Van der Poel speelt ook in Zonhoven met de tegenstand en scoort vijf op vijf in de Superprestige

BELGA
Mathieu van der Poel heeft in Zonhoven een heuse onemanshow opgevoerd. Andermaal. De Nederlander vertrok reeds in de eerste ronde en soleerde nadien naar de overwinning. Voor Van der Poel was het zijn vijfde zege op rij in de Superprestige.

Als Mathieu van der Poel aan de start staat van een veldrit, kennen we doorgaans op voorhand de winnaar. Maar hoelang duurt het vooraleer hij de tegenstand ter plekke laat? Het antwoord in Zonhoven: 3 minuten en 40 seconden. U begrijpt het al: ’t werd weer een straffe solotocht.

Spannend voor de overwinning werd het niet. Wél voor de tweede plek. Wout van Aert en Toon Aerts vochten een robbertje uit voor de dichtste ereplaats. Het duel werd uiteindelijk (na kettingproblemen bij Aerts) gewonnen door de wereldkampioen. Al finishte Van Aert wel op 43 seconden van Van der Poel, die zijn vijfde overwinning op rij in de Superprestige boekte.

BELGA

Van der Poel: “Ik was een beetje nonchalant”

Voor de 15de keer dit jaar mocht Van der Poel juichen om de zege. Al kwam hij op het einde wel nog ten val. “Ik was een beetje nonchalant”, verklaarde de 23-jarige Nederlander na zijn overwinning in Zonhoven.

Tom Meeusen en David van der Poel namen de Europese kampioen meteen na de start op sleeptouw. “Het was de schuld van mijn broer dat ik zo vroeg vertrok”, aldus Van der Poel. “Hij ging zo hard, ik wilde overnemen en hem meenemen, maar toen ik omkeek, had ik plots een grote voorsprong. Dat was een teken en ik reed door.”

“Het lijkt misschien gemakkelijk, maar dit is echt wel een lastige cross. Ik koos een tempo waarvan ik wist dat ik het een uur zou kunnen aanhouden en dat lukte me ook. Op het eind verloor ik even m’n concentratie en maakte ik een foutje, hoewel ik tot dan toe een technisch erg sterke cross reed. Gelukkig bleek het een foutje zonder erg. Het bewijst dat je er toch echt wel je hoofd bij moet houden.”

Zaterdag won Van der Poel ook al de Scheldecross in Antwerpen (DVV Trofee). “Ik kan niet anders dan tevreden zijn na dit weekend. Twee overwinningen. Dat zijn mooie papieren die je kan voorleggen.”

BELGA

Van Aert: “Vrede nemen met tweede plek” 

“Ik had mijn start gemist”, wilde Van Aert kwijt na afloop, “op een of andere manier had ik wat tijd nodig om in het ritme te komen. Toen me dat eenmaal lukte, was Mathieu allang weg. Natuurlijk zou ik graag meer strijd willen leveren, maar ik kon daar vandaag weinig aan veranderen. Mathieu was ongenaakbaar, is dat al een tijdje, maar goed: niets duurt eeuwig en ik ga de strijd niet opgeven. Ik ben met een goed gevoel teruggekeerd uit mijn stage en ik concentreer me op wat nog komt.”

In de strijd om de tweede plek won Van Aert wel het pleit van Toon Aerts. “Zonder de kettingproblemen van Toon was die strijd wellicht spannend gebleven tot het eind”, gaf hij toe. “Er waren wel enkele stroken waar ik iets beter voor de dag kwam, maar Toon is een heel taaie tegenstander om af te schudden. Uiteindelijk word ik tweede en daar moet ik vrede mee nemen.” 

Aerts: “Dit resultaat is een opsteker”

Aerts keerde vandaag, net als zaterdag na de Scheldecross, huiswaarts met een derde plaats. “Ik miste mijn start compleet”, verklaarde hij na de Superprestige in Zonhoven. “Daarna was Mathieu al lang gaan vliegen. Al was hij wel gewoon weer de sterkste. Dat moet je kunnen toegeven.”

Voor de 15de keer al dit seizoen stond Toon Aerts op het podium na een veldrit. “Ik maakte iets te veel foutjes vandaag”, klonk het. “In een cross als deze, wordt dat meteen afgestraft. Eerst mis ik mijn start. In een reeks van haakse bochten verloor ik heel wat plaatsen en dat is verre van ideaal om een eerste keer de kuil in te duiken. Wat later bezeerde ik mijn pols toen ik tegen een paaltje reed en dan kwam ik door een beginnersfout bij een inhaalmanoeuvre ook nog eens ten val op enkele keien.”

