Van Kessel klieft in Zilvermeercross het gretigst door het zand, team-Nys boven in Mol

BELGA
Corné van Kessel heeft de Zilvermeercross in Mol gewonnen. De Nederlander van Telenet-Fidea Lions liet op drie ronden van de meet zijn naaste belagers achter. Dat na uitstekend ploegenspel, want met ook Jim Aernouts en Thijs Aerts op het podium trekt Sven Nys als een bijzonder tevreden ploegleider huiswaarts. 

Crossen zonder de absolute toppers, part 2. Na gisteren in Hasselt - waar Kevin Pauwels na bijna drie jaar nog eens won - kwamen ook in de Zilvermeercross in Mol de grote kanonnen niet aan de start. Alweer het woord aan de zogenaamde mindere Goden dus. Corné van Kessel was de eerste die in het zand een bommetje gooide, hij kreeg snel het gezelschap van Telenet Fidea-ploegmaats Jim Aernouts en Thijs Aerts. David van der Poel - de laureaat van vorig jaar - was de vierde pion vooraan. Tom Meeusen vond na een lastige start even later de aansluiting. 

Meeusen schudde halfweg flink aan de boom. Van Kessel kroop in het wiel en ook Aernouts schaarde zich enkele hectometers later bij het drietal. De man van Corendon-Circus geraakte dus niet weg, waarna de Nederlander van het gezelschap dan maar zelf flink op de pedalen ging staan. Dat was wél de beslissende aanval. Van Kessel pakte in een mum van tijd tien seconden op Aernouts, terwijl Meeusen een flinke dreun kreeg en door alles en iedereen werd voorbijgesneld. Einde verhaal. 

Dankzij het ploegspel - Van der Poel zat in de tang van Aerts en Aernouts - vertoefde Van Kessel in een zetel. Zijn zege kwam dan ook niet meer in gevaar, vlak voor de finish slaagde hij er zelfs in om de lastige zandstrook die stevig bergop gaat schijnbaar moeiteloos te overbruggen. Met dat knap nummertje was het overduidelijk: zijn tweede overwinning van het seizoen - hij won eerder in het Luxemburgse Contern - was verdiend. 

Maar het feestje van Telenet-Fidea kon nog beter: Aernouts bezette immers de tweede plek, terwijl Aerts de laatste podiumstek innam. 

Van Kessel: “Dit maakt alles weer goed”

Van Kessel pakte zo sportieve revanche na zijn mindere prestatie van gisteren in Hasselt. “De teleurstelling na Hasselt was enorm groot. Dit maakt alles weer goed”, glunderde Van Kessel. “Mijn teamgenoten hebben het gat knap laten vallen toen ik in de aanval ging. Het is mooi dat we hier met drie starten en alle drie ook op het podium staan. Ik voelde me goed vandaag. Dat bleek tijdens de passage aan de zandstrook, waar ik telkens een kloof sloeg op de rest. Het is de tweede keer dat ik meemaak dat er drie man van dezelfde ploeg op het podium staan. Mooi dat ik nu op het hoogste schavotje plaats mag nemen. Veel vieren zit er niet in voor mij. Ik heb morgen immers een vlucht, want ook ik vertrek op stage. Het is natuurlijk leuk een periode te kunnen afsluiten met een zege.”

Photo News

“Dit is een perfecte dag voor de ploeg. Beter kan toch niet?”, reageerde Aernouts. “Thijs Aerts had al eens geprobeerd om aan te vallen. Toen dat niet lukte ging Corné van Kessel aan. Samen met mij. We sloegen meteen een kloof op de rest. Ik kreeg af te rekenen met een haperende ketting, waardoor ik Corné moest laten rijden. Hij kon het mooi afmaken. Zelf kon ik David van der Poel afhouden en daarna zag ik plots Thijs in de achtervolging. Meteen werd duidelijk dat we de plaatsen één, twee en drie zouden inpalmen. Ik ga niet op stage en blijf rustig in eigen land. Ik ga deze week het parcours in Essen al eens verkennen. In mijn eigen gemeente wil ik mij zaterdag opnieuw laten opmerken.”

“Ik heb nog niet op mijn telefoon gekeken of ik al een berichtje kreeg van mijn broer Toon, maar hij heeft wellicht wel zitten kijken op zijn stage”, verklaarde Aerts. “Wij reden met de ploeg de perfecte cross. Ik kon de hele wedstrijd mijn eigen tempo aanhouden en dat loonde. Ik had wel niet verwacht dat ik derde zou worden. Dit is mijn eerste podiumplaats. Ik ben pas eerstejaarsbelofte. De toppers stonden hier wel niet aan de start, maar dit was toch een televisiecross. Onze sponsors zullen wel tevreden zijn.”

BELGA

Cant boekt vierde zege van het seizoen

Sanne Cant won bij de dames. De 28-jarige was in een sprint met twee sneller dan Laura Verdonschot. De Nederlandse Inge van der Heijden, die het begin van de cross kleurde, moest tevreden zijn met de derde plaats. Het was meteen de vierde zege van het seizoen voor de wereldkampioene, nadat ze eerder al de sterkste was in Meulebeke, Lokeren en Niel.

“Ik heb er nog maar vier gewonnen dit seizoen, dus doet dit deugd. Zeker als het al een tijdje geleden is dat je nog eens kon winnen”, stelde Sanne Cant. “Ik trachtte op die zandstrook al aan te gaan, maar dat lukte me niet. Laura Verdonschot kwam terug en ik wou niet forceren. Daarna besloot ik mijn eigen tempo aan te houden. Het was de bedoeling om kalm te blijven, want ik had nog een versnelling in de benen voor op het einde van de wedstrijd. Winnen in de sprint, daar is ook niets mis mee. Winnen is immers winnen. De zandstroken lagen best diep. Bij de minste stuurfout reed je jezelf vast en dan moest je te voet verder. Het is hier best een lastig parcours, maar de zege maakt veel goed”, meldde Cant.

BELGA
Photo News
Photo News11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bob jansens

  "Dit is een perfecte dag voor de ploeg. Beter kan toch niet?”, ik denk niet dat hoofdsponsor Telenet daar gelukkig mee is; hoeveel abonnementen zal Telenet daar meer mee verkopen in Nederland?

 • Anthony Peeters

  De cross is zo triestig geworden en de verslaggevers die bij elke detail weer over Nys beginnen! Heel triestig! Wout moet stoppen in het veld hij heeft alles om het te maken in de koers!

 • Jacques Deschryvere

  Cant heeft gewonnen, de beteren waren afwezig.

 • eric reynebeau

  Ik zie nochtans Toon Aerts aan de leiding staan in de wereldbeker en veelal als derde op het podium (winnaar Koppenberg en 2x wereldbeker in USA).Dit zal dan geen platte prijs rijden zijn zoals Roobaert en Van Der Veken de "kenners" van dienst beweren....Ook Lars Van Der Haar al zien winnen en podium rijden.

 • Jean-Pierre Roobaert

  Team Nys heeft eens gewonnen, lachwekkend tegen een bende kinderen, vanaf volgende week weer geen platte prijs meer voor de zogenaamde "kannibaal" en zijn ploegsken