Van der Poel domineert van start tot finish in Azencross, Aerts blijft nipt leider in DVV Verzekeringen Trofee

BELGA
Mathieu van der Poel heeft de Azencross in Loenhout gewonnen. De Europese kampioen reed van start tot finish aan de leiding. Een indrukwekkende solo. Toon Aerts hield dan weer nét stand in het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee.

Kleine verschillen in de andere categorieën in de Azencross. Bij de junioren, beloften en dames elite werd er telkens gesprint voor de zege. Bij de beloften trokken er zelfs zo’n vijftien renners naar de eindstreep. Hoopgevend. Eindelijk nog eens een spannende wedstrijd bij de heren elite?

Het antwoord op die vraag: neen. Mathieu van der Poel schoot het snelst uit de startblokken en knalde amper vijf minuten later de tegenstand uit het wiel. Spannend voor de zege werd het niet, wél in het klassement. Met een straffe solo deed de Europese kampioen een gooi naar de leidersplaats in de DVV Verzekeringen Trofee.

Toon Aerts verdedigde vooraf een voorsprong van 57 seconden op Van der Poel. “Het zou een klein mirakel zijn als ik die achterstand in zo’n snelle cross als Loenhout kan overbruggen”, klonk het bij Van der Poel. Dat mirakel leek even in de maak, maar dankzij een ijzersterke slotronde behield Aerts (met elf seconden) z’n leidersplek. De Telenet Fidea Lion finishte tevens als derde, Wout van Aert werd tweede.

BELGA

Van der Poel: “Deze lange solo is ook voor mij een verrassing”

“Ik had niet verwacht om hier zoveel seconden terug te pakken”, sprak Van der Poel na de wedstrijd. “Ik voelde me heel goed, maar ik heb mezelf toch wel een beetje verbaasd, zeker na het wedstrijdverloop in de andere crossen waar het telkens een sprint was. Dat ik het hier afrond na een lange solo is ook voor mij een verrassing.”

“In de eerste ronde wou ik zo snel mogelijk weg zijn met het oog op de tussensprint in de tweede ronde, want als je hier slecht weg bent, is het nog moeilijk om op te schuiven. Ik wou Toon zo weinig mogelijk kans geven om die vijftien seconden te pakken.”

Aan de finish hield hij 41 seconden over op Aerts en dus nadert hij tot op amper elf seconden van de leider, terwijl hij na de Koppenberg nog tegen een achterstand van 4:12 aankeek. De eindzege leek buiten bereik, maar dat was buiten Van der Poel gerekend. “Het motiveerde me wel om in dit klassement nog alles te geven voor de eindzege. Iets wat onmogelijk lijkt, zie ik als een mooie uitdaging. Vorig jaar won ik de DVV Trofee met meer dan vijf minuten voorsprong, dus ik wist dat er nog wel een kans was. Ik ben dan ook heel blij dat ik vandaag terug volledig in de strijd zit voor het eindklassement.”

Van der Poel rijdt overigens niet in Bredene zaterdag, wel in de Superprestige in Diegem op 30 december. 

Photo News
BELGA

Aerts verdedigt leidersplaats met hand en tand: “Pas in Lille geef ik mij over”

Toon Aerts is leider in het klassement van de Wereldbeker en in de DVV Verzekeringen Trofee, en in beide klassementen voelt hij de hete adem van de tweede in de stand in zijn rug. In de Wereldbeker zit Wout van Aert hem op de hielen, in de DVV Verzekeringen Trofee gaat het om Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel raakte in Loenhout al vroeg in de wedstrijd weg. “Ik vond dat wel wat vroeg om er ons dan al bij neer te leggen”, aldus Aerts. “Naar mijn gevoel kreeg ik wat weinig steun van de andere renners in de achtervolging.”

