Ulissi slaat dubbelslag in Ronde van Turkije - Martin Velits zet punt achter carrière

TDW

Martin Velits (Quick-Step Floors) maakt einde aan wielercarrière

Martin Velits zal na dit seizoen een punt zetten achter zijn wielerloopbaan. Dat heeft Quick-Step Floors, het team van de 32-jarige Slowaak, op zijn website bekendgemaakt.

"Ik was blij met de rol die ik in het team vervulde en de ploeg was tevreden met wat ik bijbracht", reageerde Velits. "Ik heb de voor- en nadelen op een rijtje gezet en verkies liever iets te vroeg dan te laat te stoppen. Ik zal het team en iedereen errond hard missen."

Velits kroonde zich in 2009 tot Slowaaks kampioen op de weg en pakte een jaar later dezelfde titel in het tijdrijden. Zijn laatste opdracht vormt de Ronde van Guangxi komende week. Velits' tweelingbroer Peter, die in de Vuelta van 2010 op de tweede plek eindigde, stopte vorig jaar met koersen.

TDW

Belgian Cycling stelt Frederik Broché aan als technisch directeur

Frederik Broché gaat op 1 december aan de slag als technisch directeur bij Belgian Cycling. Dat maakte de Belgische wielerbond vandaag bekend. De 38-jarige Broché komt over van British Cycling, waar hij werkte als Performance Pathway Coach Coordinator.

Broché heeft een carrière van ruim 15 jaar in de topsport achter de rug. Hij trad in 2002 in dienst bij Wielerbond Vlaanderen, en bekleedde bij die federatie achtereenvolgens de functies van coördinator recreatiesport, trainer aan de Topsportschool, topsportcoördinator en directeur sportkaderopleiding wielrennen. In het voorjaar van 2016 volgde de overstap naar de Britse wielerbnod.

Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling, is verheugd met het aantrekken van Frederik Broché. "Zijn komst kadert in de verjonging van de technische staf. Wij zijn blij dat we een jong en talentvol element kunnen toevoegen aan onze kern van medewerkers."

Frederik Broché werkt vanaf 1 december als collega van onder meer Jos Smets. Die blijft zijn taak als algemeen directeur van Belgian Cycling vervullen, maar staat een deel van zijn takenpakket af aan Broché.

Diego Ulissi heeft vandaag de koninginnenrit gewonnen in de Ronde van Turkije (WorldTour). De Italiaan van UAE Team Emirates toonde zich de sterkste bergop na 204,1 km van Marmaris naar Selçuk. Hij haalde het voor de Deen Jesper Hansen (Astana) en de Colombiaan Daniel Martinez (Wilier Triestina-Selle Italia). Ulissi is meteen ook de nieuwe leider.

Zes renners tekenden present in de ontsnapping van de dag: Ferit Samli (Turkse selectie), Danilo Celano (Caja Rural- RGA), Alberto Cecchin (Wilier Triestina-Selle Italia), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Davide Ballerini (Androni Giocattoli -Selle Italia) en onze landgenoot Ludovic Robeet (WB Veranclassic - AquaProtect). Maximaal gunde het peloton hen 3:25 in deze etappe waarvan de finish op een klim van zo'n 5 km lang lag.

De kopgroep van zes dunde door de opeenvolging van hellingen uit tot drie stuks met Samli, Ballerini en Robeet, maar ook aan hun verhaal zou al vroeg een eind komen. Op 40 km van de finish kregen we onder impuls van UAE Team Emiraties, voor Ulissi, een hergroepering.

In rotvaart ging het richting finish en leider Sam Bennett moest op 3,7 km van het eind lossen en het peloton dunde steeds verder uit. Het was de Turk Ahmet Örken die bergop als eerste een aanval plaatste. Hij werd gevolgd door Andra Vendramme, die al snel de leiderspositie over nam. Ver zou hij evenwel niet raken, want Ulissi liet zijn ploegmaat Niemiec een hoog tempo opleggen. Dat kostte onder meer outsider Jarlinson Pantano de kop, hij moest lossen en zou de dagzege niet veroveren.

Toen Vendrame werd gegrepen, was het de beurt aan Yonder Godoy om zijn kans te gaan. Even kreeg hij enkele lengtes, maar Ulissi zette orde op zaken. Met vier gingen ze de laatste 750 meter in: Jesper Hansen, Martinez, Ulissi en Fausto Masnada. Op 200 meter van de finish zette de Italiaan zijn sprint aan. Zo pakte hij de zege, zijn derde van het seizoen na de GP Costa degli Etruschi (1.1) en de GP Montreal (WorldTour). Hij telt nu twaalf seconden voorsprong op Hansen in het klassement. 

TDW

Lappartient wil cortisonen verbieden

David Lappartient, de nieuwe voorzitter van de mondiale wielerbond UCI, wil het gebruik van cortisonen in het peloton hard aanpakken. Als het aan hem ligt, dan worden gebruikers van het hormoon vanaf 2019 uit koers gehaald.

Wielrenners mogen nu soms cortisonen gebuiken om hardnekkige ontstekingen te bestrijden. Zonder doktersvoorschrift worden cortisonen als doping gezien. "Ik wil die producten helemaal op de lijst met verboden middelen laten zetten'', zei de Franse voorzitter. "We kunnen onze aanpak ook nu al verbeteren in de wielersport'', vindt hij.

"Bijvoorbeeld door een renner uit koers te nemen bij het gebruik van cortisonen. Niet voor een positieve dopingplas, maar voor de gezondheid van de renner zelf. We kunnen dan een tijdelijk startverbod opleggen. De renner staat dan bijvoorbeeld vijftien dagen aan de kant en keert terug wanneer alles opnieuw in orde is. Dat wil ik graag invoeren vanaf begin 2019."

photo_news

Sanne Cant rijdt de dubbel dit weekend

Wereldkampioene Sanne Cant zal dit weekend haar voorziene programma, morgen de Poldercross in Kruibeke en zondag de Superprestigewedstrijd te Zonhoven, afwerken. De renster van Iko-Beobank kreeg na de Berencross van afgelopen zaterdag af te rekenen met maag- en darmklachten en moest zelfs opgeven daags nadien in de GP Mario De Clercq in Ronse.

"Sanne Cant is aan de beterhand", verzekerde manager Christoph Roodhooft. "Zij heeft wel haar voorziene trainingsschema niet kunnen afwerken maar ze kan dit weekend de dubbel, Kruibeke en Zonhoven, rijden. Echt helemaal topfit is ze evenwel nog niet."

Sanne Cant werd na de Berencross van Meulebeke getroffen door maag- en darmklachten. Zo erg zelfs dat ze afgelopen zaterdagnacht doorbracht op de spoedafdeling van het UZ Gent. Zondag startte ze nog in de GP Mario De Clercq in Ronse maar moest die cross halfweg verlaten. De wereldkampioene ging daarna langs bij een maag- en darmspecialist. In de loop van de week was er voldoende beterschap merkbaar waardoor ze hervat in de Poldercross van Kruibeke.

photo_news