Van der Poel: "Heel erg gebrand op Europese titel" - wereldkampioene Cant raakt op tijd fit

Photo News

Van der Poel: "Ik pak het EK aan om te winnen" 

Mathieu van der Poel start als torenhoog favoriet aan het EK in Tabor. De Nederlander won dit seizoen al twaalf keer en is zondag in Tsjechië, zeker door de afwezigheid van grote rivaal Wout van Aert, dé te kloppen man. Toch voelt hij geen bijkomende druk.

De 22-jarige Van der Poel toonde gisteren in de Koppenbergcross nogmaals zijn grote klasse. De Nederlander ging erg diep maar mocht aan de streep andermaal de handen in de lucht steken.

"Die Koppenberg heeft er aardig ingehakt", zegt Van der Poel vandaag op de website van zijn ploeg Beobank-Corendon. "Maar het is toch vooral nagenieten. Tegen zondag zal ik zeker helemaal hersteld zijn."

Photo News

"Dat ik gezien mijn seizoenstart als grote favoriet start in Tabor, is niet meer dan logisch", vervolgt hij. "De druk ligt op mijn schouders, maar dat ben ik gewend. Ik ben vooral heel erg gebrand op die Europese titel. Dat het in Tabor is, maakt het voor mij extra speciaal. Ik heb iets met deze omloop. Ik werd hier in 2015 wereldkampioen en ook bij de jeugd verloor ik hier nog nooit."

Zondag wordt pas voor de derde keer een EK bij de mannen elite gehouden. Vorig jaar won Toon Aerts (voor Van der Poel), in 2015 de Nederlander Lars van der Haar. Ondanks die beperkte traditie, start Van der Poel erg gemotiveerd. "Een Europees Kampioenschap staat voor mij net onder een wereldkampioenschap", zegt hij. "Aan winst zondag is een mooie trui verbonden en dat is altijd belangrijk. Voor meer stress zorgt dat wel niet. Ik pak het EK aan zoals ik elke wedstrijd benader. Om te winnen."

Photo News

Wereldkampioene Cant start op EK

Wereldkampioene veldrijden Sanne Cant (Iko-Beobank) zal zondag starten tijdens het Europees kampioenschap in het Tsjechische Tabor. De 27-jarige Cant gaf gisteren nog forfait voor de Koppenbergcross omdat ze opnieuw kampte met maag- en darmproblemen, een euvel waar ze al een tijdje mee sukkelt.

"Maandag en dinsdag voelde Sanne zich weer niet lekker en had zij opnieuw af te rekenen met maag- en darmklachten. We namen daarom geen enkel risico en zegden af voor de Koppenbergcross", legt manager Christoph Roodhooft uit. "In Ronse (begin oktober, red) maakten we al eens de vergissing haar te snel van start te laten gaan. Met het oog op het EK wilden we voorkomen dat Sanne ook in Tabor verstek zou moeten laten gaan. Natuurlijk doet het pijn noodgedwongen te moeten passen voor de Koppenbergcross, maar in dergelijke wedstrijd kan je niets gaan zoeken als je niet topfit bent."

Vanavond vertrekt Cant, die ook Belgisch kampioene is, met het vliegtuig richting Tsjechië. "Daarna staan er enkele recuperatiedagen voor haar op het programma om dan zondag vol voor de titel te gaan", aldus Roodhooft.

Cant werd al twee keer Europees kampioene, in 2014 en 2015. Vorig jaar ging de Europese titel naar de Nederlandse Thalita de Jong, die het in Pontchâteau haalde voor haar landgenote Lucinda Brand en de Française Caroline Mani. Sanne Cant eindigde als zesde.

Sanne Cant.
BELGA Sanne Cant.

Gevaar uit Nederlandse hoek

In een persbericht van haar ploeg laat Sanne Cant weten dat ze het grootste gevaar uit Nederlandse hoek verwacht. "Zij hebben een sterk blok met onder andere Kaptheijns, Brand en Worst. Daar moet ik mij tussen nestelen en het maximale eruit halen. Het parcours in Tabor ligt mij in ieder geval. Ik behaalde er in 2015 zilver op het wereldkampioenschap."

De achterstand die ze de voorbije weken opliep door haar gezondheidsproblemen, heeft Cant naar eigen zeggen "voor een groot stuk kunnen wegwerken". "Daar mag de kleine terugval deze week niet veel aan veranderen. Ik hoop vooral in fysiek gezonde omstandigheden aan de start te staan en dan is het podium zeker haalbaar."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ineke Visser

    Wordt zijn op stap naar wereldkampioenschap. En wel verdient.