Van der Poel klaar voor rentree: "Mik op top tien"

PHOTO_NEWS
Mathieu van der Poel maakt zondag zijn rentree in de Wereldbeker van Koksijde. De wereldkampioen werd begin oktober geopereerd aan zijn knie. Na een wekenlange revalidatie rijdt hij zondag zijn eerste cross van het seizoen.

Van der Poel kwam ten val in de Ronde van de Toekomst in augustus, bezeerde zijn knie, maar bleef wel nog een tijdje koersen. Pas toen de problemen te erg werden, stapte hij van de fiets. Daarna wachtte hem een lange periode van onduidelijkheid. "Ik rustte, sprong na een paar dagen weer op de fiets, raakte niet verder dan de straat, rustte opnieuw, maar er kwam geen beterschap", legt hij uit. Pas eind september werd de diagnose gesteld en volgde een operatie.

"Grote conditionele achterstand"
Sinds vier weken traint hij weer volop. De wereldkampioen beseft wel dat hij heel wat achterstand heeft ten opzichte van zijn concurrenten. "Alles samen heb ik zeven weken lang niet getraind, vier weken voor de operatie, drie weken erna", verduidelijkt hij. "Dat is een serieuze conditionele achterstand. Ik heb de voorbije vier weken wel goed getraind, het gevoel is goed, mijn trainingswaarden zijn goed, maar ik weet niet waar ik me zondag, in een wedstrijd aan kan verwachten."

"Heel gretig om te starten"
Van der Poel mikt op een plaats in de top tien zondag. "Ik moet realistisch blijven", zegt hij. "Het zou me hard verbazen als ik beter doe. Ik heb nog niet die topconditie te pakken en misschien had ik beter nog wat langer getraind, maar ik ben heel gretig om zondag te starten en ik ben ervan overtuigd dat ik die extra procentjes wel kan bijwinnen tijdens wedstrijden."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

"Ik mik op de kerstperiode"
Van der Poel mankeert dus een goede conditionele basis en beseft dat de komende weken niet evident zullen zijn. "Ik heb de voorbije weken hard getraind. Misschien krijg ik daar zondag de 'weerbots' van en valt het tegen. Misschien gaat het net heel goed, maar valt het een week nadien dan tegen. Ik besef dat mijn terugkeer één met ups & downs zal zijn. Zelf mik ik op de kerstperiode, dan moet ik opnieuw top zijn. De klassementen zijn voorbij, maar ik kan wel nog enkele mooie wedstrijden winnen in die klassementen en ik droom ook van de kampioenschappen."

"Donkere periode voor mijn operatie"
Zeven weken aan de kant, televisie kijken en rusten terwijl zijn tegenstanders elke week tegen elkaar in het veld strijden. Het was geen gemakkelijke periode voor de wereldkampioen. "Vooral die periode voor mijn operatie, toen ik nog niet wist wat er aan de hand was, was moeilijk", geeft hij toe. "Je weet niet wat je te wachten staat. Dat was een donkere periode. Na de diagnose en operatie lag ik ook nog drie weken in de zetel, maar dat ging makkelijker. Ik wist dat ik na die rustperiode weer kon opbouwen. Wat doe je in zo'n periode? Opstaan, ontbijten, in de zetel liggen en beseffen dat je voor de rest van de dag niets anders kan doen. Dat is vervelend, voor een jonge gast als ik toch, maar ik heb veel films en series gekeken. Ze zeggen dat je sterker uit zo'n periode komt. Misschien wel, als ik nu train, ga ik soms iets harder over mijn limiet omdat ik dan denk aan de periode in de zetel. Ik wilde heel graag terugkomen en ik ben blij dat ik zondag weer aan de start sta van een cross."

BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS