Van der Poel tekent in Otegem voor zijn 19de overwinning op rij, Aerts strandt in nieuwe tricolore op plaats drie

Photo News
Taart voor Toon Aerts in Otegem. De kersverse Belgische kampioen mocht voor de cross nog even vieren, na een uur in het veld waren de toeters en bellen wel weer voor Mathieu van der Poel. De Nederlander won in West-Vlaanderen voor Wout van Aert.

De traditionele kampioenendans in Otegem kon ook dit jaar weer op alle grote namen rekenen. Toon Aerts mocht zijn nieuwe Belgische tricolore na een korte nacht showen, ook Mathieu van der Poel en Wout van Aert tekenden present. Van der Poel reed gisteren naar zijn vijfde opeenvolgende Nederlandse veldrittitel bij de profs, dus was hij ook in Otegem de te kloppen man. 

De start was voor Laurens Sweeck in West-Vlaanderen. Na een belabberd BK had de renner van Pauwels Sauzen wat recht te zetten, maar pech gooide roet in het eten. Mathieu van der Poel - wie anders? - nam galant over. Al kwam er nog niet meteen een demarrage bij kijken. Zo werd het eerste derde van de cross volgemaakt door een groepje van tien veldrijders. Dieter Vanthourenhout bepaalde zowaar het tempo. 

Photo News

Het sein voor wereldkampioen Van Aert om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Van der Poel riposteerde, terwijl de rest ter plaatse bleef pedaleren. Dan toch eens een langverwacht duel tussen de wereld- en de Europese kampioen? Het leek er in Otegem eindelijk nog eens van te komen. 

Van der Poel en Van Aert gingen samen op zwier, terwijl Iserbyt en Aerts zich in de achtergrond om de derde plaats bekommerden. De Belgische kampioen trok het pleit naar zich toe, Iserbyt stapte na een foutje op een hellende strook zelfs meteen van de fiets. 

Ook vooraan ging het gashendeltje helemaal open. Van der Poel zette Van Aert met een stevige kopbeurt onder druk. De wereldkampioen ging in de fout en de vogel was gaan vliegen. Van der Poel vergrootte zijn gaatje stelselmatig en snelde in één ruk door naar zijn 19de opeenvolgende zege. Het is ook voor de vierde keer op rij dat hij in Otegem weet te winnen. 

Mathieu van der Poel gaat in Spanje genieten van de zon en rust

Nummer 25 is binnen voor Mathieu van der Poel (Corendon-Circus). De Nederlander trekt nu op stage en laat zondag de wereldbekermanche in het Franse Pontchateau links liggen. “Het was best wel een lastige cross. Zeker omdat deze wedstrijd daags komt na een zwaar nationaal kampioenschap. Ik heb mijn nieuwe titel ook wel een klein beetje gevierd. Dan is het logisch dat je daar de volgende dag wat de sporen van draagt”, verklaarde Van der Poel.

De Europees kampioen reed met Wout van Aert aan de leiding, tot de wereldkampioen een fout maakte en opgehouden werd. “Wout was best wel in orde. Maakt hij die fout niet, zou het best kunnen dat we samen blijven tot de laatste ronde. Ik ben dan maar doorgegaan na de hapering van Wout. Echt gemakkelijk was het niet om de rest op afstand te rijden. Het parcours werd ook altijd maar lastiger naarmate de wedstrijd vorderde. Er kwamen alsmaar diepere sporen en het gleed ook meer en meer. Maar ik rijd hier graag. Ik won hier eerder al”.

Net als zoveel renners trekt Van der Poel deze week op stage. “De focus komt stilaan op het wereldkampioenschap van Bogense te liggen. Ik trek met een goed gevoel op stage. Ik laat ook bewust de wereldbekercross in Pontchateau links liggen. Ik ga in Spanje tien dagen genieten van de zon en wat rust.”

Photo News

Van Aert: “Deed deugd om hele tijd strijd met Van der Poel te leveren”

In Otegem werd Van Aert al voor de zeventiende keer dit seizoen tweede. Opnieuw moest hij zijn meerdere erkennen in Van der Poel. De wereldkampioen vertrekt maandagavond nog op stage naar Spanje en komt zondag weer in actie in de wereldbekercross in Pontchateau.

“Ik weet niet of ik echt heel goed was, maar het deed wel deugd om nog eens een hele tijd met Mathieu zij aan zij strijd te leveren”, reageerde Van Aert. “Ik moest op een kleine helling even inhouden omdat ook Van der Poel zich daar verslikte, legde hierdoor de druk te veel op mijn voorwiel, waardoor ik bijna overkop ging. Ik moest vanaf nul opnieuw optrekken. Mathieu versnelde op de asfaltstrook en de vogel was gaan vliegen. Ik zou hem niet meer terugzien, ook al deed ik mijn uiterste best om het gat te dichten. Zonder dat foutje was ik misschien nog een rondje langer bij hem gebleven. Ik kon een goed tempo onderhouden en dat is toch wel een opsteker om mijn Belgisch kampioenschap door te spoelen. Vanaf dinsdag kan ik in het zonnetje trainen en zo verder werken naar het wereldkampioenschap toe. Ook mentaal ga ik de batterijen opladen in Spanje. Er komen nog mooie crossen aan en aan motivatie ontbreekt het mij zeker niet.”

