Van Aert soleert naar zege in Boom, Van der Poel kent tweemaal pech en wordt slechts vierde

TDW
Wout van Aert is back in business. Donderdag vierde de wereldkampioen zijn eerste zege van het seizoen, twee dagen later mag de poulain van Niels Albert ook in de derde manche van de Superprestige juichen. Na een hogesnelheidsrace haalde de man van Veranda's Willems-Crelan het voor Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Mathieu van der Poel kende een hoogst ongelukkige dag. Na een valpartij en kettingproblemen moest de Nederlander zich tevreden stellen met een vierde plek. Van Aert neemt zo de leiding over in het klassement.

Ze helpen blijkbaar wel, de deuntjes van Mark With a K als opwarmingsmuziek. Mathieu van der Poel vloog als een pijl uit een boog uit de startblokken. Wout van Aert - die donderdag in Aardooie zijn eerste overwinning van het seizoen mocht vieren - en Kevin Pauwels nestelden zich op een droog en pijlsnel parcours in het wiel van de Nederlander. De rest van het peloton had het vanaf ronde één al lastig om het strakke tempo te volgen. 

Aan het begin van de derde ronde troepte alles weer samen, tot Van der Poel uit het niets pardoes tegen de grond smakte. De man van Beobank-Corendon sprong niet meteen opnieuw op de fiets en had zichtbaar pijn. Door de val reed de Nederlander prompt 40 seconden achter de kopgroep, waar Van Aert zijn kans mooi zag om een stevige demarrage uit de sloffen te schudden. Eén serieuze versnelling bleek voldoende, de wereldkampioen was gaan vliegen.

TDW

Kettingproblemen

Ronde na ronde bouwde Van Aert gestaag zijn voorsprong op Laurens Sweeck, Jens Adams en Lars van der Haar uit, terwijl Van der Poel in de achtergrond van zijn tuimelperte was hersteld en een heuse jacht op poten zette. De onfortuinlijke Nederlander rolde met sprekend gemak één voor één zijn concurrenten op. Toen Van der Poel op een vijfde plek reed, sloeg het noodlot evenwel opnieuw toe. Dit keer problemen met de ketting. Uiteindelijk vond hij ook zijn derde adem, maar moest hij zich toch tevreden stellen met een vierde stek.

Van Aert maakte zich dan al lang geen zorgen meer en soleerde feilloos naar zijn tweede zege deze week. Akkoord, de grote opponent kende pech, maar Van Aert lijkt wel stilaan naar z'n beste vorm toe te groeien. Laurens Sweeck bleek de beste in de achtergrond en stak de tweede plaats op zak. Lars van der Haar moest tevreden zijn met een derde stek. Door de zege neemt Wout van Aert de leiding in het klassement van de Superprestige over van Van der Poel.

TDW

Wout van Aert: "Heb me niet kunnen sparen voor morgen"

"Jammer dat Mathieu van der Poel pech kende, maar dat heb ik dit seizoen ook al voorgehad. Dat is koers", klonk het achteraf bij Wout van Aert. "Ik ben wel blij voor mezelf dat ik gewonnen heb. Het was de bedoeling om me toch wat te sparen met oog op de Wereldbeker van morgen in Koksijde, maar de laatste ronde was daar de marge te klein voor. Ik moest dan toch nog stevig doorduwen om te winnen."

"De wind maakte het lastig en ik kon ook niet te veel risico's nemen. Achter mij konden ze alles of niet spelen, en dat maakte het toch een lastige situatie", vervolgde de wereldkampioen. "Ik sta nu op kop in de Superprestige, maar ik ga toch de laatste manche in Middelkerke niet rijden. Mensen die me kennen, weten dat ik bij mijn planning blijf. Er zijn ook nog vijf crossen in de Superprestige, dus ik ga nog geen problemen maken die er niet zijn."

TDW
photo_news

Van der Poel crasht, maar redt de punten: "Ik had zin om mijn fiets kapot te gooien"

De voorbije weken reed hij op een wolk, maar in de Superprestigecross in Boom ging alles mis voor Mathieu van der Poel. De Nederlander reed hard tegen een afsluiting en hield daar een erg pijnlijke schouder aan over. Toen zijn ketting er vervolgens af liep, verdween een podiumplaats voorgoed uit het zicht.

Het was in de derde ronde en er was nog niks gebeurd. Favorieten reden samen, één voor één draaiden ze allemaal rond de afsluiting, op weg naar de volgende hindernis. Maar plots was Mathieu van der Poel uit het beeld verdwenen. Eerst zat hij netjes in het wiel van Wout van Aert, daarna helemaal niets meer.

