Van der Poel wint spelenderwijs in Mol, zelfs een late val houdt de wereldkampioen niet tegen

Photo News
Mathieu van der Poel heeft de Zilvermeercross in Mol gewonnen. De wereldkampioen haalde het spelenderwijs - hij wachtte meermaals op broer David. Bovendien moest hij na een late val nog met Thijs Aerts en Tom Meeusen afrekenen in de slotronde. 

Wat doet een mens als hij elke cross waar hij dit jaar al aan deelnam won? Juist, dan gaat hij gewoon door op z’n elan. Mathieu van der Poel kon aan het Zilvermeer in Mol z’n 21ste cross van het jaar winnen. Bovendien moest hij er niet afrekenen met Eli Iserbyt, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. 

Tegenstand moest ‘MVDP’ vandaag voornamelijk in eigen ploeg of zelfs eigen familie zoeken. Tom Meeusen en David van der Poel waren naast de wereldkampioen veldrijden de twee grootste namen aan de start. Moest er dan eigenlijk nog gereden worden? 

Het was al snel duidelijk dat Van der Poel heer en meester was - of wat dacht u? Het had soms even weg van een trainingsrit. Van der Poel reed - in lange broek - op z’n dooie gemakje weg in de zandbak. De rest mocht daarna wel nog even terugkomen. 

Dat kwam vooral doordat de wereldkampioen z’n oudere broer mee op het podium wilde. Toen de twee halverwege de wedstrijd samen een kloofje hadden, leek een dubbel Van der Poel in de maak. Helaas kon David niet goed volgen in de zandbak. 

Photo News

Z’n jongere broer kon moeilijk van de fiets springen om te wachten, maar drukte wel telkens het tempo. De kans voor de Van der Poels op een dubbel in Mol bleef reëel, maar toen de rest dichterbij kwam, kon de wereldkampioen niet langer wachten. 

Met lange halen vertrok Mathieu in het zand, maar een val en een sterke passage van Thijs Aerts zorgden er voor dat we met z’n vieren de slotronde in gingen. Toch twijfelde niemand er echt aan dat de wereldkampioen zou winnen. 

Met een snelle slotronde zette Van der Poel de puntjes op de i. Het initiële plannetje lukte ook, want broer David kon Thijs Aerts nog afhouden in de strijd om plaats drie. Met Tom Meeusen op een tweede plaats kleurde het volledige podium in Mol in de rood-witte kleuren van Corendon-Circus. 

Mathieu van der Poel: “Dacht wel mijn broer te laten winnen”

“Het zou nog mooier geweest zijn als ik met mijn broer naar de finish kon rijden, maar dat is niet gelukt”, reageerde Van der Poel. “Ik hoorde door de luidsprekers dat de anderen aan het naderen waren en moest dus wel versnellen. Maar ik heb me wel geamuseerd vandaag. Dit is een supermooie cross en in het zand rijden doe ik heel graag. Of ik mijn broer eventueel had laten winnen? “Ik dacht daar wel aan, maar dat had hij zeker niet toegelaten. Mochten we met twee naar de eindmeet gereden zijn, hadden we voor de overwinning gesprint.”

Van der Poel vertrekt nu op stage naar Benicassim. De wereldkampioen wil in Spanje de basis leggen voor een sterke kerstperiode. Dat betekent wel dat hij de crossen in Essen en Zonhoven van volgende week laat schieten. Aan de anderen om te profiteren van z’n afwezigheid.

David van der Poel: “Lome benen”

“In de laatste vier ronden moest ik te diep gaan om Mathieu te volgen”, aldus David van der Poel. “Al bij al ben ik met deze derde plaats best tevreden. Door het zand klieven is één van mijn specialiteiten, maar vandaag lukte dat minder. Mede omdat ik conditioneel niet zo goed was. Ik voelde meteen dat de cross van zaterdag in Kortrijk nog voor lome benen zorgde. Ik zag eigenlijk een vol uur af, maar sta gelukkig wel op het podium.”

Tussen zijn ploegmaats met dezelfde familienaam in legde Tom Meeusen beslag op de tweede plaats. “Deze eerste podiumplaats van het seizoen is een hele opluchting. Het was veel te lang geleden. Ik deelde mijn cross goed in en wist dat ik op de laatste zandstrook het verschil kon maken. Ik hou van die zandstroken waarop de crosstechniek weer naar boven komt.”

BELGA
Van der Poel won gisteren ook al in Kortrijk.
Photo News Van der Poel won gisteren ook al in Kortrijk.
Photo News9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  wedden dat degene die zeggen dat er niets meer aan te zien is het eerst voor de buis zitten !

 • jef Brosens

  is een sport geworden waar niets meer aan te zien is . voor de wedstrijd weet iedereen wie er gaat winnen ,en de rest komt niet eens tot aan MVDP zijn enkels . vroeger kon ik wel eens voor TV gaan liggen voor een cross , nu verzin ik wat anders .

 • Dirk Bytebier

  Denk dat yserbith gewoon afwacht tot VDP weg is en Dan terug zal meedoen voor de overwinning , mischien wel goed bekeken

 • johan arits

  VDP is de beste , Maar wie wil er nog kijken als je op voorhand de winnaar kent.Ik ben gaan wandelen , Leuke namiddag gehad.

 • Freddy Madou

  Nys mag zeer blij zijn dat Mathieu van der Poel in zijn tijd niet meedeed er zou nooit geen sprake geweest zijn van Nys zijn palmares, toch raar als Mathieu meedoet dat zijn broer ook boven water komt die David.