Uiteindelijk graaide hij tien seconden bonificatie mee (Van der Poel 15, red.) en wist hij nog net zijn leidersplaats te redden. “De strijd is nog niet voorbij” liet Aerts optekenen. “Misschien kan ik bij bij de tussensprinten nog iets voor elkaar brengen. Ik start de laatste tijd goed. Misschien kan ik daar nog iets uit puren. Maar goed, ik moet wel opboksen tegen Van der Poel, gemakkelijk wordt het niet. Vandaag was hij weer te sterk voor ons. We kwamen nog wel even dicht, maar het was onmogelijk om dat tempo een hele wedstrijd vol te houden. Bovendien werd er in ons groepje na een tijd in ‘snokjes’ gereden. Dat is niet goed om het tempo te onderhouden. Gelukkig kon ik in de laatste ronde nog een aantal seconden terugnemen.”

Op 1 januari wacht de volgende DVV-cross in Baal die hij twee jaar geleden won. Vorig jaar had ik daar een iets mindere dag, maar er is misschien wel iets mogelijk. Ik zal blijven knokken tot het eind. Pas na de slotmanche in Lille zal ik de strijdbijl begraven.” 

Toon Aerts.
BELGA Toon Aerts.

Van Aert na tweede plaats: “Mathieu was gewoon opnieuw te sterk”

Voor de 15de keer dit seizoen moest Wout van Aert vrede nemen met een tweede plaats. “Ik zat perfect in het wiel van Van der Poel”, besefte ook de drievoudige wereldkampioen in het veld. “Maar ik kon hem gewoon niet volgen.”

In Heusden-Zolder en Namen leek Van Aert stilaan in de buurt te komen van Mathieu van der Poel, maar gooide pech bij de start telkens roet in het eten. Deze keer werd Van Aert simpelweg uit de wielen gereden in de eerste ronde. “Ik kon hem niet volgen. Zelf wist ik ook wel dat er nog verschil was tussen ons. In Heusden-Zolder kon ik op het eind nog wat terrein goedmaken, maar dat gaf toen misschien een vertekend beeld. Mathieu was toen in het begin van de wedstrijd wel te sterk voor ons en nam op het eind wat gas terug. Ik geloofde er nog niet in dat we de rollen vandaag zouden kunnen omkeren.”

Dus werd het andermaal een tweede plaats. Zaterdag start hij in Bredene, zondag in Diegem. Voor Baal dinsdag past hij, net zoals voor de cross in Brussel (6 januari). Er volgt dus nog één duel met Van der Poel, komende zondag in Diegem. Daarna is er de strijd op het BK, ook zonder de Nederlander. “Dat wordt spannende wedstrijd, één om naar uit te kijken”, besloot Van Aert. 

Wout van Aert.
BELGA Wout van Aert.36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim rooyakkers

  Veel supporters hebben heimwee naar vroeger, vroeger is verleden tijd,en nu rijd er een fenomeen,waar sommigen moeite mee hebben.maar waar de echte wielerliefhebbers alleen maar van kunnen genieten.

 • Gino Denil

  Als je slechts 1% beter bent dan rijd je in een uur bijna 40 seconden weg van de tegenstanders. Maar in sport is 1% beter zijn dan de tweede beste een grote kloof. In de meeste sporten staat de top 100 binnen die marge van 1%.

 • Frans Vanderstappen

  Saaie boel bij de mannen. Ik heb één ronde gekeken en daarna iets nuttiger gaan doen. VDP heeft het crossen doodgemaakt. Bij de dames daarentegen échte sport.

 • daniel surinx

  als de parcoursen niet op zijn lijf geschreven zijn,dan wind hij ook ,buiten 1 maal per jaar een ofday is normaal,bij de vrouwen zit meer niveau,elke week een battle,vdp is nog sterker dan verleden jaar,wout heeft maar een doel het wk

 • baptist Van der Straete

  Mathieu technisch en conditioneel outstanding... een genot om naar te kijken. De rest moet geen commentaar geven maar trainen. De kampioen van t seizoen