Sven Nys stopt meteen als hij wereldkampioen wordt

BELGA
Sven Nys laat op de website van de organisatie van het WK veldrijden in Heusden-Zolder in 2016 een opmerkelijke uitspraak noteren. "Normaal stop ik na de Sluitingsprijs in Oostmalle", zegt hij. Al kan het ook vroeger. "Als ik wereldkampioen word in Zolder, ben ik op datzelfde moment renner-af."

Zoals bekend start Nys in september van dit jaar met zijn laatste cross-seizoen. Volgend jaar in maart volgt een groots afscheidsfeest, daarna is het definitief gedaan met de veldritcarrière van de 39-jarige Nys. "Ook al ben ik qua leeftijd een veteraan, ik leef naar de start van het veldritseizoen toe met de motivatie van een nieuweling", klinkt het op de website van het WK 2016. "Ik wil niet afsluiten met het gevoel dat ik mezelf iets te verwijten heb. Tot en met de laatste dag blijf ik mijn beroep met de nodige ernst beleven. Wat die aanpak me zal opleveren? Geen idee. Maar ik wil mezelf in mijn laatste jaar niet belachelijk maken. Starten, gewoon maar om de hoop te vergroten, daar pas ik voor."

Niet zonder slag of stoot
Nys beseft dat hij aan Wout Van Aert en Mathieu van der Poel een vette kluif zal hebben, maar is niet van plan zich zomaar bij hun heerschappij neer te leggen. "Je zal me niet horen zeggen dat ik die twee op geregelde basis zal vloeren. Maar ik ben wel vast van plan het ze zo moeilijk mogelijk te maken. De kans is reëel dat ze geregeld vóór mij over de finish zullen fietsen, zoveel realiteitszin heb ik ook wel. Al kan ik iedereen garanderen dat dat nooit zonder slag of stoot zal zijn", laat hij nog optekenen.

BELGA
BELGA

Vijf procent kans
Ook naar het WK in Heusden-Zolder (op 31 januari) kijkt hij uit, al geeft hij zichzelf maar vijf procent kans om wereldkampioen te worden. "Aanvankelijk wilde ik het hele seizoen afwerken", zegt hij. "Ik verschijn overal aan de start waar ze me vragen. Ik snoei absoluut niet in mijn programma, laat niks liggen. Maar nu heb ik voor mezelf uitgemaakt dat ik er misschien toch vroeger een punt achter zet. Ik weet dat de kans dat ik wereldkampioen word in Zolder niet groot is. Hoop en al vijf procent, misschien. Maar stel dat het me toch zou lukken. In geen enkel geval doe ik er dan nog een extra seizoen bij. Sterker zelfs, dan koers ik geen meter meer."

Afscheid met hoogtepunt?
"Als ik op het hoogste podiumtrapje in Zolder zou staan en ik krijg de gouden medaille om de hals en de regenboogtrui om de schouders, dan neem ik op de tonen van de Brabançonne afscheid van mijn leven als topsporter. In principe hoor ik nadien nog een veldrit of tien af te werken, maar daar pas ik dan voor. Ik werk wel een regeling uit met de organisatoren die me nadien nog aan de start verwachten, maar starten als renner doe ik niet meer. Iedere sportman droomt van een afscheid op een absoluut hoogtepunt. Als die kans zich zou voordoen - hoe klein die ook is - pak ik die met twee handen aan", besluit hij.

PHOTO_NEWS
BELGA