Van Aert vindt dat veldritkalender dringend moet herbekeken worden: “Dit kan niet de bedoeling zijn”

BELGA
Wout van Aert vindt dat de veldritkalender moet herbekeken worden. In zijn column op Wielerflits prijst hij de UCI met de uitbreiding van de Wereldbeker, maar de wereldkampioen snapt niet dat er in hetzelfde weekend van een Wereldbekercross ook een klassementscross op het programma staat.

“Zaterdag Boom (Superpestige), zondag Bern (Wereldbeker). Net hetzelfde als half november, wanneer op zaterdag in het Tsjechische Tabor (Wereldbeker) wordt gecrost en een dag later al Hamme op de agenda staat. Ik pas zowel voor Boom als voor Hamme (DVV)”, aldus Van Aert. “De Wereldbeker is dit seizoen het enige regelmatigheidscriterium waar ik me op focus. Met die insteek ben ik aan de opbouw van mijn persoonlijke kalender begonnen. En als ik top wil zijn in Bern, dan is het onhaalbaar om er ook Boom bij te pakken.”

Photo News

“Knap dat de UCI de Wereldbeker beetje bij beetje uitbreidt met onder meer de Verenigde Staten, een terugkeer naar Tabor, Pontchâteau en nu ook Bern. In Zwitserland wordt trouwens heel goed gewerkt, vind ik. Dus absoluut geen afbreuk op het vlak van die uitbreiding. Alleen zou de internationale wielerunie zichzelf moeten opleggen om in dat weekend geen andere klassementscross in te plannen.”

“Versta me ook niet verkeerd: ik vind ook de Superprestige een mooi regelmatigheidsklassement. Hetzelfde geldt voor de DVV Trofee. Maar door deze indeling van de kalender, worden de renners nog meer tot keuzes gedwongen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Voor geen van de drie partijen is dit een goede situatie. Jongens die voor alle drie de klassementen gaan, zijn nu hoe dan ook benadeeld. Dit moet dringend herbekeken worden.”

Photo News

Van Aert is ook tweede plaatsen beu: “Mik volop op eerste zege”

Morgen vindt in Ardooie bovendien de 24e editie van de Kermiscross plaats. De winnaar van de twee laatste edities start als de uitgesproken topfavoriet. Dit ook door de afwezigheid van Mathieu van der Poel. Het parcours op en rond de Stationsstraat, ook gekend als aankomstzone van een etappe in de BinckBank Tour, is 2.850 meter lang waarvan er 2.030 meter loopt over weidegrond. Vorig jaar ging de zege naar Wout van Aert. Hij haalde het afgescheiden. Toon Aerts werd tweede voor Michael Vanthourenhout.

“Ik heb nu zes tweede plaatsen achter mijn naam staan en dus mik ik volop op die eerste zege. Ook vorig jaar was dat in Ardooie het geval”, stelde Wout van Aert. “Het klopt dat Mathieu van der Poel er niet bij is, maar winnen is winnen. Trouwens, ook Toon Aerts vindt in Ardooie wel een parcours dat in zijn mogelijkheden past. En als Michael Vanthourenhout zijn dagje heeft, wordt ook hij een belangrijke concurrent. Ik zal de zege niet zomaar cadeau krijgen.”

De wedstrijd voor vrouwen elite is ondertussen aan zijn vierde uitgave toe. De eerste editie was weggelegd voor Thalitha de Jong. Sanne Cant won in 2016 en Katherine Compton pakte de bloemen in 2017. Deze twee laatstgenoemde vrouwen kruisen ook nu weer de degens samen met onder andere Loes Sels en Ellen Van Loy.

BELGA45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glenn Wouters

  Voor die mensen die het niet snappen. Morgen gaan jullie allemaal 1 dag in Zwitserland werken. Een halve dag maar, de dag daarna werken jullie een halve dag in Ieper. En je doet de verplaatsing met de auto, en je moet je eigen werkgerief zelf meenemen. Iemand?

 • Peter Nols

  En het volgende? Ik wil de koers alleen rijden want anders wint er altijd iemand anders. De wielerliefhebbers die hem nog niet beu waren zullen het nu wel zijn zeker.

 • Kurt Swinnen

  Ik denk dat velen niet weten waar hij het over heeft. Vandaag in Zwitserland, morgen in Belgie... En dan ben je een bleiter? Kijk dan eens naar de voetballers en vergelijk dan nog eens!!!

 • Vleminckx Rudiger

  Als u Van der Poel nog niet kunt volgen hoe moet u hem dan verslaan in een onderling duel zoals u nu zegt, maak toch een keuze want op de weg en veld gaat voor u niet op. Dus kies voor één van beide.

 • Glenn Wouters

  Hij heeft een punt. Vandaag in Tjechië, morgen in België. Hoe denk je dat die mannen van A naar B gereaken, en al hun materiaal, en verzorgers? Die teleporteren zich niet. Als je een koers gereden hebt, en je kan in het beste geval om 18:00 uur vertrekken in Tabor, dan is het wel een nachtje doorrijden om in Hamme te geraken. Ik zie het onze Rode duivels niet doen, en die verdienen nog veel meer.