Van der Poel rijdt ze opnieuw allemaal in de prak, Van Aert (2de) kent beterschap

belga
Mathieu van der Poel blijft de onbetwiste koning van het veld. De Nederlandse kampioen heeft opnieuw zijn slag thuisgehaald en voor Wout Van Aert de eerste wedstrijd van de Telenet Superprestige weggekaapt. Laurens Sweeck haalde het in de strijd om de derde podiumplaats van Lars van der Haar.

Niet de vraag wie zou winnen, maar vooral hoelang het zou duren vooraleer Mathieu van der Poel afscheid zou nemen van de rest, beheerste de debatten net voor de opener van de Superprestige in Gieten. Wie zijn geld op een vroege 'solo slim' van de Nederlander had gezet, kon met een stevige kopstart van de zoon van Adrie al gaan dromen.

De rest slingerde zich gelukkig wel in een lange sliert naar het wiel van de Wereldbeker-leider. Zo kregen we zelfs even Michael Vanthourenhout aan de kop van de wedstrijd. Van der Poel liet de renner van Marlux kort van de leiding proeven, maar daarna dropte hij z'n eerste - weliswaar bescheiden- bommetje.

belga

Wereldkampioen houdt Van der Poel het langst in zicht
Van Aert, in de crossen in de Verenigde Staten in mindere doen, wou zijn grote rivaal de zege nog niet meteen cadeau doen. De wereldkampioen buffelde zich met Laurens Sweeck naar het wiel van Van der Poel en zo was alles te herdoen. Ook enkele anderen maakten de oversteek.

Sweeck profiteerde en zag zijn moment gekomen om enkele speldenprikken uit te delen. De wedstrijd raakte evenwel nooit uit de stevige greep van Van der Poel. De Nederlander hield zijn concurrenten kort bij het wiel om dan twee ronden voor het einde finaal uit te pakken.

Met enkele stevige lendenrukken knalde de Nederlander net na de balkjes iedereen los weg naar de achtergrond. Wout Van Aert deed er alles aan om de Nederlander binnen het zicht te houden, maar op veel meer dan een deugddoende tweede plaats mocht de wereldkampioen zich niet verlekkeren. Laurens Sweeck legde beslag op de derde plaats, net voor Lars van der Haar.

Gouden cross
Zelf ook een pronostiekje wagen tijdens het veldritseizoen? Het kan met onze Gouden Cross. Op DEZE PAGINA leest u er alles over.

Eerder schreef Van der Poel ook al twee wereldbekerwedstrijden op zijn naam.
TDW Eerder schreef Van der Poel ook al twee wereldbekerwedstrijden op zijn naam.

"Alles geraakt wat zich qua hindernissen op het parcours bevond"

Mathieu van der Poel (Ned/Beobank-Corendon) pakte in Gieten in de openingsmanche van de Superprestige reeds zijn vijfde zege van het seizoen. Toch was de Nederlander niet helemaal tevreden met zijn wedstrijd. "Ik denk dat ik bijna alles geraakt heb wat zich qua hindernissen op het parcours bevond. Op technisch vlak heb ik een heel slechte cross gereden en ik kende op het einde nog geluk dat ik op snelheid de rest kon afhouden", verduidelijkte Van der Poel.

"Reeds in de tweede of derde ronde knalde ik tegen de brug aan met mijn schouder. Gelukkig ondervond ik daar geen hinder van tijdens de cross, maar daardoor kwam de rest wel opnieuw aansluiten. Ik weet maar al te goed dat ik niet elke wedstrijd van bij de start iedereen achter mij kan laten. Ik kan niet elke week super zijn. Ik kon gokken en bluffen en vol blijven doorgeven, maar dat heb ik gelukkig niet gedaan en zo bouwde ik zo in aanloop naar de finale de nodige reserves op, waarmee ik het alsnog kon afmaken."

Van Aert: "Ik mag tevreden terugblikken op mijn wedstrijd"

Enkel Wout van Aert (Crelan-Charles) was in Gieten in staat om nog enig weerwerk te bieden tegenover Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon). Maar ook de wereldkampioen kraakte en moest opnieuw zijn meerdere erkennen in de Nederlander. "Ik mag tevreden terugblikken op mijn wedstrijd. Ik ben de enige die dit seizoen Mathieu van der Poel kan terughalen wanneer hij van bij de start vertrekt. Even plaatste ik me op hetzelfde niveau van de Nederlander, maar nadien was hij weer iets sterker", wist Van Aert.

"Ik maakte een niet zo goede start mee. Ik verslikte me immers in een spoor in het slijk en verloor bijna mijn evenwicht. Ik kon wel snel mijn positie voorin innemen. Toen op het einde Van der Poel versnelde, was mijn kracht op en moest ik hem bij mondjesmaat laten rijden. Mathieu was vandaag weer de sterkste, maar we hebben wel laten zien dat we het hem knap lastig kunnen maken."

belga

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned/Beobank-Corendon) in 57:45

2. Wout van Aert op 0:15

3. Laurens Sweeck 0:27

4. Lars van der Haar (Ned) 0:33

5. Quinten Hermans 0:43

6. Gianni Vermeersch 0:44

7. Kevin Pauwels 0:53

8. Jens Adams 0:54

9. Toon Aerts 00:55

10. Diether Sweeck 1:19
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berry Colijn

  Het zal voor veel Belgen wel moeilijk te verteren zijn, dat een Hollander veruit de beste is in een puur Belgische volkssport!!

 • Leon De Wettinck

  VDP heeft deze zomer 1,5 kg aan spiermassa gewonnen. Was het niet een zekere Adri VDP die zijn twijfels had wanneer Van Aert aan spiermassa gewonnen had.

 • Jan Van Rompaey

  Dankzij de mindere dag van Mathieu kon Wout een beetje volgen.

 • Roger Deprez

  Met het één bezig zijn en het ander in het hoofd en op training gaat NIET, vroeger wel maar nu zeker niet, het is een hele prestatie van Wout dat het maar 15 seconden zijn op VDP. Hoe men het ook bekijk cross is voor 80 % weerstand en dus moet men heel veel super-compensatie hebben en ook zo trainen in functie van die vereiste. Zeer lange uithouding op training bot de snelheid en het vermogen om snel te reageren af.

 • Frans Peeters

  Zwijg mij van spoting Telenet. Ik heb een tv scherm van 108 cm en dat was dan verdeeld in 4 vakken waarvan meestal 1 zwart vak en een andere met reclame, neen weg met sporting Telenet vandaag zeg ik het abonnement op.