Nys gaat voor dertiende eindzege in Superprestige

BELGA
Sven Nys start op zondag 27 oktober in Ruddervoorde aan de Superprestige veldrijden met al twaalf eindoverwinningen op zak.

De 37-jarige Vlaams-Brabander heeft al alle mogelijke records in de Superprestige in handen, maar wil niet van ophouden weten. Zes jaar geleden al was de vraag wanneer Nys zijn hegemonie zou moeten afstaan aan opkomend talent als Niels Albert, Kevin Pauwels, Lars Boom en Zdenek Stybar. De manier waarop Nys die vraag jaar na jaar met de pedalen beantwoordde, laat niet toe ze nog een keer te stellen.

Wat niet betekent dat Albert en Pauwels er niet alles aan zullen doen om de Superprestige aan eerste keer op hun palmares te brengen. Klaas Vantornout zal in het seizoen na zijn doorbraak nog dichter bij de absolute top willen aansluiten, net als Tom Meeusen. Het is ook afwachten hoe ver het talent van Lars van der Haar al reikt. Met de Superprestige rijdt de Nederlander zijn enige regelmatigheidscriterium van het seizoen.

Gewijzigd parcours
Twee wedstrijden van de Superprestige vinden dit seizoen op een gewijzigd parcours plaats. Dat van Hoogstraten wordt aangelegd aan de fruitveiling, waar de accommodatie meer geschikt moet zijn dan de voorbije jaren. In Gieten keert men terug naar de zandwinning aan de Nijslootweg.

Hoofdsponsor Hansgrohe verlengde het contract tot 2016. Vele co-sponsors volgden dat voorbeeld.

Wedstrijden:
Zondag 27 oktober 2013 Ruddervoorde
Zondag 10 november 2013 Hamme-Zogge
Zondag 17 november 2013 Gavere
Zondag 24 november 201313 Gieten (Ned)
Zondag 3 november 2013 Zonhoven
Zondag 29 december 2013 Diegem
Zondag 9 februari 2014 Hoogstraten
Zaterdag 15 februari 2014 Middelkerke

Vaste deelnemers:
Elite: Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Bart Wellens, Bart Aernouts, Rob Peeters, Tom Meeusen, Lars van der Haar (Ned), Marcel Meisen (Dui), Radomir Simunek (Tsj), Philip Walsleben (Dui), Julien Taramarcaz (Zwi), Thijs van Amerongen (Ned), Jan Denuwelaere, Jim Aernouts, Joeri Adams, Vincent Baestaens, Niels Wubben (Ned), Wietse Bosmans, Micky van Empel (Ned), Martin Bina (Tsj), Twan van den Brand (Ned), Jonathan Page (VSt), Sven Vanthourenhout, Dieter Vanthourenhout, Mariusz Gil (Pol)

Beloften: Mike Teunissen (Bed), Mathieu van der Poel (Ned), David van der Poel (Ned), Emiel Dolfsma (Ned), Gert-Jan Bosman (Ned), Stan Godrie (Ned), Jens Adams, Gianni Vermeersch, Tom Merlier, Michiel Vanthourenhout, Wout Van Aert, Daan Soete, Laurens Sweeck, Jens Vandekinderen, Toon Aerts, Quentin Jauregui (Fra), Martijn Budding (Ned), Quinten Hermans, Yorben Van Tichelt, Ben Boets

Reglement:
De vijftien eerste renners van de uitslag in elke categorie krijgen punten: 15 - 14 - 13 - 12 - 11 - 10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1. De officiële uitslag die opgemaakt wordt volgens de UCI-reglementen geldt als enige maatstaf voor het toekennen van de punten. De veldrijder met het hoogste aantal punten wordt in zijn categorie als laureaat uitgeroepen.

In het klassement van de Topsport Vlaanderen Superprestige voor beloften en Ridley Superprestige voor junioren tellen alle wedstrijden mee voor het klassement maar in de einduitslag wordt rekening gehouden met de zeven beste uitslagen.

De eindwinnaars:
Sven Nys: 12 keer
Hennie Stamsnijder (Ned): 4 keer
Roland Liboton en Radomir Simunek (Tsj): 3 keer
Daniele Pontoni (Ita) en Richard Groenendaal (Ned): 2 keer
Danny De Bie, Luca Bramati (Ita), Adrie van der Poel (Ned), Bart Wellens en Zdenek Stybar (Tsj): 1 keer