Opmerkelijk: Van der Poel en Pauwels dagen uit op sociale media

Zondag is het eindelijk zover, dan wordt in Bieles (Luxemburg) het wereldkampioenschap veldrijden betwist. Enkele dagen voor de start moesten onder meer Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels een dopingcontrole ondergaan. Beide heren gooiden het resultaat prompt op Twitter in een roep naar meer transparantie en geloofwaardigheid.

Vijf dagen voor het WK veldrijden gooide Kevin Pauwels gisteravond na een dopingcontrole het formulier op het internet. Daarop netjes omcirkeld: geen supplementen of medicatie gebruikt. Teammanager Jurgen Mettepenningen juichte de actie toe. "Transparantie is de toekomst." Mathieu van der Poel volgde snel door ook zijn formulier online te plaatsen. Zo komen we te weten dat hij multivitamines gebruikt. Ook coach Paul Van Den Bosch mengde zich. "Renners maken hun sport weer geloofwaardig." Sociale controle dus. Net nu Van Aert met knieproblemen sukkelt. Echte transparantie? Of uitlokking om andere renners (Van Aert en Sweeck, die allebei pasten voor Hoogerheide) uit hun evenwicht te brengen?

Rob Peeters tot slot had een kleine 'verrassing' in petto. Op zijn formulier prijkte een (zelfgeplakt) papiertje met EPO. "Ik hou ook van transparantie. Ik heb het hem gewoon verteld", aldus de renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice met een knipoog.

Jurgen Mettepenningen juicht transparantie toe

"Een goede zaak voor het wielrennen", vindt manager Jurgen Mettepenningen van Marlux-Napoleon Games, "het komt de transparantie ten goede en het respect voor de jongens die ervoor kiezen om het openbaar te maken zal alleen maar toenemen bij het publiek."

"Het is een initiatief van Kevin Pauwels zelf", aldus teammanager Jurgen Mettepenningen, "wij met de ploeg hebben daar niets mee te maken. Het is ook niet op aanraden van mij of iemand van het team, het was zijn eigen keuze, zijn eigen beslissing en ik juich dat volledig toe. Kevin wil aantonen dat hij een zuiver renner is, niets heeft te verbergen en dat is een goed signaal voor het veldrijden, meer zelfs voor het wielrennen in het algemeen. Je moet zo'n initiatieven toejuichen, hoe meer transparantie, hoe beter."

Moet elke renner van zijn stal nu zo'n formulier posten na een controle? "Neen, helemaal niet", aldus de manager, "iedere renner doet wat hij wil. Het is niet aan ons om te bepalen of zij dat willen delen met het publiek", zegt hij nog.

Is het niet heel toevallig dat enkele dagen voor het WK, met twee Belgische rivalen zoals Wout van Aert en Laurens Sweeck die forfait gaven in Hoogerheide, de één wegens een blessure, de andere wegens ziekte, dat net nu informatie prijs worden gegeven die doorgaans privé blijft? Probeert de manager op één andere manier de concurrentie uit hun kot te lokken?

"Neen absoluut niet", repliceert Mettepenningen, "die controle was nu toevallig maandag, en Kevin heeft dat zelf gedeeld op sociale media. Het is helemaal niet de bedoeling om iets uit te lokken. Het gaat gewoon om transparantie, zo'n initiatieven dragen bij aan het positieve imago van de wielersport. Kevin is het initiatief gestart, Mathieu is gevolgd. Een goede zaak, dat vind ik fijn van hem. Kijk, het respect voor de jongens die ervoor kiezen om zo'n info openbaar te maken zal op die manier alleen maar toenemen bij het publiek", eindigt hij, "deze sport is gebaat bij transparantie."

Jurgen Mettepenningen.
belga Jurgen Mettepenningen.