Hoe het mis ging? "Ik weet het zelf niet goed", zegt Van der Poel. "Ik reed vol met mijn schouder op een hek. Heel raar. We reden niet heel snel. Ik had niet het gevoel dat ik te kort afdraaide of een risico nam. Blijkbaar heb ik het verkeerd ingeschat. Plots lag ik tegen de grond."

De rechter schouder was geraakt. "Dat kwam aan." En Van der Poel brak een schoenplaatje af. "Dat moest ik er weer opzetten."

"Twee ronden had ik echt last om te sturen. Op adrenaline lukte het dan toch." Van der Poel reed voor de eer en voor de punten. Hij is leider in de Superprestige en hij heeft een klassement te verdedigen. "Als ik vandaag dertiende eindig zie ik me niet de eindwinnaar van de Superprestige worden. Het is rijden voor elk punt. Ik zal op het einde van het seizoen weten of het nuttig is geweest."

Een podiumplaats was nog haalbaar, zei Van der Poel. Toen liep zijn ketting eraf. "Dan had ik zin om mijn fiets kapot te gooien."

TDW

Hij werd dan toch nog vierde. Daar moest hij erg diep voor gaan. «Mijn tempo was op de limiet. Als dit geen klassementscross was geweest, was ik er wel mee gestopt. Ik had veel pijn. Ik geloof niet dat ik dit seizoen al zo stuk heb gezeten als vandaag." 

Zijn rechterarm hangt er nog wat slap bij, wanneer Van der Poel zijn verhaal doet. En zondag is er cross in Koksijde, waar er om de Wereldbeker wordt gestreden. Wat wordt het dan zaterdagavond? Nog gauw een spoedbezoek aan het ziekenhuis? 

Toch maar niet, zegt hij. "De schouder voelt niet goed. En morgen zal het vast stijf zijn. Ik denk niet dat ik iets gebroken heb. Maar ik ben niet zo voor ziekenhuizen. Daar vertellen ze ook maar wat ik zelf kan zien. Vanavond ga ik wat ijs leggen en morgen wordt alles goed ingetaped. Dan lukt het wel."

photo_news

Laurens Sweeck: "Met goed gevoel naar Koksijde"

"Na een goede passage in het zand was ik plots alleen tweede. Daarna probeerde ik het gat zo klein mogelijk te houden en als het kon te dichten, maar dat lukte net niet. Ik ben blij met deze podiumplek. In het begin had ik niet zo'n goed gevoel in de cross, maar dat ebde weg en door dit resultaat kan ik met een goed gevoel naar Koksijde."

TDW

Lars van der Haar: "Constant achtervolgen"

Minder tevreden was Lars van der Haar, die derde werd. "Ik maakte veel te veel fouten in het begin van de wedstrijd", verklaarde de Nederlander. "Ik voelde me wel heel goed, maar mijn eerste vier rondes waren slecht. Het was de bedoeling goed te starten, maar ik schoot uit mijn pedaal en verspilde zo veel energie. Nadien gebeurde het weer op de balken, waardoor ik moest lopen. Ik zat net achter Mathieu toen hij ten val kwam en verloor toen ook tijd. En dan kwam ik zelf ook nog eens ten val. Het was constant achtervolgen. De derde plek was het hoogst haalbare, maar liever was ik met een beter gevoel naar huis gegaan."

belga25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frans Peeters

  Van Aert viel aan toen VD Poel gevallen was. Echt sportief is dat niet maar das cross. Spijtig dat de spanning er meteen uit was.

 • guy raeymakers

  Wat een gezeur voor een sport waarin misschien 4 renners wedstrijden kunnen winnen. Trouwens vroeger was het nog echt veldrijden nu is het een veredelde wegrit geworden.

 • Danny SPIJKERS Danny Spijkers

  Glenn, net zoals VDP woon ik ook in Kapellen . bij ons zijn het de noorderkempen

 • Ad Dezutter

  De oranje Vlamingen weten maar half hoe kinderlijk belachelijk ze zich maken met hun opmerkingen hier, het is precies of er rijden maar 2 crossers rond en de rest is decor vulling, triestig gesteld

 • Roger Deprez

  Toen verleden jaar Wout verschillende keren pech had met zijn versnellingen werd er nauwelijks over gepraat en nu,niet te geloven.