Ouders Laurens Sweeck schrijven emotionele brief: "Door de hel gegaan"

BELGA
Opgelucht, noemen de ouders van Laurens Sweeck zich. Blij dat hun zoon uiteindelijk werd gezuiverd in de zogenaamde ozonzaak rond dokter Chris Mertens. Want het had zijn en hun leven tot een hel gemaakt, zo schrijven ze in een opmerkelijke, zeer emotionele open brief op gebroederssweeck.be, de website van hun drie koersende telgen. «Het móest ons gewoon van het hart."

In Het Laatste Nieuws van vandaag staat nog een reactie van de ouders.

Hieronder de integrale versie van de brief:
"De opluchting is groot nu onze zoon Laurens vandaag - na bijna 7 maanden - officieel in kennis is gesteld dat de Disciplinaire Commissie van de KBWB zijn dossier met betrekking tot Dr. Mertens zonder gevolg gerangschikt heeft en hij vanaf nu alle aantijgingen achter zich kan laten.

Ongetwijfeld heeft onze mededeling niet zo'n grote nieuwswaarde en niet zo'n hoog sensatiegehalte, maar wij willen iedereen die betrokken is bij of interesse heeft in het grote Dr. Mertens-dossier even meegeven hoe Laurens als atleet en wij als ouders deze periode ervaren hebben."

"De hel barstte los op maandag 19 januari toen onze zoon per telefoon om half een 's middags - zomaar tussen voor- en hoofdgerecht - van de ene minuut op de andere, alle recht tot deelname aan alle nationale selecties ontnomen werd, ook al had de KBWB zelf geen gerechtelijk dossier in handen en was er zowel bij hen als bij onszelf geen enkel detail van beschuldiging bekend.

Zonder enig verhoor in welk onderzoek ook, zonder zelf weet te hebben van gelijk welke officiële aanklacht, werd de meest beloftevolle van onze drie koersende zonen van de ene seconde op de andere een dopingzondaar. Deze mondelinge boodschap werd ons meegedeeld 1 uur voor de officiële bekendmaking van de nationale selectie voor het WK veldrijden in Tabor.

De volgende 5 dagen - tot na de uitspraak van het BAS - waren een hel. De mediaheisa barstte los, overal lazen en hoorden we beschuldigende verhalen waar we zelf totaal geen weet van hadden. De chaos in onze hoofden was niet meer te overzien... Tijd en behoefte om te eten of te slapen was er die week niet meer. Het werd een constante in- en uitloop van iedereen die begaan was met Laurens of een niet-aflatende interesse had in het "dopingdossier" van Laurens Sweeck. Een dossier waarop de genoemde zondaar maar liefst nog VIER WEKEN op moest wachten alvorens ZELF inzage te krijgen!

Onze zoon werd sinds die 19e januari een levende speelbal, de jongste prooi in de heksenjacht op Dr. Mertens. Verbijsterende mediataferelen, bizarre vaststellingen in een maandenlange, aanslepende gang van zaken... en proberen verantwoording af te leggen werd ons deel, iedere dag opnieuw, dag na dag, na dag, na dag...

Niet alleen voor de geviseerde atleet en zijn familie, maar ook voor de veldrijdersploeg - waarvan Laurens de vaandeldrager is - werd dit een helse karwei. WE WILLEN U DE PIJNLIJKE DETAILS BESPAREN WAT DIT MET GROOTOUDERS DOET...

Mogen wij - als moeder en als vader - onze bedenkingen hebben over deze manier van gerechtelijk onderzoek voeren... over "publieke tenlastelegging" zonder ooit éénmaal gerechtelijk verhoord of gehoord te zijn? Mogen wij verbijsterd zijn over het hallucinant getimede mediacircus dat losbarst en waar het sensatiegehalte hoger ingeschat wordt dan de waarheid? Gewoonweg openlijk aan de dopingschandpaal genageld worden zonder PERSOONLIJK ook maar enige weet te hebben van een bestaand dossier... Alle minimale rechten van verdediging ten opzichte van de beschuldigde sporter worden hier in deze gang van zaken integraal met de voeten getreden. Probeert u even onze beleving te volgen?

