Van Impe en De Vlaeminck: "Ik vrees dat Wout er al in de eerste ronde vanonder zal muizen"

Vrienden, vrijzeggers, ­vurige minnaars van het veldrijden. En na een turbulent 2017 is er wel meer wat Roger De Vlaeminck (70) en Lucien Van Impe (71) met elkaar verbindt. Eén zware stemband­operatie/hartaanval later blinken ze meer dan ooit in hun vel. En staan ze ­verbaal scherp. "Van Aert krijgt geen concurrentie op het BK. En hey: Van der Poel is nog geen wereldkampioen!" 

Proost, heren. Op een mooi en vooral ­gezond 2018. Hoe vergaat het jullie, kranige zeventigers, inmiddels?

De Vlaeminck: "Nog niet honderd procent, vent. Ik moet voorzichtig blijven. De orders zijn duidelijk: stem zoveel mogelijk sparen, niet uren aan een stuk praten, drukke ruimtes vermijden. Als ik met Eddy naar het ­voetbal ga (zijn zoon speelt bij FC Lembeke, red.), zonder ik me na de match altijd wat af in de ­kantine. Om niet boven al het lawaai uit te moeten roepen."

Van Impe: "Ook ik mijd de drukte. Ik doe weinig of niks. Enkel nog waar ik me goed bij voel. De Boekenbeurs, bijvoorbeeld. Dat was plezant. Zolang het maar op ’t ­gemak is."

De Vlaeminck: "Groot gelijk, Lucien. Ge moet u soigneren op die leeftijd."

Van Impe: (knikt) "Ik geef toe: ik heb schrik. Onterecht, volgens de dokters. ‘Je moet die angst en onzekerheid uit je ­lichaam bannen’, zeggen ze. Makkelijker gezegd dan gedaan. Nu ben ik alleen ‘op gang’, voor de eerste keer. Ik durf bijna niet alleen buitenkomen, neem altijd mijn vrouw Rita of mijn zoon of dochter mee. Ik voel me goed. Maar… bang dat me onderweg iets zou overkomen. Vreemd, hé?" 

De Vlaeminck: "Bijlange niet. Ik ga ook zelden nog alleen fietsen. Of ik draai ­‘toertjes’ van acht kilometer, in de omgeving. Zo ben ik nooit te ver van huis."

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • marc van neerveldt

  Alle respect voor deze 2 monumenten maar zondag zonder pech wint mathieu met 1 been en 2 vingers in de neus

 • Eduard Dierckx

  Twee klasbakken van destijds, het doet goed om te zien dat ze er nog steeds scherp uitzien. Succes mannen.

 • Louis Heyens

  als HIJ geen wereldkampioen wordt ziet het er zeker slecht uit voor Van Aert, hij zal dan content moeten zijn met brons of hij gaat met lege handen naar huis ...

 • Vergeynst Hilda

  Hij is natuurlijk nog geen wereldkampioen, het moet eerst nog verreden worden, hij was verleden jaar ook geen wereldkampioen, en er moet altijd rekening gehouden worden met materiaalpech en valpartijen bij het veldrijden. Dat hoort er nu eenmaal bij.

 • vangeel guido

  VDP rijd alles op een hoopje net als zijn nieuwe Porsche .Hij is gewoon de beste en ja ook zonder groene bandjes.