Valpartij gooit roet in het eten voor Van Aert: Van der Haar zegeviert zo op Muur van Geraardsbergen in eerste veldrit

BELGA
Er hing geen vuiltje aan de lucht voor Wout van Aert. In de eerste cross van het seizoen, de BRICO-cross op en rond de Muur van Geraardsbergen, was de wereldkampioen op weg naar zijn eerste zege. Totdat zijn versnellingsapparaat sneuvelde na een valpartij. Lars van der Haar profiteerde optimaal en sleepte, ook in afwezigheid van Mathieu van der Poel, de eerste zege in de wacht.

De taak van Tim Merlier was simpel. Meteen van bij de start de debatten openen en er een flink tempo opleggen. Allemaal in dienst van zijn ploegmakker Wout van Aert. Door de afwezigheid van Mathieu van der Poel, hij laste na zijn weg- en mountainbikeseizoen enkele weken rust in, waren alle ogen uiteraard op de wereldkampioen gericht. In de tweede ronde nam Van Aert dan zelf het commando over. Na een eerste korte versnelling kon enkel Corné van Kessel zich in het wiel van de wereldkampioen nestelen. Een ronde later schudde Van Aert nog een keer bijzonder stevig aan de boom. Weg was de vogel. Mocht het nog niet duidelijk zijn, Wout van Aert heeft de goede vorm al te pakken.

VTM

“Een maand geleden heb ik de knop omgedraaid richting het veldrijden”, vertelde Van Aert nog voor de start. “Op training ging het goed, maar in de cross is dat altijd anders. Het is dus afwachten.” Alvast een uitstekende start voor Van Aert, een heel ander verhaal bij Gianni Vermeersch. De 25-jarige veldrijder kwam ten val in de gevaarlijke afdaling waarbij hij zich aan de knie bezeerde. Einde koers dus voor Vermeersch. “Hopelijk is er in zijn knie niets geraakt en is het gewoon een zwelling”, kruiste Bart Wellens alvast de vingers. Nochtans werd de gevaarlijkste afdaling op vraag van enkele rensters eerder op de dag nog aangepast. Maar het parcours op en rond de Muur van Geraardsbergen bleef wel verraderlijk.

BELGA

Van Aert ziet zege uit handen glippen

De cross kan dus altijd ongenadig toeslaan. Ook voor de wereldkampioen. Plots lag Wout van Aert tegen de grond. Een blessure liep hij daarbij niet op, maar zijn versnellingsapparaat was wel naar de vaantjes. Van Aert moest zo te voet verder en daar profiteerde Lars van der Haar optimaal van. De Nederlander snelde de lopende renner van Veranda's Willems Crelan voorbij. Op weg naar de zege. Van Aert zette nog alle zeilen bij en schuwde de risico's niet. In de achtervolging op Van der Haar belandde hij nog een keer in het decor. Gewonnen spel dus voor Van der Haar. Van Aert vloekte eens wanneer hij als tweede over de streep bolde. Daan Soete werd nog derde.

VTM

Van Aert: "Na die valpartij brak de veer een beetje"

"Het is jammer, want ik zat voor die val in een riante positie", vertelde Van Aert na de cross. "De enige pech bij de valpartij is dat mijn derailleur eraf was. Anders was de kloof nog groot genoeg, maar dan brak de veer een beetje. Ik zag Lars nog rijden op de laatste passage op de Muur en dan was het alles of niks. Bij de tweede valpartij ging ik over de limiet. Het was dan te kort om terug te komen en mentaal had ik het moeilijk genoeg. Het is jammer dat het niet mee zit, maar het is de eerste cross van het seizoen. Er zijn ergere dingen."

VTM

Van der Haar: "Wout was duidelijk de sterkste"

"Ik was al vrij vlug bezig met de tweede plaats nadat Wout van Aert was gaan aanvallen", aldus Van der Haar na zijn zege. "Logisch toch als je hem hier zag zien rondrijden", aldus Van der Haar. "Het ging allemaal zo gemakkelijk bij hem. Het was overduidelijk dat hij de allersterkste was vandaag."

"Maar dan hoorde ik dat hij gevallen was en pech kende. Ik greep meteen mijn kans en was tevreden dat ik mijn eigen cross goed had ingedeeld, zodat ik nog wat kracht en energie over had voor de finale. Ik kon zo nog een mooi tempo onderhouden en dat was nodig met een jagende Van Aert. Toen ik in de slotronde hoorde dat hij opnieuw een fout gemaakt had, wist ik dat het binnen was. Ik probeerde van dan af aan zo weinig mogelijk fouten te maken en dat lukte me ook. Het is bijzonder leuk om met een zege aan het nieuwe veldritseizoen te beginnen", besloot Van der Haar.

VTM26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Guido Verhoeven

  Erg weer die reacties! de sterkste en behendigste wint altijd, punt uit!

 • marc ledure

  Er zijn er nog die vallen hè, Hij moet maar maken dat hij niet valt hè.

 • Ronny Popelier

  Vallen is geen pech, in het veldrijden is recht blijven een onderdeel en van groot belang in het veldrijden. Anderzijds zouden ook wel sommige wat meer respect kunnen opbrengen voor de renners, supporters of niet , laat deze renners op hun manier en kunnen hun beroep uitoefenen ,zonder dat afbraak gedoe. Van supporters onderling. Zou veel aangenamer zijn voor iedereen om sport te kijken en of te beleven. Leve de fair play.

 • Urdi De vos

  Een beetje minder naast zijn schoenen lopen zou al een stuk beter zijn.

 • Antoine Van De Velde

  Die kleine schuiver zou het verschil niet maken, maar alles zat tegen versnelling kapot op grote afstand van de materiaal post. Als je dan ziet dat Wout na het vele lopen nog weg rijdt van Daan en Toon dan zegt dit genoeg. Een heel andere Wout tegen vorig jaar, en dat zal hij mee nemen naar volgende weken.