Eind oktober 2014 wordt het "Mertens-dossier" AFGEHANDELD EN NEERGELEGD door het Leuvense Parket in de Raadkamer. Bij deze neerlegging - samen met 19 dossiers van sporters (patiënten) bevindt zich OP DAT MOMENT GEEN DOSSIER LAURENS. Op dat ogenblik is er alleen een zaak Mertens en geen zaak Laurens Sweeck.

TWEE MAANDEN LATER  op 30 december 2014 - enkele dagen nadat Laurens de Wereldbekermanche in Zolder bij de beloften wint en smaakmaker van dienst is in de profwedstrijden waaraan hij deelneemt - WORDT ER EEN PROCES-VERBAAL OPGEMAAKT OP ZIJN NAAM EN TOEGEVOEGD aan het "Mertens-dossier" dat nochtans al twee maanden eerder was afgehandeld en neergelegd...

De jonge, beloftevolle atleet Laurens Sweeck was blijkbaar een interessant klinkende naam in het grote klantenbestand van Dr. Mertens. In het bijzonder selectief gevoerd onderzoek zou hij toch nog toegevoegd worden aan de lange lijst van aankopers van aminozuren... en er als blikvanger uitgekozen worden. De media krijgt op een uitgelezen moment het gerechtelijk dossier zomaar ter inzage, terwijl de desbetreffende persoon nog niet eens weet heeft van het bestaan ervan !

Mogen wij vandaag - 7 maanden later - even stilstaan en proberen te vatten door wie hier welke regels of reglementen worden gevolgd of welke wetten hier worden overtreden? Welke instantie of gemeenschap, federatie of mediagroep, kan zich hier in ONS verhaal op de borst kloppen en zichzelf een terechte en faire winnaar noemen? Misschien zijn de winnaars wel de patiënten wiens naam en dossier nooit werd vernoemd of diegenen van wie zelfs nooit een dossier werd aangemaakt...?

Zéér diep respect voor Laurens, voor de sterke mentale weerbaarheid die hij de afgelopen maanden telkens opnieuw aan de dag wist te leggen en de mooie, regelmatige resultaten die hij als renner in deze slopende periode van aantijgingen liet optekenen.

Laurens vertrekt vanavond samen met zijn broers en zijn team naar de vijfdaagse Ronde van Namen. Wij hebben hem bewust gevraagd om zich deze week volledig te focussen op zijn geliefde sport. Hij wil niets liever... en wij hebben niets liever. Zolang hij maar geen greintje nutteloze energie moet steken in een verklaring van een dopingzonde die er nooit een is geweest.

ONZE ZOON WAS EN IS EEN CLEAN RENNER. En hij hoeft nu alleen maar al zijn zuivere kracht en zijn aangeboren talent aan te spreken om te antwoorden met de benen en de pedalen. Als ouders hopen wij, uit de grond van ons hart, dat hij hier - in alle respect - opnieuw alle kansen toe krijgt.

In naam van Laurens wensen wij onze dankbaarheid uit te drukken aan alle mensen die hem onvoorwaardelijk gesteund hebben: zijn vriendin, zijn broers, familie en vrienden, zijn team, al diegenen die hun steentje hebben bijgedragen tot de uiteindelijke goede afloop en ook aan alle voor ons onbekende mensen die hun steun kwamen betuigen.

Laurens, en ook wij, proberen vanaf nu de draad van ons gewone, dagelijkse leven terug op te nemen... Een leven dat voor het grootste deel in het teken van de veldritsport staat. Hopelijk kunnen sportieve successen in de toekomst de pijn verzachten van hetgeen ons te beurt is gevallen.

Bedankt dat u even de tijd nam om ons verhaal te lezen. Wij vonden dat wij vandaag ook eens heel even recht van spreken hadden."

Christine en Stefaan