Van der Poel geeft regenboogtrui extra glans: wereldkampioen juicht in Maldegem, Van Aert eindigt seizoen in mineur

Photo News
Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) won de Parkcross in Maldegem, de zevende en voorlaatste manche van de Brico Cross. De kersverse wereldkampioen koos twee ronden van het einde voor het ruime sop. Michael Vanthourenhout en Toon Aerts finishten mee op het podium. Wout van Aert eindigde zijn crossseizoen in mineur. 

Wout van Aert kon zijn laatste opdracht van dit crossseizoen niet slechter aanvatten. Bij de start schoot hij - niet voor het eerst - uit zijn pedaal. Hij rondde de allereerste bocht op een dertigste positie en zou nooit opduiken in de kop van de koers. Wereldkampioen Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar misten hun start daarentegen niet, David van der Poel, Belgisch kampioen Toon Aerts en zilveren medaillewinnaar bij de beloften Eli Iserbyt sloten even later aan.

Na zich enkele ronden in de luwte te houden, voelde de man in de regenboogtrui halfweg cross de benen kriebelen. Vanthourenhout counterde als eerste de aanval en ook Van der Haar en Aerts vonden even later de aansluiting. Van der Poel geraakte dus niet weg. Aanvankelijk alleszins, want de aanhouder wint. Op twee toeren van het einde plaatste de nieuwbakken wereldkampioen immers een nieuwe versnelling. De vogel was nu wél gaan vliegen - hoeft het nog te verbazen? Zijn zege kwam niet meer in gevaar. Overwinning nummer 28 van het seizoen. 

Photo News

Van der Haar tegen de grond

De strijd om de tweede plek was spannender. Vanthourenhout, Aerts en Van der Haar gingen na een prangende laatste ronde de laatste rechte lijn in, tot de kleine Nederlander pardoes tegen het asfalt ging nadat hij het achterwiel van Vanthourenhout aantikte. Zo kregen Vanthourenhout en Aerts respectievelijk de tweede en derde plek in de schoot geworpen. Van Aert werd uiteindelijk achtste. 

Van der Poel rijdt nog vier wedstrijden in het veld. Voor Van Aert zit het crosseizoen erop, hij trekt naar het Spaanse Girona om zich voor te bereiden op het wegseizoen. 

Photo News

Geen decompressie bij Mathieu van der Poel

“Ik vind Maldegem een leuke cross en ik ben blij dat ik hier nog eens kon winnen", aldus de Nederlander na afloop. “Door de regen was het parcours echt glad en dat maakte het wel bijzonder technisch. Ik was op gewone tubes gestart. Daardoor kon ik in de bochten net iets minder risico’s nemen. Naarmate het parcours veranderde door de regen besloot ik toch te wisselen en met Rhino’s te rijden. Ik kon zo meer kracht zetten op de glibberige ondergrond en vooral veel sneller door de bochten gaan. Ik ga nu nog enkele wedstrijden in het veld afwerken en dan volgt na een korte rustperiode mijn wegseizoen.”

Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) was tevreden met de tweede plaats. “Ik sluit met een goed gevoel deze cross af. Van der Poel was andermaal te sterk voor ons. Bij elke tempoversnelling van de wereldkampioen moest ik alle zeilen bijzetten. Dat kon niet blijven duren. Toen ik voelde dat ik mijn beste pijlen al had verschoten, wou ik mij concentreren op de tweede plaats. Twee weken terug moest ik door een voedselvergiftiging Hoogerheide nog laten schieten, nu loopt alles weer naar behoren, ook na een goed WK.”

In tegenstelling tot Van der Poel voelde Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) wel de naweeën van het WK. “Ik vond echt wel moeilijk de focus. Het was zelfs zo erg dat ik in Maldegem bijna vergat op te warmen. Het WK is zo’n aparte koers en dan was er nog de terugkeer naar huis. Het is altijd een beetje wennen na een WK. Toch was ik nog op weg naar de tweede plaats, maar net als op het wereldkampioenschap viel ik in de slotronde.”

Toon jouw crosskennis met De Gouden Cross en voorspel de veldritten van Lille en Hoogstraten. De 5 beste, nieuwe ploegen gaan aan de haal met (VIP)tickets voor de Superprestige in Hoogstraten. Speel mee via www.goudencross.be

Photo News24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Loek Boumans

  Het is niet onwaarschijnlijk dat Jef van den Bosch zijn visie over Wout van Aert zal moeten herzien. Dat zal zeker gebeuren als de prestaties op de weg de komende maanden niet zo goed zullen zijn als in 2018. WvA is niet de eerste topsporter die in een dal terecht komt en de verwachtingen niet (meer) kan inlossen. Dan is er werk aan de winkel. Dan zullen de toekomstplannen moeten worden bijgesteld. Ik hoop dat ik er helemaal naast zit..!

 • Dirk Van Puymbroeck

  Het is toch normaal dat Mathieu wint ,als hij de kraan open draait dan is hij weg,dat is al het hele seizoen zo hij heeft nog een tijdje gewacht op zijn Broer toen die moest lossen verwisselt hij op andere banden trok eens door en hij was weg , simpel beter dan de rest.

 • Bas Weatherwood

  Als Nederlander vind ik Wout een geweldige renner om naar te kijken, ook als het even niet lukt. En wat ik knap vind aan zowel Wout als Mathieu is dat ze hun tegenstanders eren ipv zichzelf op te blazen. Hoop dat ze matties worden op de weg...

 • Tony Van De Perre

  Van Aert gaat voor de weg en zal zoals Stybar indertijd nog een uitstapje maken naar het veldrijden voor het wereldkampioenschap, met de hoop dat de rest moe zal zijn van een heel seizoen in het veld.

 • Dirk Van Den Bossche

  Wout niet gekoerst ? Wat hebben al die anderen dan gedaan, telkens als Wout 2 de was ? Zeveren is een deelgemeente van Deinze .