Van der Poel blijft ook in Kortrijk een foutloos rapport voorleggen: 20 op 20 in 2019

BELGA
Mathieu van der Poel heeft z'n 20ste cross van het jaar gewonnen. De Nederlander was de beste in de nieuwe DVV-cross van Kortrijk. De wereldkampioen had aan één snelle ronde genoeg om de winst binnen te halen. Tim Merlier werd tweede, Toon Aerts derde.

Crossen in West-Vlaanderen vandaag. Voormalig wereldkampioen Erwin Vervecken had voor de organistoren van de DVV-Trofee een gloednieuwe omloop neergelegd langs de Leieboorden in Kortrijk. Een blanco erelijst dus. Geen mooiere naam dan Van der Poel om daar als eerste op te komen.

Want dat was uiteraard de verwachting vooraf. De wereldkampioen verloor nog geen enkele cross waar hij in 2019 aan de start verscheen. En ook in Kortrijk zou dat niet gebeuren. Hoewel het er misschien even anders uitzag.

Op de bochtige omloop in Kortrijk was het moeilijk om verschillen te maken en dus bleef de wedstrijd vrij lang gesloten. Na vier ronden reed zowaar nog een man of twaalf op een zakdoek rond. Van der Poel keek de kat uit de boom.

Halverwege de wedstijd verzeilde ‘MVDP’ zelfs even op een tiende positie. Door een kleine slipper moest de kleinzoon van de recent overleden Raymond Poulidor wat tijd en ruimte goedmaken. Niet dat dat een groot probleem was.

Na een paar ronden verstoppertje spelen kwam er dan finaal toch een machtsontplooiing. Van der Poel perste er een oerendharde ronde uit en vloog van bocht naar bocht. Vanthourenhout klampte het langst aan, maar ook hij moest zich na een akkefietje met ploegmaat Iserbyt op kant zetten.  

In één ronde van nul naar dertig seconden. Het zaakje was beklonken voor de wereldkampioen. Met 20 op 20 blijft hij een perfect veldritrapport neerleggen in 2019. Dat wordt straks voor de jaarwisseling afstuderen met allergrootste onderscheiding.

BELGA

Mathieu van der Poel: “Dit is veruit de drukste cross van het jaar”

“Dit was een nieuwe cross, dus ik moest er een beetje in komen”, gaf Mathieu van der Poel toe na zijn 20ste overwinning van het jaar. “Ik had niet direct het goeie gevoel en verzeilde door wat foutjes zelfs even in de achtergrond. Toch had ik telkens de benen om terug te komen. Er werd hard gereden en ik heb de fout gemaakt om een paar rondjes iets te ver naar achteren te rijden, terwijl het op dit bochtige parcours zaak was om vooraan post te vatten. Het was zo best wel lastig om als vijfde of zesde aan de rekker te hangen.”

“Of ik hetzelfde gevoel had als in Koksijde? Dat is moeilijk te zeggen. Dit is een heel andere omloop. In Koksijde heb je veel stroken waar je je eigen tempo kan rijden en diep kan gaan. Dat was hier iets minder. Toch vond ik dit zeker een geslaagde editie. Dit is veruit de drukste cross van het jaar geweest”, besloot Van der Poel met een bloemetje aan de organisatie van de eerste DVV-cross in Kortrijk.

“Ik vond het best wel een moeilijk rondje om ergens het verschil te maken, veel meer draaien en keren dan ik dacht. Ik zag het ook niet echt zitten om een uur alleen te fietsen. Ik vond het tempo in het begin hoog genoeg liggen, dus besloot ik wat af te wachten. Drie ronden voor het einde ben ik dan gegaan op een plek waar niemand het echt verwachtte. Ik had meteen een mooie kloof en toen was ik vertrokken.”

Van der Poel bouwde zijn voorsprong uit, conserveerde die en gaf in de slotronde traditioneel weer een handvol seconden terug aan de concurrentie. Op die manier springt hij zuinig om met zijn ernergietank. “Het is misschien een andere manier van crossen dan vorig jaar, door iets langer te wachten. Iets fijner voor mezelf, iets meer ontspannen ook dan telkens van in het begin volle bak te gaan.”

Vandaag crost Van der Poel nog één keer: de Zilvermeercross in Mol. Maandag vertrekt hij voor twee weken op stage naar Benicassim.

BELGA

Tim Merlier: “’t is een fenomeen, hé”

Tim Merlier hield Toon Aerts af in de sprint om de tweede plaats. “Dit resultaat doet uiteraard deugd”, vertelde hij voor de micro van Sporza. “Het gaat al een aantal weken heel goed en ik ben uiteraard opnieuw blij om op het podium te staan in de cross”, aldus de Belgische kampioen op de weg. 

“Bart Wellens had me geropen om eens te prikken en dat heb ik gedaan. Helaas kwam daarna de counter van Mathieu. Toen wist ik dat het voor de tweede plek was. Ik schrok dat hij zo snel zo ver weg was en was er eerlijk gezegd een beetje mijn moraal van kwijt. Maar goed, ‘t is een fenomeen hé. Het was een moeilijk rondje om alleen te rijden, dus heeft hij het tactisch heel goed aangepakt om pas laat weg te rijden.”

Tim Merlier werd tweede.
BELGA Tim Merlier werd tweede.
Mathieu van der Poel won elke cross waar hij in 2019 aan deelnam.
BELGA Mathieu van der Poel won elke cross waar hij in 2019 aan deelnam.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.