Aerts: “Ik kreeg een pak meer aanmoedigingen dan anders”

Geen stage voor kersvers Belgisch kampioen Aerts. Hij blijft in eigen land toewerken naar de Wereldbekermanche in Pontchateau van komende zondag. Aerts moet daar zijn leiderspositie verdedigen en wil die in Frankrijk zelfs verder uitbouwen. Hij zal dan wel onder anderen Van Aert achter zich moeten laten.

“In Otegem moest ik in het begin van de wedstrijd meteen passen. Mijn start was niet uitmuntend, maar daar zal het feestje van gisteren wel niet vreemd aan zijn. Er zat bij al de anderen veel meer snee op. Halverwege de koers kwam ik erdoor en ging ik op jacht naar een podiumplaats. Tijdens de verkenning maalde ik na het BK mijn eerste meters af. Ik had na de titelstrijd niet meer losgereden”, vertelde Aerts. “Ik kreeg vandaag een pak meer aanmoedigingen dan anders. Die trui heeft een effect. De laatste ronde hoorde ik het publiek echt roepen en tieren. Dat geeft de mens wel wat vertrouwen. Ik genoot daar echt van. Deze week blijf ik netjes thuis. De komende drie weken zijn heel belangrijk voor mij en ik wil geen risico lopen door op stage te gaan.”

Eli Iserbyt verliet voortijdig de wedstrijd met een blessure aan de rechtervoet “Toen ik bijna ten val kwam, zette ik mijn rvoet en voelde ik meteen een hevige pijnscheut. Ik besloot om niet veel kracht meer te zetten op dat gewricht. Alles verkrampte ook, dus stapte ik voortijdig af. Ik was heel goed vandaag, maar ik wil geen risico nemen in aanloop naar het wereldkampioenschap. Ik reis dinsdag af naar Spanje en ga daar verder werken aan de conditie.”

BELGA

Uitslag

1. Mathieu van der Poel (Ned/Corendon-Circus) in 1u01:38

2. Wout van Aert op 0:48

3. Toon Aerts 1:50

4. Tim Merlier 2:02; 5. Dieter Vanthourenhout 2:05; 6. Gianni Vermeersch 2:20; 7. Daan Soete 2:24; 8. Nicolas Cleppe 2:32; 9. Kevin Pauwels 3:23; 10. Laurens Sweeck 3:42; 11. Braam Merlier 3:51; 12. Thijs Aerts 4:08; 13. Niels Derveaux 4:15; 14. Jenko Bonne 4:38; 15. Dario Tielen 5:37; 16. Berne Vankeirsbilck op 2 ronden; 17. Yentl Bekaert; 18. Kenneth Van Compernolle op 3 ronden; 19. Lars Boom (Ned); 20. Klaas Groenen (Ned); 21. Yu Takenouchi (Jap); 22. Mathieu Willemyns; 23. Brecht Vandenheede; 24. Nicholas Smith (Aus) op 4 ronden; 25. Ruben Vandevelde; 26. Edwin De Wit op 5 ronden; 27. Casper Dewitte; 28. Jelle De Bock

BELGA19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sander van Schoonhoven

  Bart, wat vind je opvallender; iemand die consequent het hele seizoen sterk is en na elke overwinning zijn urine in mag leveren, of iemand die een heel seizoen weggereden wordt maar opeens als de truien uitgedeeld worden de verzamelde tegenstand op minuten rijdt?

 • LUC VAN DER VEKEN

  Nadeel van Wout is: Mag niet langer dan 10 min op rollen rijden NA de wedstrijd! Zo kan hij nooit in topvorm geraken!

 • bart Meutermans

  Stelt hier zich echt niemand vragen bij de suprematie van Vanderpoel? Ik toch wel. Je kan winnen, maar de voorsprong die hij keer op keer heeft? En ben benieuwd: het zou zomaar kunnen dat hij op het WK "niet goed genoeg" is

 • Guillaume walter

  Voor de pessimisten, de cross zal altijd blijven bestaan ook na Mathieu en Wout ,zoals de koers ook gebleven na het tijdperk Merckx.

 • Sander van Schoonhoven

  Kalm aan Georget, het restant van dit seizoen en het komend seizoen is de Europees Kampioen tevens Wereldkampioen... Dat scheelt alweer 10 rooitjes.