Van Den Bosch over hitte in WB-manche Waterloo: "Als renners de tijd nemen om zich voor te bereiden, is er geen probleem"

belga
Morgen staat de tweede manche van de wereldbeker veldrijden op het programma en dat wordt ongetwijfeld zweten en puffen. In het Amerikaanse Waterloo klimt het kwik al enkele dagen naar zowaar 35 graden. Niet bepaald crossweer, maar dat hoeft geen probleem te zijn volgens sportcoach Paul Van Den Bosch. "In de Ronde van Frankrijk klimmen ze uren in die omstandigheden, dan is 'een uurtje' veldrijden geen onoverkomelijk probleem."

Onder meer Mathieu van der Poel en Toon Aerts uitten gisteren al hun bezorgdheden over de helse temperaturen overdag. Een hittegolf teistert de Amerikaanse staat Wisconsin waardoor de thermometer makkelijk 35 graden aanduidt op het warmste moment van de dag. Laat dat net het tijdstip zijn wanneer de protagonisten aan de start verschijnen. "Geschikt weer om te crossen kan je dit natuurlijk niet noemen", aldus topsportcoach Paul Van Den Bosch. "Het is het tegenovergestelde waar veldrijden zou voor moeten staan. Het gebeurt dan ook maar zelden dat renners in dergelijke omstandigheden moeten rijden." 

Toch hoeft de hitte volgens Van Den Bosch morgen geen issue te zijn. "Er zijn voldoende redenen om te stellen dat rijden in die warme temperaturen niet onoverkomelijk mag zijn. Zo bepaalt het reglement dat vanaf een bepaalde temperatuur waar het kwik zeker overgaat in Waterloo er waterbidons mogen aangereikt worden in de materiaalzone. Naast de drinkfles op de fiets kunnen ze dus twee keer per ronde extra water aannemen om op te drinken of over zich te gieten. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat de renners dit ook doen."

Paul Van Den Bosch
photo_news Paul Van Den Bosch
belga

Sven Nys

Bovendien ziet de sportcoach nog enkele andere factoren die kunnen helpen. "De uren voor de start zijn zeer cruciaal. De renners moeten zoveel mogelijk uit de zon blijven, zich amper of niet warm rijden én een halfuur voor aanvang van de wedstrijd een ijsvest dragen die de hitte wegneemt van het lichaam. Drie handelingen die heel belangrijk zijn, dus de renners moeten maar de tijd nemen om zich voldoende voor te bereiden op een rit in deze omstandigheden. In andere sporten moeten ze dat ook doen. In de Ronde van Frankrijk klimt het kwik vaak naar 30 graden en meer en dat terwijl de renners daar uren op de fiets zitten, dan mag 'een uurtje' veldrijden geen probleem zijn."

Al weet de ex-trainer van Sven Nys beter dan eender wie dat de weerstand tegen warme temperaturen voor elke renner ander is. "Uit ervaring weet ik dat de lichtere mannen beter tegen hoge temperaturen kunnen dan de renners die wat zwaarder staan. Hoe groter het gewicht, hoe meer kans dat de lichaamstemperatuur toeneemt. Maar naast het gewicht zijn er nog andere factoren die de resistentie tegen hitte bepalen. Met andere woorden: je kan er tegen of je kan er niet tegen. En als de warmte je niet ligt, kan je nog alle maatregelen treffen die er zijn, dan nog raak je geen meter verder. Dat hebben we jarenlang gezien bij Nys. Dan moet je durven zeggen: 'deze omstandigheden zijn niets voor mij en daar leg ik mij bij neer.' Ga dan vooral geen gekke dingen doen maar rij gewoon je eigen tempo. Maar dat wil niet zeggen dat renners die wél goed tegen de hitte kunnen nonchalant mogen zijn en geen voorzieningen moeten treffen. Het begint namelijk allemaal bij een goede voorbereiding", aldus Van Den Bosch.

belga
belga
belgaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.