Sven Nys Cycling Center opent in de lente 2016 de deuren op Balenberg in Tremelo

Als alles volgens plan verloopt opent het Sven Nys Cycling Center -een toeristisch belevingscentrum voor offroadfietsen- in de periode maart-april van 2016 op de Balenberg in Baal (Tremelo) de deuren. Dat heeft de veldrijder vandaag bekendgemaakt. Rond die tijd stopt Nys, die vorige week 39 jaar werd, zoals bekend ook zijn professionele wielercarrière.

Nys kocht enkele jaren terug samen met het organisatie- en managementbureau Golazo het circa 14 ha grote gebied Balenberg, waar sinds 2000 jaarlijks op nieuwjaarsdag de GP Sven Nys gereden wordt. De bestemming van dit gebied - oorspronkelijk natuur- en landbouwgebied - werd inmiddels deels ingekleurd als recreatiegebied. Het totale project vergt een investering van circa 1,2 miljoen euro en wordt mede gefinancierd door de NV Balenberg (Nys en Golazo), de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Tremelo, Toerisme Vlaanderen, Sport Vlaanderen en Wielerbond Vlaanderen.

Het woonhuis bovenop de Balenberg wordt na het bouwverlof omgebouwd tot een belevingscentrum voor offroad fietsen (cyclocross, mountainbike, BMX en trial). Hierin zal een interactief, historisch en actueel overzicht geboden worden van fietsen in het veld. Het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt zal adviseren bij de buitenontwikkeling.

Rondom dit belevingscentrum wordt deels op het veldritparcours van de GP Sven Nys een vast fiets- en wandelparcours aangelegd met hindernissen (balkjes, trap, zandstrook...) die typisch zijn voor veldritten. Hier zullen ook initiaties, opleidingen en trainingen georganiseerd worden. Het geheel zal ook aansluiten op het fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant en op de Bloso mountainbikeparcours.

PHOTO_NEWS