Van der Poel zegeviert in Flandriencross, ploegmakker Meeusen knap tweede

Photo News
Mathieu van der Poel heeft in Hamme de derde manche van de DVV Verzekeringen Trofee gewonnen. De Nederlander nam Tom Meeusen vanaf het begin op sleeptouw, waarna hij zijn ploegmakker in de slotfase overboord gooide.

Geen Wout van Aert in de Flandriencross, Mathieu van der Poel was er wél bij. En de Europese kampioen pakte uit met zijn handelsmerk: als een komeet van start gaan. Enkel Tom Meeusen kon de Nederlander bijbenen. Van der Poel was vervolgens niet zinnens zijn ploegmakker overboord te gooien. Integendeel. Hij nam Meeusen mee op sleeptouw.

Het duo van Corendon-Circus reed nadien almaar verder weg van de tegenstand. Klassementsleider Toon Aerts had daarnaast geen geweldige dag en is zo een deel van zijn voorsprong kwijt. ’t Wordt nog spannend in de DVV Verzekeringen Trofee.

Even werd er gedacht dat Meeusen de zege cadeau ging krijgen. Maar Van der Poel knalde in de slotfase toch weg van zijn ploegmaat. Seizoenszege nummer elf was zo een feit voor de jongste zoon van Adrie Van der Poel. Meeusen was een knappe tweede. Laurens Sweeck won de sprint voor de derde plek.

Photo News

Van der Poel kende een topdag: “Veel beter kan ik niet meer worden”

Mathieu van der Poel degradeerde de tegenstand tot kleine jongens in Hamme. Enkel ploegmaat Tom Meeusen duldde hij even in zijn wiel, de rest finishte op bijna twee minuten. “Ik had niet gedacht dat ik hier met zo’n grote voorsprong zou winnen”, liet hij na afloop optekenen.

“Ik heb stilaan mijn topvorm te pakken. Veel beter kan ik niet meer worden en ik hoop dat ik deze conditie nog een tijdje kan vasthouden. Ik rijd hier vandaag echt een topcross, één van mijn beste wedstrijden van het seizoen. Al had ik nooit verwacht dat ik met zo’n grote voorsprong zou winnen, want vorig jaar moest ik hier een hele cross knokken voor tien seconden.”

Ploegmaat Tom Meeusen volgde lange tijd mee in zijn wiel. “Ik was blij dat Tom mee was. Ik heb me niet al te vaak moeten inhouden, het is ook zijn verdienste dat hij in mijn wiel bleef. Ik heb er aan gedacht om tot het eind met hem te op pad te gaan, maar hij riep wel drie keer dat ik moest doorrijden. Dat deed ik pas op het eind. Er stond hier redelijk wat wind en als je alleen op kop kwam, dan werd het moeilijk. Op twee rondes geloofde ik erin dat hij het wel zou houden tot aan de finish. Ik ben blij voor hem en zijn tweede plaats.”

Van der Poel keek voor de cross, na zijn complete offday op de Koppenberg, tegen een achterstand van 4:07 aan op leider Toon Aerts. In Hamme halveerde hij die achterstand - meer zelfs - tot op 1:56 van de Telenet Fidea Lion. “Ik doe een hele goede zaak in het klassement terwijl ik het bijna had opgegeven. Nu geloof ik er stilaan weer in.”

BELGA

Meeusen: “Het was fijn om eindelijk eens Mathieus achterwiel te zien”

Meeusen toonde de voorbije weken met een vijfde plaats, twee zesde plaatsen en een negende stek dat hij stilaan de goede vorm te pakken had, maar dat hij op het podium zou staan in Hamme had hij niet verwacht. “Dit doet me enorm veel deugd. Het is al een tijdje geleden dat ik nog eens op het podium stond van een cross (van 18 februari 2017, in de Brico-cross in Hulst, red.), al heb ik er wel zwaar voor moeten afzien. Twee jaar geleden heb ik hier eens één ronde in Mathieu zijn wiel gehangen en toen reed hij mij los uit het wiel en kwam ik daarna van vermoeidheid nog ten val. Ik wilde ooit eens graag twee ronden in zijn wiel volgen, maar nu nam hij me zelfs mee in zijn wiel. Het is geweldig om zo’n ploegmaat te hebben. Het was fijn om nog eens zijn achterwiel te zien, al heb ik wel nooit in de overwinning geloofd. Mathieu is te sterk en ik had al een paar keer geroepen dat hij er vandoor mocht gaan. Dat deed hij ook en daarna was het aan mij om die tweede plek vast te houden.” 

Photo News
BELGA45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ineke Visser

  Mathieu had zelfs zijn medicigegevens online gezet terwijl Wout dat weigerde. Dus hoezo zou hij oneerlijk zijn.

 • Stephan De Jongh

  VDP alvast proficiat ! Wat dat motertje betreft laten we er vanuit gaan dat dit niet zou is hopen En dat alles volgens de juiste regels loopt , ze worden steeds kort op de bal gevolgd en getest . MAW VDP speelt het wel eerlijk zeker ?!

 • gilbert desmet

  Denk dat er een moterke is zijn fiets zit

 • Freddy van Puymbrouck

  Al die dikke zever hier over Wout die zich aan het voorbereiden is op het wegseizoen, bij mijn weten gaat Mathieu ook op de weg rijden.Feit 1 is dat Wout zijn normale niveau niet bereikt waar dat precies aan ligt weet hij alleen.Feit 2 is dat Mathieu zeker 1 klasse sterker is dan Wout in het veld en 2 a 3 klassen sterker dan de rest, zo simpel kan het leven zijn.Al de rest zijn uitvluchten zoeken en de waarheid blijven ontkennen!.

 • Cathy Lierde

  Goed gesproken Henkie Janssens! Wij als Belgen kunnen wel genieten van Mathieu zijn prestaties.