Van der Poel: "Ik moest maar in één race sterker zijn dan van Aert: in Tabor"

Mathieu van der Poel: "De koers was mentaal lastig, omdat ik nooit echt een grote voorsprong bijeen kon fietsen."
ANP Mathieu van der Poel: "De koers was mentaal lastig, omdat ik nooit echt een grote voorsprong bijeen kon fietsen."
"Ik wil mijn regenboogtrui in de komende weken nog goed laten zien", verklaarde Mathieu van der Poel (BKCP-Powerplus) vandaag, daags na zijn wereldtitel in het veldrijden. "Er was voor mij maar één wedstrijd waarin ik sterker moest zijn dan Wout Van Aert."

In het Tsjechische Tabor kroonde Van der Poel zich tot jongste wereldkampioen ooit bij de profs. "Of de oudere concurrentie nu moedeloos wordt? Ik zou dat in hun plaats niet zijn", aldus de 20-jarige Nederlander op een persconferentie in Brussel. "Ik heb natuurlijk het voordeel jong te zijn en nog te kunnen groeien. Toch zou ik mannen als Kevin Pauwels en Klaas Vantornout zeker niet afschrijven. Het ene seizoen is anders dan het andere. Als Wout 16 overwinningen behaalt en ik acht, dan schiet er natuurlijk niet veel meer over voor de rest."

"Er was voor mij maar één wedstrijd waarin ik sterker moest zijn dan Wout Van Aert, en dat was in Tabor. In Spanje heb ik dan ook heel hard en doelgericht gewerkt met Christoph Roodhooft. Het was voor mij een nieuwe aanpak. Af en toe waren we het er niet over eens. Maar uiteindelijk blijkt dat Christoph er toch meer van kent dan ik dacht."

Mentaal lastig
Van Aert moest zondag na kettingproblemen tevreden zijn met zilver. Zijn laatste rondes waren echter wel sneller dan die van Van der Poel. "Voor Wout was het een andere manier van koersen na die pech", aldus de kopman van BKCP-Powerplus. "Van Aert kwam op frustratie terug en had richtpunten. Hij had niks meer te verliezen. Dat is een compleet andere benadering. Ik reed voortdurend op kop. Één foutje van mij kon me het WK kosten. De koers was mentaal lastig, omdat ik nooit echt een grote voorsprong bijeen kon fietsen. Dat Van Aert op het WK voor het eerst met een nieuwe fiets reed? Dat was volgens mij niet echt slim. Jammer van die materiaalproblemen, het had een mooi duel kunnen zijn."

Overeenkomst respecteren
In 2013 werd Van der Poel bij de junioren wereldkampioen op de weg. Zal hij de cross ooit vaarwel zeggen? "Ik heb nog een contract tot eind 2017, en ik ben zeker van plan om die overeenkomst te respecteren. Ook daarna is het voor mij nog niet zeker dat ik overstap naar de weg. Ik doe het veldrijden nog veel te graag. Nu dat ik een jaar in de regenboogtrui mag rondrijden, zal het alleen maar leuker worden."

"Het is ongelooflijk hoeveel er op me af is gekomen sinds mijn wereldtitel. Toch wil ik me nog concentreren op de rest van het veldritseizoen. Ik wil de komende crossen mijn trui nog goed laten zien. Zo zou het fantastisch zijn mijn leidersplaats in het klassement van de Superprestige te behouden", besloot de zoon van ex-wereldkampioen Adrie.

PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
ANP