“Ik word derde en geen tweede. Dat gebeurt door een schakelprobleem en dat had ik door één keer van fiets te wisselen, misschien kunnen voorkomen. Al dat zand hier kruipt overal tussen en dan stijgt het risico dat er eens iets blokkeert. Dit resultaat is toch een opsteker, want dit is de enige Belgische cross waar ik in het verleden ooit heb opgegeven. Ik kon hier bij de profs nog geen opvallende resultaten voorleggen (een 8e plek in 2017 was zijn beste resultaat). Ik denk dat deze nieuwe plaats op de kalender me beter ligt dan de oude datum. Vandaag maakte de smeltende sneeuw de omloop ook heel lastig.”

“Vanaf nu verschuift de focus naar de Wereldbekermanche in Namen. Volgend weekend rijd ik enkel daar (dus niet in Sint-Niklaas), en dat zware parcours moet me goed liggen. Als leider in de wereldbeker heb ik er wat te verdedigen.”

BELGA

Uitslag

1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u00:33

2. Wout van Aert op 0:43

3. Toon Aerts 1:35

4. Lars van der Haar (Ned) 2:03; 5. Jens Adams 2:22; 6. Laurens Sweeck 2:24; 7. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2:28; 8. Gianni Vermeersch 2:48; 9. Tom Meeusen 2:53; 10. Michael Vanthourenhout 3:09; 11. Kevin Pauwels 3:20; 12. Michael Boros (Tje) 3:45; 13. Quinten Hermans 3:51; 14. Thomas Pidcock (GBr) 4:04; 15. Daan Soete 4:16; 16. Nicolas Cleppe 4:29; 17. Thymen Arensman (Ned) 4:45; 18. Ben Turner (GBr) 5:22; op twee rondes: 19. Gioele Bertolini (Ita); 20. Thomas Mein (GBr); 21. Jakob Dorigoni (Ita); 22. Sieben Wouters (Ned); 23. Dieter Vanthourenhout ; 24. Ryan Kamp (Ned); op drie rondes: 25. Roel van der Stegen (Ned); 26. Toon Vandebosch; 27. Diether Sweeck; 28. Stan Godrie (Ned); op vier rondes: 29. Loris Rouiller (Zwi); 30. Timo Kielich; op vijf rondes: 34. Thomas Verheyen; 35. Matthias Van Roy; 36. Sander Elen; 38. Yelle Leaerts; opgave: Tim Merlier.

Klassement

1. Mathieu van der Poel (Ned) 75 punten

2. Toon Aerts 67

3. Wout van Aert 55

4. Lars van der Haar (Ned) 53; 5. Tom Meeusen 37; 6. Gianni Vermeersch 36; 7. Jens Adams 34; 8. Laurens Sweeck 30; 9. Quinten Hermans 29; 10. Michael Vanthourenhout 26; 11. Thomas Pidcock (GBr) 21; 12. Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis (Ned) 19; 14. David van der Poel (Ned) 17; 15. Daan Soete 16; 16. Michael Boros (Tsj) 14; 17. Eli Iserbyt 12; 18. Marcel Meisen (Dui) en Tim Merlier 11; 20. Nicolas Cleppe 6; 21. Thijs Aerts 5; 22. Diether Sweeck en Gioele Bertolini (Ita) 3; 24. Braam Merlier 1.

BELGA26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter De Ruyter

  Tja,VDP is in alles de beste,zowel fysiek als technisch is hij gewoon superieur.

 • Henkie Janssen

  Schitterend om die jongen bezig te zien ieder weekend!

 • Henny Wensveen

  Prettig om mensen met verstand van zaken te treffen zoals Patrick Isenborghs. Als sommigen het niets vinden om een megatalent als VdP aan het werk te zien .... dan kijk je toch lekker niet. Andere sporten hebben ook alles en iedereen overheersende kampioenen gekend. Zijn die sporten opgehouden te bestaan??? Gewoon even afzien. Iedere kampioen wordt geklopt. Door de tijd.

 • LUC VAN DER VEKEN

  @Meert Dominique, geeuw, geeuw, niets daarvan. Dit is een plezier voor naar te kijken in tegenstelling wat sommige hier schrijven. En in den tijd van Mister Liboton was dit juist hetzelfde! Op Eén seizoen won die AL de crossen dat hij reed! Behalve 1 cross in Italië waar hij een clubgenoot VERPLICHT was te laten winnen van of door zij broodheer fietsenbouwer Guerciotti! En a propo: in het voetbal zouden supporters ook verdwijnen met die onbeschofte hooligans!...... Stadions zitten eivol!

 • Meert Dominique

  Geeuw. Nog enkel jaren zo en veldrijden verdwijnt helemaal. Gelukkig zijn er nog vrouwenkoersen. Waldorf en Stadler (Wuyts en Amai Herygers) mogen al hun clichés nog bovenhalen maar boeien doen ze al lang niet meer. In Nederland verdwijnen steeds meer crossen terwijl Mathieu aan de top is. Vlamingen zullen het ook beu worden van 1 renner te zien vertrekken en de koers is gedaan. Geen slecht woord over VDP, hij is de beste maar ook de dood van de sport. De modderkoers was van ons.