Thibau Nys ziet na brons dat Van der Poel nóg straffer deed: “Maar Mathieu is ‘gene gewone’”

Thibau Nys.
BELGA Thibau Nys.
Knappe prestatie van Thibau Nys (15) bij de junioren. Op zijn allereerste grote kampioenschap werd hij meteen derde. Mooi, maar wat Mathieu van der Poel destijds deed, was nog een stuk straffer.

Nys junior verwees er zelf naar. “Ik ben heel blij met mijn derde plaats”, zei hij. “Ik denk dat dat mooi is voor een eerstejaars, maar het is nog niet zoals Mathieu van der Poel: die werd meteen Europees en wereldkampioen in zijn eerste jaar bij de junioren. Maar Mathieu is dan ook echt ‘gene gewone’.”

‘De zoon van’ is nochtans ook niet doorsnee: technisch is hij wellicht de allerbeste van zijn generatie. Maar in Rosmalen volstond stuurmanskunst niet. “Je ziet dat Thibau kracht te kort komt in vergelijking met de jongens rond hem”, zei papa Sven. “Dat is logisch. Thibau moet volgende week nog 16 worden. Ik vind dat hij heel goed gedaan heeft: hij heeft een verstandige race gereden en is op karakter nog derde geworden. Ik ben trots op hem.”

BELGA

Nog even de vergelijking met Van der Poel. Thibau verjaart op 12 november, Mathieu op 19 januari: in dezelfde fase in zijn carrière was Van der Poel dus elf maanden rijper, en sterker. Op die leeftijd maakt dat een groot verschil. Thibau Nys ervaart het niet als een frustratie. “Het is gewoon een feit dat ik nog kracht mis. Ronhaar en Meeussen, de twee jongens die voorop waren, zijn gewoon sterker dan ik. Als zij doortrekken, hang ik meteen aan de rekker. Dat is geen schande. De komende jaren wil ik gewoon blijven groeien — man worden.”

“Mijn race was niet perfect, ik had wat te veel goesting, denk ik, en was te hevig: ik ben een keer gevallen en ben een keer achter een paaltje blijven hangen. Daarna heb ik me herpakt. Ik ben blij met brons. Het was een slopende koers, maar met de finish in zicht, kon ik de knop omdraaien en kon ik nog een keer door de muur gaan.”

BELGA
BELGA18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Boonen komt niet meer in beeld, de rest volgt wel.

 • Marc Vanhaste

  Er is toch nog een Belg die 2e is geworden ? Dat is toch beter dan de 3e plaats ? Waarom moet maw alle aandacht naar 'de zoon van ...' gaan ?

 • Hendrik Peetersen

  Proficiat Meeussen, samen met Iserbyt ben je de toekomst van het veldrijden. Zelfs zonder de aandacht uit de boekskes.

 • Karel Bellen

  Er is toch een andere Belg die tweede was. Dan ook zeker een dikke proficiat aan Meeussen.

 • Marc Fonteyn

  Schrijf ook eens over de andere jonge veldrijders iets extra. Er was nog iemand met een zilveren medaille... Altijd maar over de zoon en de vader...