe ver op zijn rug de nekbrace moet doorlopen. "Dat is van belang om het helingsproces perfect te laten verlopen", legt hij uit. "Dat proces kan maanden duren, kreeg ik te horen. Waarschijnlijk kan ik vrij snel op de rollen fietsen, maar sta ik een paar maanden aan de kant in competitiewedstrijden."

Het is niet voor het eerst dat de Tremelonaar door lichamelijke problemen wordt geplaagd. Eerder brak hij al een sleutelbeen, enkele ribben en zijn pols. Vorig jaar ging Baestaens twee keer onder het mes voor een verstopte liesslagader, was hij lange tijd uit roulatie en begon hij daardoor pas laat aan het veldritseizoen.

BELGA