Thibau Nys boekt in Leuven tiende zege van het seizoen, Betsema op en over Loes Sels bij vrouwen

Thibau Nys de beste in Leuven.
BELGA Thibau Nys de beste in Leuven.
Junior Thibau Nys heeft tijdens de Soudal Classic in Leuven zijn tiende overwinning van dit veldritseizoen geboekt. Bij de nieuwelingen was de Nederlander Lucas Janssen de beste.

Onder meer Belgisch kampioen Ryan Cortjens kwam aan de start van de juniorencross in Leuven, maar halverwege de wedstrijd heette de leider Ward Huybs. Achter de eerstejaarsjunior kon zijn club- en leeftijdsgenoot Thibau Nys zich in het wiel nestelen van Wout Vervoort. In de laatste ronde ging Nys nog op en over Huybs, die zo als tweede finishte. Vervoort werd derde.

BELGA
Van l naar r: Huybs, Nys en Vervoort.
BELGA Van l naar r: Huybs, Nys en Vervoort.

Lucas Janssen bij nieuwelingen

Bij de nieuwelingen leidde de Nederlander Lucas Janssen vanaf ronde 1. Ook voor hem was het één dag voor het einde van het veldritseizoen de tiende overwinning. Belgisch kampioen bij de eerstejaarsnieuwelingen Aaron Dockx werd tweede, Mauro Delmé derde.

Betsema op en over Sels naar zege 14

De Nederlandse Denise Betsema (Marlux-Bingoal) van haar kant heeft haar veertiende zege van het seizoen geboekt in Leuven. Ze ging op en over Loes Sels, die tweede werd. Annemarie Worst eindigde als derde.

Grote afwezige in Leuven was wereldkampioene Sanne Cant, deze week het slachtoffer van een buikgriep. Toch stonden er nog heel wat grote namen aan de start. Ellen Van Loy nam de kopstart, maar werd aan de leiding al snel afgelost door Europees kampioene Worst. Favoriete Betsema startte slecht: zij dook pas als twaalfde het veld in.

Terwijl Worst een klein gaatje sloeg op eerste achtervolgsters Van Loy en Sels, remonteerde Betsema snel volk. Bij het ingaan van de derde van zes ronden kwamen er zo vier rensters aan de leiding: Worst, Van Loy, Sels en Betsema. In de ronde die volgde, gingen alle concurrentes van Sels in de kopgroep in de fout en kon de renster van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice een klein gaatje slaan.

Maar Betsema ging op en over de Belgische koploopster en trok met een voorsprong van zestien seconden de slotronde in. En daarin ging ze niet meer in de fout. Achter de rug van Betsema, Sels en Worst finishte Van Loy op plaats vier als tweede Belgische. In de sprint voor plek vijf beet Laura Verdonschot in het zand tegen Yara Kastelijn.

Betsema.
BELGA Betsema.

Sels: “Hellinkjes waren mijn dood”

Loes Sels kon haar overwinning van de vorige editie van de Soudal GP Leuven niet overdoen in 2019. Ze botste op een sterke Denise Betsema. 

“Ik was direct goed mee weg in de start, dat was al het belangrijkste hier”, vertelde de renster van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice nadat ze als tweede over de streep was gebold. “Maar Denise reed de drie hellinkjes op, terwijl ik op het tweede telkens moest lopen. Dat was eigenlijk mijn dood. Ik wist dat ik daar eerste moest zitten, maar ik geraakte er niet meer.” 

Sels bood in de achtervolging in de finale nog pittig weerwerk, maar geraakte nooit meer helemaal in het wiel van Betsema. “Het is moeilijk om hier een gat toe te rijden, en zeker op Denise. Je moet dan al beter zijn dan haar, en dat was niet het geval.”

BELGA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ronny smout

    Nys krijgt veel aandacht, maar dank zij Nys kennen we al de junior. Dus een win win situatie.

  • Peeters Freddy

    Ik vind dat men meer aandacht schenkt aan Thibou Nys dan aan andere leeftijdsgenoten en das jammer.