Sven Nys: "We zullen Niels enorm hard missen"

Sven Nys: "Voor mij was Niels de rivaal van het moment, zowel van de laatste paar jaar als voor de eerstvolgende jaren"
BELGA Sven Nys: "Voor mij was Niels de rivaal van het moment, zowel van de laatste paar jaar als voor de eerstvolgende jaren"
De collega-veldrijders, en bij uitbreiding de volledige sportwereld, reageren verslagen op het gedwongen afscheid van Niels Albert. Sven Nys keek met verstomming naar de emotionele persconferentie en steekt de onfortuinlijke Albert een hart onder de riem. "Zodra de mediastorm wat gaan liggen is en Niels bekomen is, ga ik zeker bij hem langs."

Nys en Albert vochten in het veld dan wel menig robbertje uit, naast het veld respecteerden ze elkaar sterk. De twee toppers waren ook allebei afkomstig uit Tremelo, dat schept een band. Een verbouwereerde Nys liet via Twitter zijn eerste reactie optekenen: "Ik zit met verstomming te kijken naar een persconferentie" en "Geen woorden voor".

Intussen reageerde de 37-jarige 'Kannibaal uit Baal' al iets uitgebreider: "Ik zat vol ongeloof te luisteren. Het is niet te vatten dat een jonge renner tijdens het toppunt van zijn loopbaan met dergelijke zaken geconfronteerd wordt. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor, maar één geval is er eigenlijk één te veel. Godzijdank zijn er dergelijke controles, want dit had faliekant kunnen aflopen. Dit is ook een pleidooi voor hartonderzoek bij topsporters. Het zal raar doen, die eerste crossen van het seizoen zonder hem erbij."

"Dit is voor onze sport een donderslag bij heldere hemel. Versta me niet verkeerd: de gezondheid gaat absoluut voor op de (top-)sport, dus ik begrijp Niels zijn beslissing helemaal. Ik wens hem in de eerste plaats dan ook veel sterkte in de volgende dagen en maanden", laat Nys optekenen.

"We gaan de figuur Niels Albert enorm hard missen in de cross. Hij had nog een hele toekomst voor zich, had nog heel wat jaren te gaan waarin hij zonder meer veel successen zou behalen. Voor hem moet dit een echte shock zijn. Gisteren was hij topsporter, nu moet hij opletten wat hij doet. Dat is een enorme omwenteling in zijn leven, toch?"

"Voor mij was Niels de rivaal van het moment, zowel van de laatste paar jaar als voor de eerstvolgende jaren. En de man die als streekgenoot na mijn afscheid de opvolging zou verzekeren. Zodra de mediastorm wat gaan liggen is en Niels bekomen is, ga ik zeker bij hem langs."


Ik heb hem altijd aanzien als een groot atleet, met veel respect voor de tegenstanders. Niet alleen de ploeg en de supporters zullen hem missen, de concurrentie zeker ook

Sven Nys